Site Rengi

DOLAR 32,5909
EURO 34,8629
ALTIN 2.504,91
BIST 9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Anadolu Üniversitesi’nin Projesine TÜBİTAK’tan 150.000 TL Sermaye Desteği

15.08.2019
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Kaya, “NiTi Malzeme ile Elektronik Kontrollü Çok Fonksiyonlu Mikrodalga Kesim ve Delme Cihazı: NİMİDT” başlıklı projesiyle “TÜBİTAK BİGG-1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı” kapsamında TÜBİTAK’tan sermaye desteği almaya hak kazanan 11 girişimciden biri olma başarısı gösterdi. 
Türkiye’deki 20 uygulayıcı kuruluştan biri olan Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi tarafından 3’üncüsü düzenlenen ANA Fikir Teknogirişim Yarışması’na katılarak BİGG-ANAÇ Teknogirişim Programı’nda bulunmaya hak kazanan ve ANAÇ’ın eğitim ile mentörlük hizmetlerinden yararlanan 12 girişimcinden 11’i 150 bin TL değerinde sermaye desteği almaya hak kazandı. Yrd. Doç. Dr. Kaya’ya, başarısından dolayı ayrıca ARİNKOM TTO tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan imzalı teşekkür belgesi takdim edildi. Girişimcilere sağladığı eğitim ve mentörlük hizmetleri sayesinde başarısını her dönem arttırma başarısı gösteren ARİNKOM TTO ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi, bundan sonraki süreçte de yeni girişimcileriyle başarı çıtasını daha da yukarı taşımayı hedefliyor.

Kaya’nın projesi madencilik sektöründen tıp alanına kadar katkı sağlayacak
Yrd. Doç. Dr. İrfan Kaya, “NiTi Malzeme ile Elektronik Kontrollü Çok Fonksiyonlu Mikrodalga Kesim ve Delme Cihazı: NİMİDT” başlıklı projesinin, mermeri farklı bir yöntemle kesme ve delme arayışından hareketle ortaya çıktığını belirtti. Tasarlanan sistem ile NiTi alaşımlı prob (uç) aracılığıyla sürtünmesiz koşulda mikrodalga ışıma ile yüksek dereceli ısı elde etmeyi hedeflediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kaya, elde edilecek ısı ile mermerin daha kolay bir şekilde eritilip kesilebileceğini söyledi. Mermerden yola çıktıkları projenin aslında bütün doğal taşları kapsadığına da değinen Kaya, projesine ilişkin olarak “Projemizi öncelikli olarak madencilik ve inşaat sektöründe kullanabilecek şekilde sürdürmeyi düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde ise cihazda birtakım değişiklikler yaparak cihazı farklı uygulama alanlarında da kullanmayı planlıyoruz. Mesela uygulamayı düşündüğümüz alanlardan biri de tıp. Tüm uygulama alanlarının temelinde ısı yatıyor ancak bunu farklı boyutlardaki uçlar ve frekanslarla uygulayabildiğimiz takdirde rahatlıkla tıp alanında da kullanabiliriz. Örneğin, mikrodalga ile kanserli bir hücreyi yakma işlemi sayesinde tedavi etmek bir diğer hedefimiz. Eğer projemizi, madencilik sektöründe başarıyla uygulayabilirsek bir sonraki hedefimiz yara tedavisinde de bu yöntemi kullanmak” ifadelerini kullandı.

Hedef, maddi kaybı ve fireyi önlemek
Ortaya çıkacak sistemin, sabit kullanımının yanında portatif özelliklere de sahip olarak geliştirilmesini düşündüklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. İrfan Kaya, bu sayede delme ve kesme işlemlerini yerinde uygulayarak yanlış işlemlerden doğacak sarfiyatı da ortadan kaldırmış olacaklarını bildirdi.

Madencilik ve inşaat sektörlerindeki ürün ebatlamalarında daha çok elmas ve testere soket kullanıldığına değinen Yrd. Doç. Dr. Kaya, kullanılan soketlerden kaynaklı bir ebatlama firesi olduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Soket kalınlıkları 8 milimetre ile 2 santimetre arasında değişiyor. Biz projemizde kullanacağımız prob ve mikrodalga tekniği ile mevcut kesim işlemlerinden yaklaşık 10 kat az fire vermeyi hedefliyoruz. Daha sonra da ebatlama ürünlerin montajıyla ilgili özel ankraj uygulamayı düşünüyoruz. Ankraj uygulama dediğimiz şey de binanın dış cephesine montajlamayı düşündüğümüz malzeme için gerçekleştirdiğimiz delik açma işlemidir. Mesela bu işlem fabrika ortamında uygulandığı için delik açılan parça montaj esnasında yerine oturmayabiliyor ve yeniden işlem uygulanması gerekebiliyor. Bizim amacımız bu projeyle birlikte yerinde montaj tekniğini kullanarak maddi kaybı ve verilen fireyi ortadan kaldırmak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.