Site Rengi

DOLAR 32,5622
EURO 34,7286
ALTIN 2.486,36
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Bakan Soylu’dan Kılıçdaroğlu’na Sert Sözler!

15.08.2019
A+
A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dün ana muhalefet partisinin lideri, grup toplantısında Cumhurbaşkanımızı yuhalattı. Bunun siyasi etiğine, ayıbına girmiyorum. Ama şu kadarını söyleyeyim, onlar bu küçük işlerle uğrastığı sırada Cumhurbaşkanımız bu ülkenin ilk nükleer santralinin temelini atmakla meşgûldü. Bu resmi de vatandaşlarımız elbette ki görmüştür ve değerlendirmiştir diye düşünüyorum" dedi. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Güvenli Sürüş Kuralları Eğitimi” programında yaptığı konuşmada dunyada otomobilin icat edildiği ilk gunden itibaren Türkiye'de kat kat hızlı gelişen bir karayolu ulaşımı olduğunu ancak trafik guvenliği probleminin de beraberinde geldiğini ifade etti. Terazinin bir kefesinde hızlı ulaşım, diğerinde güvenli ulaşım olduğunu dile getiren Soylu, "Bunlardan birini diğerine tercih edemeyiz. Bu ikisini bir şekilde dengede tutmak zorundayız. Elbette ki bu dengeyi sağlayacak olan bir sürü etken var. Araç kalitesi, yol kalitesi, kurallar gibi… Ancak şundan eminiz ki burada nihâî etken insan unsurudur. İnsanın aklı, trafik ortamındaki davranışları ve tercihleridir" şeklinde konuştu.

"Ortak politika belgesi ile bir dizi önlem aldık" 
2002’den bu yana trafik konusunda bircok adım atıldığını anımsatan Soylu, yolların düzeltildiğini, karayollarındaki araçların iyileştirildiğini belirterek, "Trafikte yeni hedefimiz, trafikteki insanımızın davranısını degiştirmektir. Bakanlık olarak trafik guvenliğini sağlamak adına, asayiş ve uyuşturucu alanlarında yaptığımız gibi ortak bir 'Karayolu Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi'ni oluşturduk. Adını verdiğimiz bu plan cercevesinde bir dizi onlemi hayata gecirdik, bır kısmının da calısmaları devam ediyor. Su ana kadar bu politika belgesi dogrultusunda gerceklestirdigimiz uygulamalarla da onemli olcude olumlu sonuclar elde ettik. Ülkemizde motorlu arac sayısı, 2017 sonu itibarıyla bir onceki yıla gore yuzde 5.4 artmıs ve 22 milyon 218 bin 945 olmustur. Aynı donemde ölumlu ve yaralanmalı kaza sayımız ise yuzde 1,5 azalarak 182 bin 424 olmustur. Trafik guvenligini degerlendirirken eger sadece toplam olu sayısı uzerinden bir kıyaslama yaparsak, bu analiz gercegi yansıtmayabilir. Cunku arac sayısı artıyor, nufus sayısı artıyor, trafigin yogunlugu artıyor. Aynı sekilde araclar teknik olarak gelisiyor ve hızlanıyor. Ülkemizde yuz bin araca dusen olu sayısında 2008 yılını 100 olarak kabul edersek, 2017 sonunda ulastıgımız rakam 52’dir. Yani yarı yarıya bir azalıs soz konusudur. Yuz bin nufus basına dusen olu sayısı ise 2008’deki yuz rakamından 2017 sonu itibarıyla 74’e gerilemistir. 2017 yılı sonu itibarıyla olumlu-yaralanmalı trafik kazalarında surucu kusurlarının oranı yuzde 89.9, yayalar icin de yuzde 8.5’tir. Bu tablo, bizleri elbette ki insana donuk, denetim ve egitime agırlık veren birtakım tedbirler almaya yoneltmistir. Keza bugun gerceklesecek egitim faaliyeti de bu tedbirlerden sadece biridir" diye konuştu. 
Soylu, diğer yandan ticari yolcu tasımacılıgında meydana gelen otobus kazalarının incelendiğini ve özellikle gece 2 ile sabah 8 arasında kazaların yogunlastıgını belirterek, bunun önüne geçebilmek için bu saatlere özel denetimlerin yapıldığını kaydetti. Ayrıca 2017 yılı içinde toplam 3 bin 628 sehirlerarası otobuste, bu yılın ilk uc ayında ise 2 bin 836 sehirlerarası yolcu otobusunde sivil denetim yapıldığı bilgisini veren Soylu, "2016 yılına gore 2017 yılında meydana gelen tum otobus kazalarında yuzde 12.4 azalıs elde ettik" dedi. 

