Site Rengi

DOLAR 32,3773
EURO 35,0541
ALTIN 2.326,75
BIST 9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Antibiyotik Kullanımına Dikkat

15.08.2019
A+
A-

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle,  Sepsis Eğitim Paketi Sunumu Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi toplantı salonunda yapıldı. Prof. Dr. Birgül Yelken, Dr. İsmail Kerem Gelir, Dr. Fatih Demircan, Dr. Ebru Karakoç ve Dr. Bayram Furkan Candan’ın Konuşmacı olarak katıldığı ‘‘sepsis Farkındalık, Tanı, Tedavi’ ’konulu programda konuşan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge Antibiyotik kullanımına dikkat çekti.

Müdür Bilge; Bazen kan zehirlenmesi olarak da adlandırılan sepsis, vücudun genellikle enfeksiyon veya yaralanmaya karşı ölümcül bir yanıtıdır. Sepsis milyonları öldürür, etkisizleştirir.  Hayatta kalmak için erken şüphe ve tedavi gerektirir, dedi.

Eskişehir il Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge konuşmasının devamında; Sepsis ve septik şok, zatürre, grip veya idrar yolu enfeksiyonları gibi vücudun herhangi bir yerinde bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Dünya çapında, sepsis geliştirenlerin üçte biri ölmektedir. Hayatta kalan birçok kişi, travma sonrası stres bozukluğu, kronik ağrı ve yorgunluk, organ fonksiyon bozukluğu veya ampütasyonlar gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bozukluklarla karşılaşır. Son bir kaç yıldır, antibiyotik direnci ve bakterilerin geleneksel antibiyotiklerle tedavi edilememesinin neden olduğu enfeksiyonlar insan hayatını ciddi bir problem olarak giderek artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Antibiyotik direnci; hem hastalar hem de sağlık çalışanları için ciddi bir problemdir, çünkü dirençli enfeksiyonlar sepsisi tetikleyebilir. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, antibiyotik direncinin, küresel halk sağlığı için giderek artan ciddi bir tehlike olduğunu belirtti.

Halktan, sağlık çalışanlarına kadar herkes, antibiyotik direncini azaltmada rol oynar.

Grip döneminin yaklaştığını hatırlatan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge; antibiyotik direncini azaltmak için önerilerde de bulunarak; Grip soğuk algınlığı ya da boğaz ağrısı gibi bakterilerin neden olmadığı bir hastalık için antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olmayın. Asla sizin için reçete edilmemiş bir antibiyotiği kullanmayın. Bir akrabanızın veya arkadaşınızın antibiyotiğini aynı enfeksiyona sahip olduğunuzu düşünerek kullanmayın. Size verilen antibiyotiği önerilen periyotta, dozda ve sürede kullanın. Enfeksiyonları önlemek için ellerinizi sık sık ve derinlemesine yıkayın, enfeksiyonları olan kişilerden mümkünse uzak durun ve tavsiye edilen aşıları yaptırın, uyarılarında bulundu.

Eskişehir il Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge konuşmasının son bölümünde; Sepsis uzmanları antibiyotik direnci konusunda endişelidir. Uygun antibiyotiklerle enfeksiyonu kontrol etmek sepsis tedavisinin temel taşıdır bu yüzden de antibiyotik direncini önleme stratejileri desteklemelidir. Hastaları tedavi etmede yeterli antibiyotik olmadan, sepsis bakımın geleceği umutsuz olacaktır. Bakteriyal enfeksiyonları tedavi etmeye ve sepsisi olanların hayatlarını kurtarmaya devam edebilmemiz için süper dirençli bakterilerin büyümesini yavaşlatmak zorundayız, bu nedenle halk, basın ve tüm sağlık çalışanlarının desteği gereklidir, ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.