Site Rengi

DOLAR 32,5056
EURO 34,8227
ALTIN 2.491,24
BIST 9.539,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C

Anneler Yine Sahnede

15.08.2019
A+
A-

Tepebaşı Belediyesi Anneler Tiyatro Topluluğu Turkmen kinasi oyunuyla  8 Mart 2018 saat 19.00 da 
Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde sahneye çıkacak.
Anneler Halk Oyunları kurucusu Hafize Erdogan, sahneye çıkacakları oyun hakkında şu bilgileri verdi:

"Anadolu halkının binlerce yıldır yarattığı yaşattığı kültürün yansımasıdır. Anadolu insanı iyiye ve güzele ulaşmak için doğayla ve toplumla yaşadığı serüveni törelerine ve törenlerine yansıtmıştır. İnsanımızın binlerce yıldır yarattığı bu kültürü şimdi bizler kendi özlemlerimizi katarak sizlerle paylaşacağız Düğünsüz köy şakırdaksız değirmene benzer der büyüklerimiz. Düğünlerimiz çoşkulu evlerimiz çocuklu hayatımız içtenlikli yarınımız güzel olsun Türkmen kınamız şen olsun.Tüm sanatseverleri oyunumuza bekliyoruz

Genel sanat Yönetmenliğini Hafize Erdoğan'nın Ses ve Işık Zeynep Kaçamazsın yaptığı oyunu hazırlamakta ki amaçlarını şöyle açıklayan Hafize Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Türkmen kınası oyunumuzu hazırlamakta ki amacımız Türk toplum hayatının en renkli şenliği eski düğünlerin çeşitli safhalarında geçen ritüeller hemen hemen kaybolmaya yüz tutmuş ve pek çoğu da ortadan kalkmıştır. Biz Turkmen Kınası müzikli oyunumuzda Türk toplumunun hayatında önemli yeri olan düğünü ve özellikle kadınlar için önem arz eden kına geleneğimiz üzerinde durduk. Türk halkı bir yuva kurmanın şenliği içinde oyundan ve müzikten ayrı kalmamıştır. Ayrıca seyirlik köy oyunlarımızdan da örnekler vereceğimiz oyunumuzda kız kınasında kızların erkek kılığına girerek yaptıkları köy seyirlik oyunlarından örnekler sunacağız. Ayrıca damat kınasında yapılan köy seyirlik oyunlarından Damat tıraşı köy seyirlik oyunumuz seyirciyle buluşacaktır."

Tepebaşı Belediyesi Anneler Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni olarak  10 yıldır kadınlarımızı sanatla ve  sahneyle buluşturduklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Eskişehir kadınlarının yaklaşık 3 bin kadın eğitimlerimizden faydalanmış yapmış olduğumuz oyunlarda ve etkinliklerde görev almışlardır. Şu anda ortalama 40 kadın eğitimlerimize devam etmektedir. Ayrıca Hayme Ana -Anadolu Bacıları Yörük ve Türkmen Derneğinin Başkanlık görevini yürütmekteyim. Dernek çalışmalarımızda da kadınlara özellikle geleneksel kostümler ve giyim konusunda eğitimler vermekteyim en kısa zamanda Anadolu da Türkmen Kadınları giyim kuşamlarını bir defile ile Eskişehir de sergilemek istiyorum. Gelenekten geleceğe bir köprü kurarak bize ait bizim modamız olan giysilerimizi bu gün de kullanılabilir olduklarını gençlerimize göstermek  tanıtmak hedefimiz. Derneğimize katılmak isteyen bu konuda öğrenme isteği olan tüm kadınlarımızı davet ediyorum. Kadınlarımızın değişen sosyal ilgi alanları yeni yeni kursların açılmasına neden olmaktadır bunlardan birisi de Eskişehir de Alize Gürkanlı Örgü Klübü sanıyorum 150 kadın burada örgü eğitimleri almakta bu klübün kurucusu sevgili Öznur Gürkanlı beni de Kulübe davet etti ve kadınlarımıza halkoyunları ve dans dersleri vermeye başladım. onlar da büyük heyecanla kadınlar gününde gösteri yapmaya hazırlanıyor. Kadınlarımızla birlikte çalışmaktan büyük keyif alıyorum onlara bir kapı açıldığında oradan geçmeleri çok kolay ben de onlara kapıyı açıyorum fırsat verildiğinde kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok. Bunu her yeni çalışmalarımda kadınlarımız ispatlıyor. Bu gidişle sanıyorum Eskişehir kadın bakanı olacağım. Kadınlarımız güçlerinin farkına varsın bunu tüm gönlümle diliyorum."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.