Site Rengi

DOLAR 32,5214
EURO 34,7856
ALTIN 2.420,98
BIST 9.711,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Ahmet Ataç: ‘Bu Seçim Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Seçimi’

15.08.2019
A+
A-

Mavi Radyo ve Haber Ötesi'nin ortak yayını olan Seçimin Nabzı Programının bu haftaki konuğu Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'tı. Canlı yayında sorularımızı yanıtlayan Ataç, şehir ve ülke gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sizi iyi gördüm sayın başkanım. Ama yoğunsunuzdur mutlaka?

"Yoğunluğu ben çok seviyorum. Çünkü yoğunluğun neticesi her zaman güzel oluyor. Bir yerde meyve veren yer varsa orda yoğunluk oluyor. Yoğunluk durup dururken olmaz."

Ülkemiz yeni bir seçime gidiyor. Önümüzdeki hafta yeni bir seçim bir ilk olacak. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği genel seçimleri bir arada yapılacak. Sizler de partinizle birlikte yaklaşık bir aydır sahalardasınız. Neler söylemek istersiniz?

"Bu seçim bence Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi. Bir yol ayrımı olacak. İki tane ittifak olacak. Biri cumhur ittifakı, diğeri ise millet ittifakı. Cumhur ittifakında MHP ile AKP hareket ediyor. Oradaki düşünce şu; ülkeyi tek adam yönetsin. Her şeyi tek adam belirlesin. Ve onun üzerinden Türkiye yürüsün diye bir düşünce var. Bizim de üyesi olduğumuz ittifak millet ittifakı. Biz diyoruz ki milletin sözü ön planda olsun. Biz tekrar parlamenter sistemin tekrar özgür bağımsız olması, yasaların parlamentodan çıkması, hukuk devleti, güçler ayrımı, başbakan ve tarafsız bir cumhurbaşkanı ile bu ülke yönetilsin diyoruz. Çünkü Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Türkiye bu şekilde yönetildi. Hiç kimsenin bir şikâyeti yoktu. Bazı sıkıntılar vardı. Bunlar düzeltilmeyecek şeyler değil. Ama bu şekilde tek adam iktidarına biz şiddetle hayır diyoruz."

Sayın Başkanım, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce hakkında görüşlerinizi alarak devam etmek istiyoruz. 4 Mayıs'ta adaylığı açıklandı ve farklı bir atmosferde seçim kampanyasına devam ediyor. Nasıl buluyorsunuz? Sizin izlenimleriniz neler?

"Muharrem İnce müthiş başarılı bir performans yarattı. Ama ben onun öncesine dönmek istiyorum. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, baskın seçim belirlendiğinde AKP'ye 3 tane gol attı. Ve bu golü hala çıkaramadılar ve çıkaramazlar zaten. Birincisi 15 milletvekilini İyi Parti'ye verdi. Orada bir grup oluştu gibi oldu arkasından İyi Parti'nin önemli olan seçime girebilmesiydi. Çünkü MHP kanalından ve Cumhurbaşkanının arzusu İyi Parti'yi seçime sokmamak. Büyük Millet Meclisi'ne ne kadar çok parti girerse çok seslilik olur ve ona bağlı olarak da bağımsız bir demokrasi ortaya çıkar. Son derece güzel bir şey. İkincisi de Muharrem İnce'nin çıkacağını hiç umut etmiyorlardı Cumhurbaşkanı ve partisi yani Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanı. İlk çıktığında çok küçümsediler. Dalga geçtiler. Ama şimdi Muharrem İnce Cumhurbaşkanını köşeye sıkıştırdı. Muharrem İnce ne derse gündem o oluyor. Muharrem İnce yıllardır tanıdığım bir siyasetçi. Gerçekten de sevdiğimiz bir kardeşimiz. Biliyoruz ki cumhurbaşkanımız olacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığından sonra göstermiş olduğu performansla ne kadar iyi bir siyasetçi, ne kadar iyi bir hatip, ne kadar zeki, ne kadar espritüel gibi önemli özellikleri ortaya çıktı. Bundan dolayı da meydanlarda çok sevildi çok itibar gördü ve büyük büyük kalabalıklar oluyor. Şimdi AKP'nin kalabalığı ile kıyaslarsan AKP'ninkiler taşıma… Edirne'den de otobüs geliyor, Giresun'dan da otobüs geliyor, Kars'tan da otobüs geliyor. Böyle bir taşıma ile hareket ediyor Adalet Kalkınma Partisi. Ama Muharrem İnce'nin sağladığı kalabalıklar birebir o bölgenin insanları veya civarından o mitinge katılmak isteyen insanların orada buluştuğu bir nokta haline geldi. O açıdan son derece başarılı. Hakikaten de diliyorum bu çok emek çekti. Çok sayıda miting hazırladı ve o mitinglere katıldı. Toplumu heyecanlandırdı ve teşvik etti. Güldürdü, şu oldu, bu oldu, güzel şeyler oldu. Neticede de Muharrem İnce, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacak!"

