Site Rengi

DOLAR 32,5036
EURO 34,5701
ALTIN 2.494,86
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 22°C
Cum 15°C
Cts 19°C

Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Seçim Olduğu İçin Zam Yapmadık’ Der Gibi Açıklama

Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Seçim Olduğu İçin Zam Yapmadık’ Der Gibi Açıklama
01.12.2019
A+
A-

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyuna yaptıkları %60 zam dolayısıyla bir açıklama yaptı. Ne var ki yapılan açıklama; vatandaşların daha çok tepkisini çekti. Belediyenin resmî sosyal medya hesabında yapılan açıklamanın altında, belediyenin %60 zammını CHP’ye gönül vermiş, mevcut belediye başkanlarına oy vermiş vatandaşların dahi, “sosyal belediyecilikte %60 zam kabul edilemez” “Başkanım size yakışmadı” şeklinde yorum yaptıkları gözlemlendi. Yapılan hesaplamalara göre; ülkenin genel ekonomik durumundan -elektrik, doğalgaz, akaryakıt kalemleri- bile fazla bulunan şebeke suyuna %60’lık zammı haklı bulan bir avuç azınlığın olması da şaşkınlıkla karşılandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle: “Kıymetli hemşehrilerimiz, 28 Kasım 2019 Perşembe günü ESKİ Meclis Toplantısı’nda alınan karar ile su tarifelerinde fiyat artışına gidilmiştir. Bu artış su ve kanalizasyon hizmetlerinin kaliteli ve sürdürülebilir olabilmesi için zorunlu olarak gerçekleştirilmiştir. Sizlerin konu hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve fiyat değişikliğini anlayışla karşılamanız için bu zorunluluğu sizlere açıklamak istiyoruz.
📌 Grafiklerde de göreceğiniz üzere son yıllarda doğal gaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmeti etkileyen ana faktörlerde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir. Özetlemek gerekirse son 2 yılda elektrik giderleri %87, akaryakıt giderleri %44 ve asgari ücret de %44 oranında artmıştır. Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları ise son 1 yılda %116 artış göstermiştir.
📌 Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca %5 oranında arttırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda %69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca %11 olmuştur.
📌 Tüm bunlara rağmen ESKİ, başta kent merkezi olmak üzere özellikle kırsalda yatırımlarını aksatmamak için büyük mücadele vermiştir. Özellikle kırsalda vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çektiği asbestli boru değişimi olmak üzere arıtma tesisleri yapımı, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yenilemeleri ile yıllarca ilgili kurumlarca ihmal edilen kırsal ilçelerimizde büyük yatırımlar gerçekleşmiştir. ESKİ’nin önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapacağı temel yatırımların bedeli ise 150 milyon TL olarak tahmin edilmektedir.
📌 Ekonomik krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiği ülkemizde doğal gaz, elektrik, akaryakıt gibi üretimi etkileyen temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir. Sizlerden paylaştığımız detaylı grafikleri incelemenizi ve tüm bunlar çerçevesinde bu konuda anlayış göstermenizi bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.