Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Bakan Demircan: "Bir insan ömrü boyunca aşı üzerinden totalde 4,5 miligram alüminyumla karşı karşıya kalmakta"

15.08.2019
A+
A-

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Aşı konusundaki spekülasyon alüminyum üzerinden yürütülmeye çalışılmakta. Oysa bütün aşılarını yaptırmış bir insan ömrü boyunca aşı üzerinden totalde 4,5 miligram alüminyumla karşı karşıya kalmakta" dedi.
Demircan, HDP Batman milletvekili Mehmet Ali Arslan’ın Sağlık Bakanlığını eleştirmesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı. Demircan, Türkiye’de halkı bütünüyle sağlık sigortası kapsamına alan hamleyi yaptıklarını belirterek, "Türkiye’de nüfusumuzun tamamı genel sağlık sigortası kapsamındadır. Hiç kimse bu sigorta kapsamının dışında değildir. İster çalışan olsun ister çalışamayan olsun ister cezaevinde mahkum veya tutuklu olsun herkes sağlık sigortası kapsamındadır. Özellikle 18 yaşına kadar olan tüm çocuklar şartsız olarak sağlık yardımlarından da yararlanmaktadırlar. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, devlet memurlarının tabi olduğu bu sistem bir çatı altında toplandı, herkes doğal olarak sağlık desteğini ücretsiz bir şekilde edinme imkanına kavuştu" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’de hiç kimse Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında değildir"
15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihraç edilen personelle ilgili olarak Demircan, "İhraç olunanlarla ilgili yapılan araştırmaya göre, bunların bir kısmı sigortalı olarak çalışmakta yani kamudan ihraç edildiği ama tekrar kendisi iş bularak sigortalı olarak çalışmakta, bir kısmı kendi hesabına ticari faaliyetler yürütmekte, bir kısmı ise emekli olduğu için yine sosyal güvence kapsamı içerisinde bulunmakta, dolayısıyla ihraç olunanların önemli bir kısmı, zaten bir şekilde sosyal güvenlik, Genel Sağlık Sigortası kapsamı içerisinde. Bir kısmının herhangi bir işte çalışmadığı için resen Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını biliyoruz -ki bunun için, eğer ödeme imkanı varsa aylık 61 lira ödeme yaparak Genel Sağlık Sigortası kapsamı içerisinde değerlendirilir, ödeme gücü olmayanlar için primleri devlet tarafından ödenir- bir kısmının da aile bireyleri üzerinden sağlık yardımları almaya devam ettiği tespit edilmiştir. Yani burada şunu söylemek istiyorum; Türkiye’de hiç kimse Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında değildir, herkes bu şemsiyenin altındadır. Kanunumuza göre herhangi bir vatandaşımızın sağlık kapsamı dışında kalması mümkün değildir ancak herhangi bir sigortası olmadığı için resen Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınanlardan aylık 61 lirayı ödeme gücü olduğu halde primleri ödemeyenler, borcu olduğu için sağlık yardımlarından yararlanamamaktadır ki bu acil sağlık hizmetlerini kapsamaz. Acil sağlık hizmetleri noktasında, borcu olsa da olmasa da herhangi bir sosyal güvencesi ki herkesin var Genel Sağlık Sigortası. Ödemediği için bu sigorta kapsamına girmese de onların da sağlık hizmetleri acil kapsamından ödenir ve verilir" şeklinde konuştu.
Türkiye, sağlık hizmetleri konusunda gerçekten başarılı bir süreç yaşandığını belirten Demircan, "Özellikle birinci basamak hizmetlerini bütün vatandaşlarımıza koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında ulaştırmaktayız. Cezaevlerindekilere de, dışarıda olan herkese de koruyucu sağlık hizmetleri ulaştırılmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetleri 2017 yılının ilk on bir aylık neticelerini burada paylaşmak isterim, sadece muayene sayısı yaklaşık 215 milyon olarak gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında, bütün hamilelerin takibi, aşıların yapılması" diye konuştu.

"Bir insan ömrü boyunca aşı üzerinden totalde 4,5 miligram alüminyumla karşı karşıya kalmakta"
Demircan, aşılarda alüminyum maddesi olduğuna ilişkin iddialara şu şekilde cevap verdi:
"Türkiye dünya ölçeğinde Dünya Sağlık Örgütünün takdirle karşıladığı bir aşı kampanyasını bugüne kadar başarılı bir şekilde yürütmüştür. ’Aşı kampanyası’ cümlesinden. Mesela, bugün 17 yıldır Türkiye’de polio yani çocuk felci görülmemektedir. Yine Türkiye’de 15 sene önce, 16 sene önce kızamık sayısı yüksek bir rakamla ifade edilirken, 500’lerin üzerindeyken 9 tane kızamık vakasıyla karşılaşılmış 2016 yılında, onların da hepsinin aşı yaptırmadığı görülmüştür, aşıdan kaçındığı görülmüştür. Aşı olayı basit bir olay değildir. Aşı olayı sağlık açısından önemlidir ki bizim milletimiz aşı konusuna dünyadan önce aşina olan bir millettir. Çiçek aşısının Osmanlı’nın belli bölgelerinde halk tarafından uygulandığı bilinmektedir. Dolayısıyla, arkadaşlar, aşı konusundaki spekülasyon alüminyum üzerinden yürütülmeye çalışılmakta, oysa bütün aşılarını yaptırmış bir insan ömrü boyunca aşı üzerinden totalde 4,5 miligram alüminyumla karşı karşıya kalmakta. Halbuki, baktığımızda, mesela bir mide ilacında, antiasit ilaç olarak kullanılan ilaçların içerisinde alüminyum hidroksit çok daha yüksek dozlarda vardır. ’Bunlar insan sağlığı için ne derecede zararlıdır’ noktası, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye’de de elbette bu işle ilgili olan Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.