Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Allerji Nedir?

15.08.2019
A+
A-

Bazı insanlar zararlı olmayan maddelere karşı daha fazla duyarlı olup, aşırı reaksiyon gösterir. Allerjen denilen bu maddeler bağışıklık sistemimizle temas ederse, zararlı olmadığı halde buna karşı aşırı miktarda koruyucu madde (antikor) üretir. Bu duruma ‘Allerji’ denir.

Allerjik bünyesi olan hastalara atopik kişiler denir. Toplumun %30’unda allerji mevcuttur. Allerji genelde genetiktir ancak çevresel faktörlerde alerjinin gelişimini tetikler. Mevsimler de alerjinin ortaya çıkmasında rol oynarlar. Her mevsimde alerjinin yoğunluğu değişmektedir.

Allerjen maddeler nelerdir?

Ev tozları, (akarlar) hamamböcekleri, polenler, kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı besinler, güneş, bazı ilaçlar, parazitler, küf mantarları, soğuk, hava kirliliği gibi birçok alerjen çevremizde mevcuttur.

Hastalarda ne tip şikâyetlere yol açar?

Nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, ciltte döküntüler, kaşıntı şişlik (yüzde dudaklarda veya vücudun farklı bölgelerinde) hapşırık, gözlerde bulanma sulanma kaşıntı veya hayati tehdit eden anaflaksi, anjiyodem tablosu ile hastaneye başvurabilir.

Çevremizdeki polenlere karşı ne tip önlemler almalıyız?

Polenlere karşı korunma en zor korunmadır. Güneş gözlüğü takılması, dışarıdan eve gelince kıyafetlerin değiştirilmesi, duş alınması, polenlerin yoğun olduğu zamanlarda açık havaya çıkmamak, evde, arabada camları kapalı tutmak, araçların her yıl polen fitrelerini yenilemek. Sonuçta allerji basit bir ürtikerden araflaksi ve ölüme kadar gidebilen geniş bir profil mevcuttur. Korunma yöntemleri ne kadar erken yaşta başlarsa o kadar etkili olur.

Allerjik hastalar ne tip önlemler almalıdır?

Öncelikle allerjisi olan hastalar hekime başvurmalı. Mümkünse neye karşı alerjisi olduğu tespit edilmeli ve önlemler alınmalıdır. Tüm allerjisi olanlarda önerilen çevresel faktörlerden korunma *Sigaradan uzak durmak (sigara allerjenlere duyarlılığı arttırmakta) *Hava kirliliğinden uzak durmak *Viral enfeksiyonlardan korunmak *Astım hastaları her yıl düzenli infulanza(grip) aşısını yaptırmalıdır. 

Allerjisi olanlar evde ne tip önlemler almalıdır?

Evdeki halı mobilya ve perde sayısının azaltılması ve peluş oyuncakların kaldırılması *Yorgan ve battaniyeler kılıf içinde kullanılmalı *Anti allerjik nevresimler (sık dokumalı) kullanılmalı *Nevresimler düzenli yıkanmalı *Ev içerisindeki rutubet azaltılmalı *HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalı.

Tanıda neler yapılıyor?
Allerjik hastaların tanısında en önemli bulgularımız hastadan alınan öyküdür. Şikayetlerinin hangi aylarda başladığı, mevsimlere göre değişkenliği, şikayetlerinin evde mi dış ortamda mı arttığı, ailesinde benzer hastalık öyküsü olanların olup olmadığıdır. Bazı mesleki maruziyette atopiye yatkınlığı olan kişilerde alerjik hastalıkların oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Tanı da en sık kullandığımız test Allerji Deri Prik testleridir. Hem ucuz hem çabuk sonuç aldığımız bir testtir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.