Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Burhan Sakallı: ‘Eskişehir’de İşletme Körlüğüne Dönüşmüş Bir Büyükşehir Belediyesi Var’

15.08.2019
A+
A-

Cumhur İttifâkı AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, Mavi Radyo ve Haber Ötesi ortak canlı yayın konuğu oldu. Eskişehir'i, seçimleri ve hayatını konuştuğumuz Başkan Adayı Sakallı, Eskişehir ile ilgili projelerini de anlattı. Yayın Koordinatörümüz Özlem Akbaş'ın sorularını yanıtlayan Sakallı, 20 yıl önce kullandığımız her şeyin değiştiğini belirterek, Eskişehir'in de artık değişim yaşama zamanı geldiğini vurguladı.

‘Eskişehir'e Yeni Heyecan Gelecek' şeklinde bir sloganınız var. Bu sloganın amacı nedir ve içini nasıl doldurabiliriz?
"Kastettiğimiz şey şu: Mevlana Celaleddin Rumi'nin çok güzel bir dizesi var, bunu hep söylüyorum:
'Dünkü sözler dünle birlikte gitti cancağzım.
Bugün yeni sözler söylemek lazım'

Eskişehir'de 20 yıldır görev yapan bir belediye başkanı var. Merkez ilçelerin birinde 5 yıldır, birinde 10 yıldır görev yapılan bir belediye başkan ve başkanları var. Ama görünen o ki, Eskişehir'in artık yeni bir heyecana, yeni bir sinerjiye yeni bir girişime, girişimci ruha, yeni bir değişime, dönüşüme ve girişime ihtiyacı var. Bizim yeni bir heyecan gelecek diye kastettiğimiz şey o idi. Yıllardan beri devam eden, neredeyse artık işletme körlüğüne dönüşmüş vatandaşla mesafesi oluşmuş vatandaşı dinlemeyen, dinlese anlamayan, anlasa doğru anlamayan bir organizasyon oluşmuş. 20 yıl önce kullandığımız telefonlar aynı değil, televizyonlar aynı değil, otomobiller aynı değil, oturduğumuz evler aynı değil. Eskişehir'de yeni bir değişime ve dönüşüme ihtiyaç var."

Sizin gerek sosyal medya gerekse basına yansıyan projeniz var. 5 yıl içinde 10 bin gence istihdam sağlayacağız dediniz. Bu projeyi nasıl uygulayacaksınız? Belediye olarak fabrika mı kuracaksınız? Belediye şirketlerine yeni hizmet alanları mı oluşturacaksınız? Yoksa şehre yatırım gelmesi için öncülük mü edeceksiniz?
"Teşekkür ediyorum, hakikaten önemli bir konunun altını çizdiniz. Son derece doğru bir tespit. 5 yıl içinde en az 10 bin gence iş istihdamı sağlayacağımızı söyledik. Bu bir taahhüt. Bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Hatta bunun üzerine de çıkacağız. Ama biz makul ve alt limitten bir rakam söylüyoruz. Bu nasıl yapılabilir. Yine sizin söylediğiniz gibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kalkıp bir ofis açmaz, bir dükkan açmaz, bir iş yeri açmaz ve sonra burada insan istihdam etmeye kalkmaz. Ama Eskişehir Büyükşehir belediyesinin öyle büyük yetkileri, öyle büyük imkan ve kaynakları var ki, şehrin kıyısında kalmış değerlerini bir araya getirerek, olağan üstü bir orkestra oluşturup, bir müzik ve ahenk elde edersek bunların hepsini yapabiliriz. Birisinin esnaf tarafının durduğu, birisinin ticaret tarafının durduğu birisinin üniversitenin durduğu bütün bu denklemleri, imkanları bir araya getirildiğinde bizim bu 10 bin sözümüzün çok aşağılarda olduğunu görebiliriz. Aday olduğum günden beri bunu Eskişehir gündemi olarak söylüyorum. Yılmaz Büyükerşen hayranlarının bulunduğu bir Twitter hesabından bir mesaj gelmişti: "iyi hoş da gençlere iş bulmak Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanının görevi değildir." Ama birkaç gün önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu belediye başkanlarını topladı ve onlara şöyle dedi: ‘Bu seçim kampanyasındaki 1. önceliğiniz ve taahhüdünüz işsizliğe çözüm üretmek olsun!’ Bana olmaz diye cevap verilen bir konu CHP Genel Başkanı tarafından belediye başkanlarına direktif olarak verildi. Demek ki makul, mantıklı yapılması gereken bir şey. Bize dayatılan, bize öğretilen klasik belediye başkanlığı imajını kabul etmiyoruz. Yollar yapan, bulvar yapan, parklar yapan, yeşil alanlar yapan, senfoni yapan kişi kabul ama bu asla yeterli değildir.  Bu daha fazla istihdam sağlayan, daha fazla katma değer sağlayan bir şehre dönüştürmeliyiz. Bunu yaptığımız takdirde 10 bin gencimize iş bulmak  gerçekleşmiş olur. Gençlerimize bir yatırım iklimi yaratacağız.

