Site Rengi

DOLAR 32,5066
EURO 34,8118
ALTIN 2.485,81
BIST 9.549,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C

Adalet Bakanı Gül: "Alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz"

15.08.2019
A+
A-

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Önümüzdeki süreçte alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Halkımızın sulh yoluyla mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklarını çözecekleri bir hukuk kültürü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla gerçekleşen Adalet Şurası’nda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’de tam donanımlı adliyelere kadar tüm alanlarda büyük bir atılım süreci yaşandığını belirterek, "Hükümetlerimiz döneminde personelimizin çalışma koşulları iyileştirilmiştir. Son olarak 25 Ağustos 2017 tarihli KHK ile ceza infaz kurumlarında görev yapan çalışanlarımızın yıllardır beklediği fiili hizmet zammını gerçekleştirmiştir. Personel ihtiyaç sayımızı ihtiyaçlar doğrultusunda arttırmak ve özlük haklarını iyileştirmek hedeflerimiz arasındadır" ifadelerini kaydetti.

"2002 yılında 354 olan adliye sayısı 764’e çıkarıldı"
2016 yılında istinaf mahkemelerinin 9 bölgede hayata geçirildiğini anımsatan Gül, bu yıl mahkeme sayısının 15’e çıkarılmasını hedeflediklerini ifade etti. Gül, "2002 yılında 354 olan adliye sayısı 764’e çıkarıldı. Hala 40 adliye inşaatı da devam ediyor. Her ile kurulan Adli Tıp hizmetleri ülke genelinde yaygınlaştırılmıştır. Diğer yandan onarıcı adalet anlayışını ve alternatif uyuşmazlık çözümlerini de geliştirmeye devam ediyoruz. Arabuluculuk ve uzlaşma kurumlarını güçlendirerek uygulama alanlarını genişletmeye devam ediyoruz. 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan iş uyumazlıklarında uygulanan arabuluculukta, 10 günde 203 dosyanın 187’si anlaşma ile sonuçlanmıştır, rakamlarla yüzde 92’lik başarı yakalanmıştır. Böylece çalışma barışı kazanmış, işçi ve işverenin hakkına süratle kavuşmasının yolu açılmıştır. Ceza davalarında uzlaşma uygulamasında da önemli bir aşama kaydedilmiş, 1 Ocak itibariyle 256 bin dosyanın 208 bininde taraflar uzlaşmaya varmıştır. Bu alandaki başarı oranı da yüzde 81’in üzerinde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Halkımızın sulh yoluyla mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklarını çözecekleri bir hukuk kültürü oluşturmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın uyuşmazlıkları da etkin bir şekilde çözüm bulacaktır. Yargılamaların uzamasına neden olan bilirkişilik sisteminde gerçekleştirdiğimiz reform da büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
694 sayılı Lekelenmeme hakkını güçlendirdiklerini kaydeden Gül, böylece vatandaşların basit bir ihbarla lekelenmelerinin önüne geçtiklerini dile getirdi. Yargı ve adalet hizmetlerinde yeni ve iyi uygulama örneklerini geliştirme iradesini taze tuttuklarının altını çizen Gül, önümüzdeki dönemde koruyucu hukuk uygulamaları üzerinde daha fazla yoğunlaşacaklarını ayrıca elektronik tebligat sistemini de yaygınlaştıracaklarını ifade etti. Gül, Türk yargısının Türk milleti adına çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Haksız ithamlar ve karalamalar asla kabul edilemez" dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.