Site Rengi

DOLAR 32,5968
EURO 34,8683
ALTIN 2.494,71
BIST 9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Bir Doktor Nafiz Mercan Geçti Bu Dünyadan…

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir kamuoyu, dünden beri bir ismi konuşuyor. O isim Yaşar Nafiz Mercan. Eskişehir Devlet Hastanesi’nin meşhûr başhekimi ve Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi ve 22. ve 23. Dönem Eskişehir Milletvekili Doç. Dr. Murat Mercan’ın babası. Dün sabaha karşı vefât eden efsane başhekim, gönül insanı merhûm Mercan, bir süredir yaşlılığa dayalı böbrek ve solunum yetmezliği tedavisi görüyordu. 17 Ağustos’ta yoğun bakıma alınmış idi. 87 yaşında olan ve bu 87 yıllık yaşamına nice hayırları, hizmetleri i sığdıran Nafiz Mercan kimdir, gelin hep birlikte tanıyalım: 

Yaşar Nafiz Mercan, 1931 Uşak İli’nin Karahallı ilçesinde doğdu. Cumhuriyetin ilk yıllarının imkanlarıyla, âilesinin de teşvikiyle Tıbbîye’ye kaydoldu. 1956’da İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 20’li yaşlarında doktor olarak Anadolu’nun çeşitli ilçe, köy ve şehirlerinde doktorluk yaptı. Yaşamını Ümmü Hanım’la birleştirdikten sonra 2 kız, 1 erkek üç çocukları dünyaya geldi. En büyük evlatları Dr. Hatice Karahan göz mütehassısı, ikinci evladı Doç.Dr. Hasan Murat Mercan’ı hepimiz biliyoruz. Babası Ağrı Tutak’ta görev yaparken dünyaya gelmiş ve ismini ilçeden geçen  Murat Çayı’ndan almış. İki dönem milletvekilliği yaptı. AK Parti’nin Kurucu Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığı  yaptı. TBMM Dış ilişkiler Komisyon Başkanlığı yaptı ve hâl-i hazırda Tokyo Büyükelçisi… En küçük evlat Gülseren  Yaman ise bir vali eşi… Sırasıyla Tunceli, Giresun, Kırklareli, Balıkesir ve şu anda da Mardin valisi. Valiliğinin yanısıra Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanan Mustafa Yaman’ın eşi..

Nafiz Mercan’ın 6 torunu var, ikisi kaymakam… Nafiz Mercan, ömrünü  insan yetiştirmeye ve insana hizmete adamış, koca bir çınar… İnsan yetiştirmeye önce çocuklarından, damadından ve torunlarından  başlamış. Büyük damadı kendi gibi doktor, Servet  Rüştü Karahan. Bir dönem SGK Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yaptı. İstanbul Hospital’in kurucusu. Aynı zamanda eşi Dr. Hatice Karahan ile beraber Özel Kanyon Okulları’nın sahipleri.

Tüm bunları niye yazıyorum biliyor musunuz?                    Yaşar Nafiz Mercan’ın ne denli ileri görüşlü bir insan olduğunu anlatabilmek için… 1967 yılında Eskişehir’e gelmiş doktor Nafiz Amcamız 44 yıl bir fiil Eskişehir e hizmet vermiş genel cerrahi uzmanı. 20 yıla yakın  Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekimliği yapmış, emekli olmuş, gönüllü olarak Kızılay Dispanseri’nde müdavimi hastalarına bakmış. Birinci dereceden  yakınlarından alınan bilgiler odur ki: Eskişehir’in her köyünde, kasabasında bir hastası mutlaka varmış Haftasonları Eskişehir’in sayfiye yerleri Sarıcakaya’ya, Mihalgazi’ye gezmeye gider ama tüm gün hasta muayene edermiş. ‘Doktor Bey, böğrüm ağrıyor’ diyen yolunu kesermiş. Siz hiç köy köy hastasının ayağına giden doktor gördünüz mü?

Yetmemiş, Dr Yaşar Nafiz Mercan bayramları memleketi Karahallı’ya gidermiş. Bayram namazında  gören avlulu evine gelir, muayene olurmuş. Arabasının  arkasında serum, tıbbi techizat ve muayene materyalleri eksik olmazmış. Doktor Nafiz Amcamız, köyde kaç kişi yaşıyorsa hepsini muayene eder, hatta branş ayrımı da yapmazmış. Dizi ağrıyana da, baş ağrısı çekene de yardımcı olur kimi zamanda ilacını bile kendi temin edermiş.

‘Doktor Amca’ diye bilinen Nafiz Mercan bunu n’için  yaparmış biliyor musunuz? Vatanına, bayrağına, milletine olan vefa borcunu ödemek için… Bugün hem Eskişehir’de Mahmud Sami Ramazanoğlu Câmiî’nde hem de Karahallı’da cenazesini binler omuzlayacak, gözyaşları gurur duyularak akıtılacak. ‘Nasıl bilirdiniz’ denildiğinde gür seda ile herkes iyi bilirdik diyecek. Minnet huzuru içinde eller duaya duracak. Evladları metin ve mutmain olarak toprağa verecekler ve son görevlerini yapacaklar. Tüm sevenleri ‘nasıl güzel insan olunur’ ve o yolda ölünür bilinciyle tabutu omuzlayacaklar. Çünkü Nafiz Mercan 87 yıllık  ömründe hep hayır dua aldı. İnsan yetiştirdi, teşvik etti, insana hizmet etti. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.