Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Bu Kabağın Boyu Neredeyse 2 Metre

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’de doğal tohum ve ürünlerin sergilendiği stantlarda Bursa’dan getirilen bir kabak türü görenleri şaşırttı. 
Eskişehir’de düzenlenen bir tohum festivalinde birçok doğal türün hem tohumları hem de yetişkin halleri sergilendi. Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nden gelen Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Atay’ın sorumlusu olduğu stantta ise görenleri hayrete düşüren bir kabak yer aldı. Boyu yaklaşık 2 metre 'yılan kabağı' görenlerin ilgisini çekti. 

Yılan kabağı denmesinin nedeni 
Yılan kabağının yetiştiği ortamdaki koşullara göre şekillendiğini belirten Atay, “Bu tür kabaklar, uzunluğu dolayısıyla Yılan Kabağı dediğimiz, yetiştirilmesi sırasında bir çite asarsanız uzun bir şekilde, herhangi bir engelle karşılaşırsa kıvrılacak bir şekilde, toprakta olursa yuvarlak bir şekilde gelişimini tamamlayan bir kabak türüdür” şeklinde konuştu. 

“Menşeinin İtalya’nın Sicilya Adası olduğu tahmin ediliyor” 
Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlerde daha verimli sonuçlar alınabildiğini dile getiren Atay, “Bu, teşhir amaçlı getirdiğimiz ve kendi hasadımız olan bir ürün. İlgi çekeceğini düşündüğümüz için insanlara boyutunu gösterme amacıyla stantta tutuyoruz. Yetiştiği yerde yemyeşil upuzun bir kabak olduğunu düşünün. Normal kabak gibi içini oyup mücver, dışından da dolma yapabildiğiniz taze olarak tüketebildiğiniz bir kabak. Bildiğimiz kabağın insana ne kadar yararı ve zararı varsa uzun kabağın da durumu aynı. Menşeinin İtalya’nın Sicilya Adası olduğu tahmin ediliyor” diye anlattı. 

“Şirket tohumlarının olanak vermediği şey bu” 
Yılan kabağını doğal yollarla aktardıklarını söyleyen Atay, “Tohum halinde aldık ve denedik. Gayet de güzel ürün veriyor. Her sene aldığımız tohumu ektiğimizde aynı verimliliği sağlıyor. Şirket tohumlarının olanak vermediği şey bu. Verimliliğin stabil şekilde aktarılabildiği bu tohumları çoğaltarak halka dağıtmaya çalışıyoruz” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.