Site Rengi

DOLAR 32,3698
EURO 35,0047
ALTIN 2.326,10
BIST 9.092,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Bakan Özlü: "Teknolojide bir Türk gücü ortaya koyacağız"

15.08.2019
A+
A-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Teknolojide bir Türk gücü ortaya koyacağız. Bununda yolu birlikte çok çalışmasından geçiyor. Eğitimden başlayarak, imalat sanayi sektörümüzü güncelleyerek yepyeni bir Ar-Ge ve inovasyon stratejisi kurgulayarak Türkiye gücünü oluşturacağız" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile üniversiteler arasında "Sürekli Eğitim Merkezlerinde Eğitim Verilmesine" yönelik protokol imzalandı. Protokolün imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve üniversite rektörleri katıldı. Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Bakan Faruk Özlü, imzalanacak protokolle amaçlarının yüksek teknolojili ürünler geliştirmek için insan kaynağını yetiştirmek olduğunu belirtti. Bakan Özlü, "İmzalayacağımız protokol bakanlığımız ile üniversitemiz bünyesinde bulunan sürekli eğitim merkezleri arasında bir işbirliği yapılmasını öngörüyor. Bu işbirliğindeki temel amaç, yüksek teknolojili ürünler geliştirmek için insan kaynağımızı yetiştirmektir" dedi.
Türkiye’nin teknoloji yarışında öncü ülkelerin başında gelmesi gerektiğini ifade eden Özlü, şunları kaydetti:
"Tüm dünyada sanayinin etkisiyle teknoloji yarışı hızlanıyor. Türkiye bu yarışın gerisinde kalmak bir yana bu yarışın öncü ülkelerinden birisi olacak. Hızla değişen ve her gün farklı boyutlara gelişen teknoloji insan kaynağı politikalarında kökünden değiştirmiştir. Bilim, teknoloji ve sanayi de sıçrama yapacaksak bunu kendi kaynağımızla yapacağız. Elbette insan kaynağımızı besleyen en önemli kurumlar üniversitelerimizdir. Bu nedenle bilgi üreten teknoloji geliştiren üniversitelerimizle omuz omuza vereceğiz."

"Katma değeri yüksek ürünlerin tasarımında ve teknolojinin geliştirilmesinde görev alacak iş gücünün niteliklerini artıracağız"
Değişik eğitim modüllerinin oluşturulduğunu ifade eden Bakan Özlü, "Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı olarak bugüne kadar üniversitelerimizle birlikte birçok projeye imza attık. Bugün de sürekli eğitim merkezlerimizin daha da işlevsel hale getirmek için yeni bir projeyi hayata geçireceğiz. Bu doğrultuda katma değeri yüksek ürünlerin tasarımında ve teknolojinin geliştirilmesinde görev alacak iş gücünün niteliklerini artıracağız. Bu iş gücünün Ar-Ge faaliyetlerinde daha yetkin olmasını sağlayacağız. Projeyi oluştururken bakanlığımızca Ar-Ge ve tasarım merkezi ilan edilmiş olan ve teknolojiyi değiştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarını belirledik. Bu firmalara istihdam ettikleri personelin ne tür eğitimlere ihtiyaç duydukları sorduk. Gelen cevaplar doğrultusunda, proje yönetimi, araştırma geliştirme, teknoloji ve inovasyon yönetimi, bilgi teknolojilerin yönetimi başlıkları altında eğitim desteği vermeye karar verdik. Bu ihtiyaçları karşılamak için üniversitelerle görüşmeler yaptık. Değişik eğitim modülleri oluşturduk. İlk etapta 10 araştırma üniversitesi ve 5 aday üniversite bünyesindeki sürekli eğitim merkezlerinde eğitim vereceğiz. Bu eğitim programı önümüzdeki günlerde daha da yaygın hale gelecek. Ayrıca KOBİ ölçeğindeki firma çalışanlarının da bu eğitimlerden faydalanmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
KOSGEB’in eğitim bedellerinin yarısını karşılayacağını söyleyen Özlü, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda eğitim bedelinin yüzde 50’sini KOSGEB’in karşılama hususunu gündemimize aldık. Bütün özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezlerini teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaları ve KOBİ’lerimizi bu önemli destek ve eğitim programına katılmaya çağırıyoruz. Bu eğitim programında, hem de diğer destek projelerimizdeki temel amacımız insan kaynağımızın niteliğini artırmaktır. Ülkemizi ileri sanayi üleşine taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirmek zorundayız. Türkiye’yi bilim merkezi yapmanın en önemli dayanağı yine kendi insan kaynağımız olacaktır" dedi.

"Bu süreci doğru okumak, doğru anlamak ve tedbir almak zorundayız"
Teknoloji ve yeniliklere hakim olanların birkaç adım öne çıktığını ifade eden Bakan Özlü, "İleri teknoloji ürünlerin ihracat ve imalat sanayindeki payımız yüzde 20 seviyesinin üstüne çıkarmanın yolu da yine yetişmiş insan kaynağımızla mümkün olacak. Dünya değişirken, üretim değişirken, sanayi değişirken, meslekler değişirken bu süreci doğru okumak, doğru anlamak ve tedbir almak zorundayız. Yazılım mühendisliği, yapay zeka uzmanlığı, veri analistliği, dijital tasarım, bulut sistemleri uzmanlığı, robot uzmanlığı gibi yeni meslekler hayatımıza giriyor. Bu yeni mesleklerin hepsinin ortak özelliği yüksek teknolojiden güç almalarıdır. Teknolojiye ve yeniliklere hakim olanlar birkaç adım öne çıkmaktadır" ifadelerini kaydetti.
Teknoloji üretmeden bir yere varılmayacağını belirten Bakan Özlü, "Düşük ve orta teknoloji koşu bandında yürümeye benzer. İstediğimiz kadar terleyin, efor sarf edin, yorulun aynı yerde saymaya devam edersiniz. Bu nedenle koşu bandından inip gerçek anlamda ileri teknoloji üretmemiz ve koşmamız gerekiyor" diye konuştu.
Teknolojide bir Türk gücü ortaya konulması gerektiğini söyleyen Özlü, "Bunun da yolu birlikte çok çalışmasından geçiyor. Eğitimden başlayarak, imalat sanayi sektörümüzü güncelleyerek yepyeni bir Ar-Ge ve inovasyon stratejisi kurgulayarak Türkiye gücünü oluşturacağız" dedi.
İlk etapta Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından açıklanan 10 araştırma üniversitesi ile 5 aday üniversitenin bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezlerinde verilmesi kararlaştırıldı. Programların uygulanmasından sonra geri dönüşler dikkate alınarak diğer üniversitelerde de yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Protokole imza atan üniversiteler ise şöyle:
Ankara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi"

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.