Site Rengi

DOLAR 32,6910
EURO 34,9201
ALTIN 2.505,20
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Afgan ve Türk hattatlar İstanbul’da buluşuyor

15.08.2019
A+
A-

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sanatı ve Sanatkarı İhya Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen ‘İslam Medeniyet Hazineleri’ sanat organizasyonu ile Afgan ve Türk hattatlar bir araya geliyor.
"İslam Medeniyet Hazineleri" projesi kapsamında bir araya gelen hattatların eserleri 12 ile 14 Ocak 2018 tarihleri arasında, VakıfBank İstanbul Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde sergilenecek. Türk İslam Sanatlarına kaynaklık etmiş iki ülke sanatçıları arasında köprü kurulması amacıyla İstanbul’da düzenlenen organizasyonda 15 hattata ait eserler yer alacak. Organizasyon kapsamında; Samih Uylaş ile Kamer Demircan’ın küratörlüğünde Türkiye’den Üstat Hasan Çelebi, Muhammet Mağ, Cemali Gündoğdu, Ahmet Kutluhan, Zeki Velioğlu, Abdullah Gün, Hanefi Dursun, Muhammed HobeAfganistan’dan ise Abdülcelil Tevânâ, Feramerz Serverî, Ahmed Ziyâ Hakşinas, Necîbullah Enverî, Fuat Hakîkat, Muhammed Ârif Gulâmî, Mîr Veli Ahmed Sabri bir araya gelecek. Program içerisinde Afgan hattatlar Türkiye’deki sanat atölyelerini de ziyaret ederek, atölye çalışmalarına katılacak. Organizasyon ile iki ülke sanatçıları arasında bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımı yolu ile halkların kaynaşmasına hizmet edilmesi amaçlanıyor.

"Yazılar ceset mesabesindedir, yaşandıkları zaman anlam kazanırlar"
Organizasyonun Sanat Danışmanlığını yapan hattat ve müzehhib Muhammet Mağ, hat sanatının medeniyet hafızamızdaki önemine vurgu yaparak, "Yazılar menşeileri, hususiyetleri ve ömürleri ne olursa olsun hepsi de Ademoğullarının cemiyet ve medeniyet hayatında hafızası, müfekkiresi, inanç dünyalarının temessüllerdir. İnsanlar, çizgi ile ifadeyi önce resim yaparak kullanmış, bir zaman sonra yazıdaki çizgi ve şekillerle bu anlatımı sağlamıştır. Tüm bu duygu ve inanç dünyasının eserleri olan nesir nazım şekilleri ve bunun daha üstündeki ilahi mesaj olan Kur’ana verilen kıymet hat sanatının zirveye oturmasındaki ana müsebbiptir. Yazılar ceset mesabesindedir, yaşandıkları zaman anlam kazanırlar. Şairin dediği gibi; ’Geçti mazi, çekme istikbale gam/Gün bugün saat bu saat, dem bu dem’" dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.