"Birileri karakter suikastı kamusal faydayı suizanlarla yok etmeye calısıyor" 
Trafikteki personel acıgını kapatmayı ve bu sayede denetimleri hem nicelik hem de nitelik olarak arttırmayı planladıklarının altını çizen Soylu, alınacak 13 bin polisin direkt olarak trafik polisi olarak görevlendirileceğini dile getirerek, "Trafik personelimizde branslasmaya, ihtisaslasmaya agırlık vermek istiyoruz. Denetim konusuna temas etmisken, maket trafik ekipleri uygulamamıza ayrı bir baslık acmak istiyorum. Gectigimiz gunlerde ana muhalefet partisinin bir milletvekili, bu konuyu Meclis gundemine tasıdı ve bir takım elestiriler getirdi. Bu maketlerin maliyetinden, calınmalarından, ne ise yaradıgından bahisle insan hayatını ilgilendiren bu konuyu bir sekilde siyaset mezesi yapmak istedi. Alıstıgımız bir tepkidir. Iyi bir sey yapıyorsunuz, bundan kamu adına bir fayda umuyorsunuz, o faydayı elde ediyorsunuz ama birileri karakter suikastı ugruna o kamusal faydayı suizanlarla yok etmeye calısıyor. O begenmedikleri maket trafik ekip aracı uygulamasıyla, maketlerin konuldugu bolgelerdeki kazalarda yuzde 17,5 azalıs elde ettik. 431 adet maket yerlestirdik. Bu yuzde 17,5’in yuzde 1’inde bile bir aile yasamını yitirebilirdi. Bir evladımız, bir kızımız, o yuzde 1'in icinde olabilirdi. Biz trafikte bir canı bile kurtarmak icin elimizden ne geliyorsa yapmanın derdindeyiz. Hic kimse kusura bakmasın ama boyle ucuz soylemlere vatandasımızın canını takas etmeyiz. Insanımızın canını tehdit eden uc meselede bu bakanlıgın her bir ferdi mucadele ediyor, calısıyor, kimisi canını ortaya koyuyor, sehit dusuyor, kimisi sabahlara kadar kafa patlatıyor, gece denetimlerinde dag baslarında yol bekliyor. Herkes bir sekilde isin bir ucundan tutmus ugrasırken, birileri kalkıyor diyor ki, 'sen bu maket uygulamasını nicin yapıyorsun?' Cevap veriyorum, hayat kurtarmak icin. Bu uygulama, bir aracın hızını dusurmeye vesile olmussa, bir kazayı engellemeye vesile olmussa, bir canı kurtarmaya vesile olmussa, bana sorarsanız parasını haketmis demektir. Mesele bu kadar nettir" diye konuştu. 
Trafik denetimleri kapsamında 300 civarında motosiklet alınacağını da söyleyen Soylu, "Trafik polisimizin görünürlüğünü arttırmak için bir çalışma yapılıyor. Kısa süre içinde çalışma tamamlanacak ve kıyafet değişikliği yapılacak. Trafik polislerimizin kıyafetleri çok daha kaliteli ve görünür olacak" müjdesini verdi. 

"Kılıçdaroğlu yuhalatırken, Cumhurbaşkanımız nükleer santral temeli atıyordu" 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dün TBMM'de partisinin grup toplantısındaki konuşmasına da değinen Soylu, "Dun ana muhalefet partisinin lideri, grup toplantısında Cumhurbaşkanımızı yuhalattı. Bunun siyasi etiğine, ayıbına girmiyorum. Ama şu kadarını söyleyeyim, onlar bu küçük işlerle uğrastığı sırada Cumhurbaşkanımız bu ülkenin ilk nukleer santralinin temelini atmakla mesguldu. Bu resmi de vatandaşlarımız elbette ki gormustur ve değerlendirmiştir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Programda Ankara Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar da yer aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.