Ben ‘hayatı ucuzlatmak adına bazı şeyler yapacağız’ demiştim. Bunlardan birincisi, ‘Eskişehir’deki toplu taşıma ücretlerini ucuzlatacağız’ demiştim. ‘Çeşmelerimizden akan suları ucuzlatacağız, kalabak suyunu ucuzlatacağız, otopark ücretlerini ucuzlatacağız sonra da katılım payı dediğimiz asfalt parasını hiç almayacağız’ demiştim. Dün Mansur Bey tam da benim dediklerimi söyledi. Asfalt parasını da almayacağını söyledi. Demek ki aklın yolu birmiş. Bunun için de kendilerine teşekkür ediyorum."

Bir de sizin Kızılinler’de bir termalkent ya da sağlıkkent projeniz var. Bunun hakkında ne söylemek istersiniz?
“Bu şehrin değerleri var. Bu şehri yönetenler özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı bu değerlere ya küstü ya da o değerleri unuttu. Anadolu Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen engellilerle ilgili bir proje vardı. Belediye başkanı olduktan sonra bu projeyi hiç hatırlamadı hiçbir şey yapmadı. Hatta üniversiteyi de unuttu. Mesela Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasında hepimizin hayatına dokunan kültürel anlamda, ekonomik anlamda, ticari anlamda hayatımızı değiştiren hiçbir ciddi proje olmadı. Şimdi bunları tekrar hatırlamanın vakti geldi. Şehrimizin sadece 11 kilometre ilerisinde bir su kaynağımız var. Eskişehir'de termal sular var, kaplıcalar var, şifalı sular var. Biz istiyoruz ki: ‘Eskişehir'i termal sağlık turizminin önemli şehirlerinden biri haline getirelim’. Biz orada 30 bin yatak kapasiteli ve Türkiye'nin en büyük Termal Sağlık Şehri'ni beraberce kuralım. Kuralım ki, dünyanın her yerinden hastalar gelsin, tedavi olabilsin. Kendi ülkelerine göre ucuza gelmiş oluyor. Eskişehir'de yesinler, içsinler, gezip tozsunlar, alışveriş yapsınlar. Eskişehir'in ekonomisi kazansın. Hatta burada bırakmayalım Eskişehir'de bir turizm destinasyonu meydana getirelim. Dış ilçeleri de içine alan, bütün bu ilçeleri içine alan bir turizm alanı yapalım. Hayatın her alanına heyecan gelecek. Çünkü heyecanımızı yitirirsek eğer, rekabet etme şansını kaybeder."

Siz 2004 yılından bu yana hiç seçim kaybetmediniz. Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olarak girdiğiniz 2 seçimi de kazandınız. 2014 yılında da hiç aday olmadınız. Hiç seçim kaybetmemiş 2 adayın mücadelesine sahne olacak, neler söylemek istersiniz?
"Ben Eskişehirlilere inanıyorum ve güveniyorum. Dolayısı ile madem ki inanıyorum ve güveniyorum bir sorun yok diye düşünüyorum."  

Sayın Sakallı futbol takımı tutar mısınız? Elbette Eskişehirspor sevdası çok büyük ama 3 büyüklerde sempati duyduğunuz takım var mıdır?
"Ben hayatımın tümünde sadece Eskişehirspor'u tuttum. Hayatımda hep Eskişehirspor'u tuttum."

Hangi tür müzik dinlersiniz ve sinemaya gitmeye fırsat bulabildiniz mi? En son hangi filmi izlediniz?
"Müziğin her türlüsünü dinlerim. İyi bir müzik, ses ve yorum olmak şartı ile her tür müziği dinlerim. Önceliğim türküler… Şampiyon diye güzel bir film vardı. Keyif aldım. İyi bir filmdi. Hakkı verilmiş rollerle çekilmiş bir filmdi."

Kitap okumaya fırsat bulabiliyor musunuz? En son hangi kitabı okudunuz?
"Yazıp çizen birisiyim. Hayatımda okuma ilkokuldan bu yana hiç eksik olmadı. Üniversite yıllarımda, öğretmenlik yaptığım ve çalıştığım yıllarda da okumaya özen gösterdim. Hala da okuyorum. Bazen bir hikaye, bazen bir roman, bazen bir şiir kitabı. Yazdığım dergiler var. Onları takip ediyorum. Gazoz Ağacı'nı okudum en son. Gençlere mutlaka şunu tavsiye ederim: Mutlaka dostları olsun. Dostluk çok önemli. Bazen aileniz yanınızda olamıyor. Dostlar kardeş gibi, aile gibi oluyor. Mutlaka rakipleriniz olsun. İşte, yazıda, hayatta, sanatta.. mutlaka dinlendiğiniz müzikleriniz olsun. Mutlaka kitaplarınız olsun. Mutlaka hayalleriniz olsun. Biz o hayallerimizin peşinden koşalım. Dil öğrenelim, dünyayı gezelim."

Eve gittiğinizde eşinizin o akşam hangi yemeği yapmış olması size sürpriz olur? Bir de mutfağa yemek ve kahvaltı harici girer misiniz?
"Mutfağa hep girerim. Oturmalarımız hep mutfakta oluyor. Hangi yemeği yapsa sürpriz olurdu. Her tür yemek sürpriz olurdu. Son derece güzel ve kıymetli. Salatanın yapıcısı benim. 

Hemşehrilerimi tekrar selamlamak isterim. Seçimler ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun. Demokrasiye inanıyorsak, çok sesliğin bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Vatandaşın iradesi sandıkta tecelli edecek. Bu iradeye saygı duyacağız."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.