Site Rengi

DOLAR 32,5468
EURO 34,8902
ALTIN 2.437,38
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 23°C

CHP İl Başkanı Adar: ‘Yerli Tüketimin Bilinçli Şekilde Artırılması Gerekiyor’

15.08.2019
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Abdulkadir Adar, Yerli Malı Haftası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Adar, yerli malı haftasının asıl amacının yerli tüketimi bilinçli olarak arttırmak olduğunu vurguladı.

Resmi adıyla “Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası'nın ” I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik krizin ardından yabancı ülkelere para akışının önüne geçilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edildiğini söyleyen Başkan Adar, "Ulu önder Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplamış ve bu kongrede yerli mallar üretilmesi, kullanılması kararı alınması gerektiğini söylemiştir. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de yerli mal ile ilgili bir konuşma gerçekleştirmiş ve ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren “Yerli Malı Haftası” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Yerli malı haftasının amacı; yerli tüketimin bilinçli bir şekilde artırılmasıdır. Bugün geldiğimiz noktada ise Samandan canlı hayvana, meyveden kırmızı ete bir bütünlük içinde gıdayı yabancı ülkelerden satın alan; Atatürk ve cumhuriyet dönemi kurulan tüm fabrika ve sanayi kuruluşlarını özelleştirme adı altında yabancı firmalara peşkeş çeken; Sırtını sadece betona dayayan, Ülkenin milli parasını yabancı paralara karşı koruyamayan bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Bakın sanayiye hiç girmeden sadece tarım politikalarına bakarak ülkemizin ne hale getirildiğini anlamamız mümkündür: Ülkemizin gıdayı üretmeye esas tarımsal hammadde dış ticaretimiz karnemize bakalım; Tarımsal hammadde ithalatımız ihracatımızın 6,4 katına çıkmış durumdadır. Eskişehir’de bile durumumuz çok kötü; Eskişehir tarım ve ormancılık ithalatımız ihracatımızın tam 6 katı. Eskişehir’de tarımda dış açığımız oldukça istikrarlı her sene yaklaşık 29-30 milyon dolar dış açık veriliyor. Eskişehir’in canlı hayvan ithalatı bile 5 sene öncesine göre yaklaşık 8 katına çıkmış durumdadır. Yaşamın her alanında olduğu gibi tarım alanında da milli ve ulusal olan tüm objeleri hayatımızda söküp atan bir iktidarın tüm bunları bir kenara bırakarak tek adamlığa uzanan bir rejim yaratma mücadelesi içinde olduğunu şaşkınlık içinde gözlemliyoruz. Tarımdan sanayiye ulusal, yerli ve milli bir ekonomik sisteme geçiş için Atatürk’ün hedeflediği çizgiye inmemiz gerekiyor. Atatürk için önemli olan millî ekonomik çıkarların gözetildiği, dış pazarlara ve yabancı ekonomilere bağımlılığın kaldırıldığı, millî ekonominin kurulmasıdır. Bizim hedefimiz bellidir. Bu hedef doğrultusunda Yerli Malı Haftasını kutluyor, tüm hemşerilerimizi yerli malı üretme ve tüketme konusunda duyarlı davranmaya davet ediyorum." diye konuştu.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.