Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

Belediyenin Dezenfektanı Cilde Zararlı mı?

Belediyenin Dezenfektanı Cilde Zararlı mı?
16.07.2020
A+
A-

Pandemi sürecinde hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen dezenfektanlar, doğru koşullarda üretim olmadığında veya kullanılmadığında insan hayatını tehdit edebiliyor.
Odunpazarı Belediyesi’nin binlerce adet ürettiririp özellikle berberlere ve kuaförlere ücretsiz olarak dağıttığı el dezenfektanlarının cilde zarar verdigi iddia edildi. Odunpazarı Belediyesi‘nin berberler ve kuaförlerin ortam temizlemesi olarak kullanabilmesi için dağıttığı ürünlerin el ve vücuda temas etmemesi gerektiği ile ilgili bir uyarının olmaması da yanlış kullanımın önünü açabiliyor. Dezenfektanı üretiminde kullanılan hidrojen peroksit adlı kimyasal madde ciltte ağır derecede tahriş, yanma ve beyazlama oluşturduğu, göze sürülmesinde görme kaybı oluşturduğu iddiası infiale yol açtı.
Haber merkezimize ulaşan ve Odunpazarı Belediyesi’nin dağıttığı dezenfeksiyonunda kullanan bazı vatandaşların şikâyeti üzerine konunun uzmanlarından edinilen bilgilere göre dezenfektan üretiminde ‘etil alkol’ ya da ‘izopropil alkol’ kullanılması gerektiği belirtildi. Odunpazarı Belediyesi’nin dağıttığı dezenfektanlarda ise ’konsantre hidrojen peroksit’ kullanıldığı ve sunulan haliyle kullanıldığında cilde zarar verdiği ifade edildi.

Odunpazarı Belediyesi’nin ücretsiz dağıttığı el dezenfektanı etiketinde 10/150 oranında sulandırma yapılarak kullanılması önerilmiş ama uyarı yazısının dikkat çekmeyecek şekilde ve puntosunun çok küçük kaldığı görülüyor. Görüş aldığımız uzmanlar bu haliyle kullanılması durumunda cilde ve gözlere ciddi manada zarar verebileceğini iddia ettiler.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı Kozmetik Ürünler Daire Başkanlığı’nın genelgesine göre dezenfektanların etiketinde ÜTS Belgesi olması gerektiği, Odunpazarı Belediyesi’nin üretimini yaptırdığı firmanın imalatı nerede yaptığı/yaptırdığı bilgisinin yer almadığı da dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.