Site Rengi

DOLAR 32,4948
EURO 34,9777
ALTIN 2.439,12
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla  yaptığı açıklamada Tütün kullanımı, halen dünyanın ve ülkemizin en önemli Halk Sağlığı sorunları arasında yer alma özelliğini korumaktadır, dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedenidir. Tütün, kullanıcılarının yarısını öldürmektedir ve her yıl 7 milyondan fazla insan tütün kullanımı nedeniyle kaybedilmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının bir sonucu olmakla birlikte 890 bin civarı sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasının sonucudur.

Artık dünyada başta akciğer kanseri olmak üzere aterosklerotik kalp damar hastalıkları ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi birçok ölüme neden olan hastalığın nedeninin sigara olduğu kanıtlanmış durumdadır. Özellikle kapalı mekânlarda içilen sigara dumanına maruziyet daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle son zamanlarda hem devlet hem de sivil toplum kuruluşları sigara konusunda ciddi çalışmalar yürütmektedir. Bunun en güzel ve somut örnegi dumansız hava sahası uygulamasıdır. Bu uygulamanın başlaması ile kapalı alanlarda sigara içilme oranı ciddi oranda düşmüştür ve sigarayı bırakma oranı da artmıştır, dedi.

Müdürü Bilge; Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir. İlimizde Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Tarama ve Eğitim Merkezi) biriminde , Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM biriminde, Eskişehir Devlet Hastanesinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde,  Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü TSK 1.Basamak Muayene Merkezinde bulunan sigarayı bırakma polikliniklerinin  hizmet verdiğini söyledi.

Sağlık Müdürü Doç.Dr.Uğur Bilge  ayrıca ; Sigara bırakmanın, koroner kalp hastalığı, kanserler, akciğer hastalığı, enfeksiyonlar ve kalça kırığı riskinin azaltılması da dahil olmak sağlık açısından yüksek faydaları vardır. Koroner kalp hastalığı veya KOAH gibi sigarayla ilişkili hastalıklar gelişse bile sigara içenler sigarayı bıraktıklarında önemli faydalar görürler (Örneğin hastalığın ilerlemesi durabilir).

● Sigara bırakma, her yaştan erkek ve kadın için ölüm riski azalması sağlar. 40 yaşından önce sigarayı bırakmak, erken ölüm riskinde daha önemli bir düşüş sağlar.

● Sigara bırakma sıklıkla artan iştah, kilo alımı, depresif belirtiler, anksiyete, uykusuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ve huzursuzluk gibi nikotin yoksunluk belirtilerine yol açar. Nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir ve ilaç veya davranışsal tedavilerle tedavi edilebilir. Sigarayı brakanların doktorları ile daha yakın ilişki de olmaları önemlidir. Bu konuda sigarayı bıraktırma polikliniklerimiz halkımızın hizmetindedir.

Sigara ile mücadele etmek ve sigaranın zararlarını anlatmak hepimizin görevi olmalıdır. Dumansız hava sahalarının yaygınlaşması için el birliği yapmak gereklidir, ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.