Sayın Başkanım bu seçimler ilk defa bir ittifak uygulaması ile karşı karşıya. Milletçe alınan oylar aynı potada değerlendirilecek. Bu konuda bizi dinleyicilerimize ve izleyicilerimize karşı aydınlatabilir misiniz?

"Yıllar öncesine dönelim. Şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı Sayın Tayyip Erdoğan, koalisyonlardan çok şikâyet ediyordu. Koalisyonların ülkeyi kötü noktaya götürdüğünü ve bununla çok ağır sözler söylüyordu. Koalisyonlar, seçim bittikten sonra kurulurdu. Sayın Erdoğan'a ne oldu da daha seçim yapılmadan MHP ile ittifak yaptı. Yani bir yönde koalisyon yaptı. Allah'ın sopası yok. Öyle bir durumda kalırsın; MHP'den medet umarsın. Bu da öngörüsüz bir siyasi liderin olduğunu gösteriyor. Bana göre son derece güzel ittifaklar oldu. Onların kurduğu 'Cumhur İttifakı’na karşı, 'millet ittifakı' kuruldu. Cumhuriyet Halk Partisi ile Saadet Partisi'nin siyasi görüşleri örtüşmeyebilir ama ülkenin zor günleri olduğunda demek ki her siyasi parti birleşebiliyor. Bu çok önemli bir mesaj bence. Temel Karamollaoğlu'nun Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri oldu."

Sayın Başkanım biraz da Tepebaşı Belediyesi’nin hizmetlerinden bahsetmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde BEBKA'dan hibe kredisi aldınız. Bu proje Tepebaşı Bölgesine ne gibi yatırımlara öncülük edecek…
"BEBKA bölgesel ajanstır. Eskişehir, Bilecik, Bursa'nın birleştiği ajansıdır. Biz BEBKA'dan bugüne kadar birçok hibe aldık. Biz yapılan yarışmalara proje yolluyoruz ve bizim projelerimiz de tek oluyor. Tek olunca da o hibeyi rahatlıkla alabiliyoruz. Sakintepe'de sürdürülebilir tarımsal üretimde kaynak verimli soğuk hava deposu var. Bize, özel idareden geçen bir tesis. 2003 yılında yapılmıştı. Sakintepe'de büyük alanlarda çok güzel tarım üretimi oluyor. Özellikle yeşillik dediğimiz marul, roka, semiz, tere otu, pırasa, lahana, turp gibi yeşil yapraklı bitkilerin yetiştirildiği ve bütün Türkiye'ye buradan dağılan ve iftihar edeceğimiz bir tarımsal üretim… Bir yaz Bodrum’da markette alışveriş yapıyordum. Baktım yeşilliklerin üzerinde Eskişehir yazıyordu. Çok onurlandım, gurur duydum. İşte bu soğuk hava deposu atıl durumdaydı, kullanılabilir hale getirdik. Özelikle enerjinin güneş enerjisiyle sağlanmasını sağlayıp tasarrufu sağlayacağız. % 85’lik elektrik enerjisinden ayrılıp yenilenebilir güneş enerjisini kullandığımızda % 85’lik tasarrufumuz olacak. 400 bin ₺’lik bir hibe… Bununla soğuk hava deposunun çatısına 400 tane panel koyacağız. 96 kilovatlık bir üretim olacak. Önemli bir rakam bu. Biz tarımsal öğretim yapan insanlarımızın burayı ücretsiz kullanmalarını istiyoruz. Çiftçinin zaten girdileri çok yüksektir, gübreden, mazottan dolayı, enerjiden dolayı. Bunları minimuma düşürmek için alınan bir hibe bu… Kırsalda yaptığımız sulama projesi gibi."

