Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Aysun Doğramacı: “Atatürk Kadını Olarak Çok Şanslıyız"

15.08.2019
A+
A-

Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğumuz CHP İl Kadın Kolları Başkanı Aysun Doğramacı oldu. Aysun Doğramacı konuşmasına kendisini tanıtarak başladı.

Aysun Doğramacı kimdir?

“1973 Eskişehir doğumluyum. Selanik göçmeni bir ailenin kızıyım. Anadolu Üniversitesi Turizm, Otel İşletmeciliği mezunuyum. Bir süre Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlik yaptım. 18 yıldır da büyükşehir belediyesinde görev yapıyorum. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görevler aldım. En son Belediye-İş Sendikası yönetimindeydim, o yüzden örgütlü mücadeleyi iyi bilirim. Kadının gücüne inanarak bu göreve girdim, yaklaşık bir buçuk ay önce görevi seçimle devraldım ve CHP İl Kadın Kolları Başkanı olarak görev yapıyorum.

CHP ve Kadına Bakış Açısı…

Cumhuriyet Halk Partisi; 7 Eylül 1919 da Uluönderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu bir parti… Ülkemizin bu günlere Cumhuriyetçi ve laik düzen içerisinde yol alışında, Atatürk’ün Türk Kadını'na verdiği kıymet ve önem partimizin kadına bakış açısı ve kadının partideki değeri ile birlikte; günlük hayatta, parlamento da, sosyal hayatta ve iş hayatında kadının her zaman önde olmasını gerektiren bir farklı yol alış.

Kadını sadece görüntü ve obje olarak değil, öğretici olması ve bu anlamda da hem partimizin değerlerinin yükseltilmesi, hem de Türk kadının çağdaş seviyede özgür, demokratik ve huzurlu bir hayat içerisinde yol almasını sağlayan biz kadınlar, Atatürk kadını olarak çok şanslıyız. İyi ki; CHP'liyim. İyi ki; Atatürk’ün kurduğu partinin neferi olarak yol alıcısıyım. Ben ve ekibim birlikte yol almaya devam ederek, Eskişehir’e güzel kazanımlar sağlayacağız.

Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar

Görevi devraldıktan kısa bir süre sonra bir basın açıklaması yaptık. Hem kadın tacizleri, hem çocuk istismarlarıyla ilgili partimizin bu anlamda çok net yapıcı çalışmaları var. Çünkü; kadın çok değerli, aile çok değerli, çok özel. Bununla birlikte çocuklarımızın geleceği için kadının güçlü olması, kendine güven duyması lazım. Kadınlar hep korunmaya muhtaçtır diye bir kavram vardır. Aslında kadınlar korur. Kendini korur, çocuğunu korur, hanesini korur, ülkesini korur. Kadının çıkmazda kaldığı her durumda partimiz kadınlarımıza çare olur. Kadın aciz değildir, kadın güçtür.

Genel başkanımızın yaptığı 'adalet' yürüyüşü; çok kıymetli bir yol alış, çok güzel bir vurgu. Bu adalet işte hepimize lazım, kadına da, çocuğa da, erkeğe de lazım. Sadece cezanın olması ve bir yaptırımın olmaması kadın cinayetlerinin artmasına neden oluyor. Özellikle kadın cinayetleri ile ilgili çok artış var. Okumayan kadın ailesinin baskısı ile eğitimden geri kalan kızlarımızın sayısı o kadar çok ki, Türkan Saylan’ı rahmetle anıyorum. Onun verdiği mücadele bir örnektir. Daha önce köy enstitülerinin bizlere kattıkları, şu anda eğitim sistemindeki deformasyon ve dejenerasyon bizi ister istemez her türlü konuda olumsuzlaştırdı.

Kadınlar toplumda hak ettiği yeri alabiliyor mu?

Kadınların hak ettiği yeri bulmaları için, birlik olmaları lazım. Erkek hegemonyasında bir düzen içerisinde. Kadın kollarının kalkmasını, kadın-erkek eşitliği olmasını, kadın kotasının %33’ten % 50'ye çıkarılmasını istiyoruz. Yani kadın ve erkeğin eşit olması yönünde bir adım atılması lazım. Kadını, kadın-erkek olarak ayırdığınız zaman, kadın otomatik olarak ekside… Hiçbir zaman kadını artıya çıkarmanız, önde göstermeniz mümkün değil. Kadını insan olarak öne çıkardığınız zaman kadın-erkek eşitliğini sağlamanız mümkün. Göçmenlerde kadınlar bu anlamada kıymetlidir. Onların ailedeki yeri çok büyük. Kadının yeterince değer bulduğu bir sistem içerisinde yaşamadığımız için, biz de CHP olarak bunun yol göstericiliğini yapmak istiyoruz.

Eskişehir’de yaşadığımız için şanslı kadınlarız

Çünkü; üç belediye de Cumhuriyet Halk Parti'li. Hepsi bizim yol göstericimiz ve önderimiz. Bizleri hiçbir zaman geri tutmayan erkek yöneticilerimiz var. Biz kadınlar onların yanında hiçbir zaman ikinci planda değiliz. Şehrimiz cazibe merkezi haline geldi. Belediyelerimiz kadınlarımıza öyle güzel imkanlar sundu ki, kadınlarımızın evden çıkmasını sağladı. Kadının hayata karışmasını sağladığımız sürece, yarınlara güzel hazırlanıyoruz.

Kadın insan, bir mal değil, bir başlık parasının karşılığı değil. Kadın ve erkek arasında hiçbir fark göremiyorum. Çünkü; birlikte savaşıyoruz. Çöp arabası kullanan, sokakları temizleyen kadınlarımız var. Eskiden bunları erkekler yapıyordu. İstenilen her kademede, kadının gücünden ve bilgisinden faydalanabiliriz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.