Site Rengi

DOLAR 32,4972
EURO 34,5847
ALTIN 2.480,05
BIST 9.547,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 21°C
Cum 16°C
Cts 19°C

Alaylı Ustalardan Diplomalı Ustalara

15.08.2019
A+
A-

Yüzyıllardan beri süregelen enstrüman yapımını artık lisanslı lutiyeler (çalgı yapım ustası) devam ettiriyor. 
Eski zamanlarda köylerde bağlama ustalığı olarak başlayan nadide mesleği, genç nesiller diplomalarıyla devralıyor. Eskişehir’de küçük bir atölyede mesleği icra etmeye çalışan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu Cihan Ereke, kendilerine yadigar kalan luthiyeliği sürdürmeye devam ediyor. Küçük yaşlarda amcasının demir atölyesinde mesleğe merak saldığını ve o zamanlardan beri enstrüman yaptığını söyleyen Ereke, her alanda eğitim alarak gelişmek gerektiğini belirtti. Cihan Ereke, "Eğitim tabi ki her yerde. Herkesten öğrenilebilecek bir şey var fakat üniversiteli olmak, bölüm mezunu olmak iyi bir avantaj. Bu meslek hem zaman hem de emek istiyor. Bir bağlama ortalama bir haftada biter. Gitarın yapımı daha uzun, 15-20 günü geçer. İlk zamanlarda 5 ya da 6 ay sürüyordu bir enstrümanın bitimi. Zor bir meslek tabi ki, hobi olarak yapılabilecek bir meslek değil pek. Sevmeden olmuyor bu iş, bırakmamak lazım" şeklinde konuştu. 

"Biz hazır bilginin üzerine geldik" 
Günümüzde daha kaliteli enstrümanların üretildiğini söyleyen Ereke, "Biz hazır bilginin üzerine geldik eski ustalar sayesinde. Şimdi standartlaşmış ölçüler var artık bizim müziğimiz için. Batı müziğinde zaten vardı Türk müziği enstrümanlarında da bu yerleşti. O zamanlar çok iyi enstrümanlar da çok kötü enstrümanlar da vardı ama el yapımı olmaya başladıktan sonra işlerin kalitesi artmaya başladı" dedi. 
Cihan Ereke, "Eskişehir’de 5-6 kişi var böyle atölyesi olan, alaylısı da var bölümden mezun olanlar da. Eski ustalar artık pek kalmadı, genelde emekli oldular, çırak da yetiştiremedi çoğu. Bizdeki enstrüman yapım geleneği genelde usta-çırak ilişkisi üzerine kurulu" diyerek mesleğin devamlılığını sağlamak için en önemli etkenlerden birinin de usta-çırak ilişkisi olduğunu belirtti. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.