Başkanım sizi yakalamışken soralım. Önümüzde 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Ahmet Ataç aday olacak mı; olacaksa hangi belediyeden olacak?

Allah nasip ederse devam ettirmek istiyorum. Çünkü gecen 20 yıl içinde çok ciddi bir deneyimim oldu bu konuda. Hekimliği özlemiyor muyum, tabii ki çok özlüyorum. Zaman zaman oğlumun yanına gidip muayenenin kokusunu alıyorum. Ha belediye başkanlığı konusu… Kimse anasının karnından belediye başkanı olarak doğmuyor. Bu bir deneyim işi… Ha hekimliğin bana vermiş olduğu iç güdüler belediye başkanlığını kolay yapmamı sağladı. O çok önemli. Her yerde söylüyorum: benim mesleğim hekimlik, belediye başkanlığı değil! Bu görev, bir hizmet. Yaptığımız tüm çalışmalar vatandaşlarımızın yüzünün gülmesi için, Türkiye’ye örnek olsun diye… Bu bir ekip çalışması; bizim de güzel bir ekibimiz var… Belediye başkanı ekip lideridir. Biz yolu açarız. Arkadaşlarımız da bu yolda yürürler. Ortak bir çalışmadır, ortak bir akıldır. Hiçbir şey ezbere yapılmaz, tartışılır ya da uzman kurumlarla, uzman kişilerle çalışıyoruz. Ha nereye aday olacağım; bunu söylemek için çok erken. Nereye gidersem Eskişehir de Büyükşehir Belediyesiyle ilgili bir görüş söylüyor eksik olmasınlar. Ama şu anda bir şey yok. Tepebaşı, benim için o kadar önemli ki, o kadar değerli ki artık benim çocuğum gibi oldu. Artık o, seçime yakın ne olacağı ortaya çıkar. Genel Merkezin’ kararları Büyükşehir Belediye Başkanımızın kararları geçerli oluyor. Bunların hepsi değerlendirilir. Ben yerimden memnunum, çok memnunum."

Başkanım pazar günü seçim var. Oy kullanmamız konusunda bir takım hatırlatmalar yapmak ister misiniz?
Bu seçim cok önemli… Herkes hangi partiye atarsa atsın, oyunu kullansın. Ben oyu bir yönde demokrasinin namusu gibi görürüm. Son olarak da Eskişehir'deki bu güzellikler bütün her yere  dağılsa,;Türkiye, Eskişehir olsa. Birlikte olmaya, yan yana durmaya, kardeşçe davranmaya, sarılmaya huzur içinde, mutluluk, barış içinde yaşamaya ihtiyacımız var. Bu ülkede kime ne oluyor da birbirimizden bu kadar ayrıldık? Bırakın şehitlerimizi ayırt ettiler. Yani hiç mi yürekleri cız etmiyor, hiç mi utanmıyorlar şehitleri ayırt etmeye? Yani onlar çocuklarını, karılarını, kocalarını kaybetmişler; biz neyin peşindeyiz? Allah büyüktür, gerken iyiliği yapacaktır. Ben ona inanıyorum. Eskişehir'de hiç bir sıkıntımız yok. Muharrem İnce % 60 oranında 1.aday okarak çıkacak Eskişehirimizden. Biz de büyük bir ihtimalle 4 milletvekili cıkacagız diye düşünüyorum. Eskişehir halkına en derin sevgilerimi saygılarımı bütün iyilikleri gönderiyorum. (…) HDP dışarıda kalan parti. Onu ayrıca değerlendirecekler. HDP’nin barajı geçmesi çok önemli. Çünkü HDP’nin barajı geçmesi ciddî bir demokrasi desteği olacak. HDP’yi her zaman PKK’yla yönlendiriyorlar. Böyle bir şey son derece yanlış. AKP’nin genel başkanı HDP’nin barajın altında kalmasını istiyor. Ona inat HDP’nin barajı geçmesi gerekiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.