Site Rengi

DOLAR 32,3433
EURO 35,1097
ALTIN 2.308,93
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

CHP’li Çakırözer’den Kağıt Krizine İlişkin Önlem Paketi

15.08.2019
A+
A-

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, artan döviz kuru ve yerli üretim olmaması nedeniyle yaşanan kağıt krizinden gazetelerin ve yayınevlerinin daha fazla etkilenmemesi için çağrıda bulunarak, atılması gereken adımları sıraladı. Önlem alınmadığı takdirde kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının ortadan kalkacağını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Gazeteciler ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor!

Kağıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. İlan fiyatları en az yüzde 50 arttırılmalı” dedi.

'Gazetelerin yok olmaması için öneri paketi'

CHP’li Çakırözer artan döviz fiyatları ve SEKA’nın özelleştirilmesi ile yerli üretim yapılmamasından kaynaklı yaşanan kağıt krizinin önlenmesi ve gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılıp, çözüme kavuşması için Meclis’te Araştırma Önergesi vererek, gazetelerin kağıt krizinden daha fazla etkilenmemesi için taleplerin yer aldığı öneri paketini Meclis’e sundu. Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonrasında Çakırözer’in önergesi AK Parti oylarıyla reddedildi.

'Döviz krizi kâğıt fiyatını 4 kart arttırdı'

 

AK Parti hükûmetleri döneminde yapılan özelleştirmeler sonucunda Türkiye üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hâle geldiğini vurgulayan Çakırözer, “ SEKA'nın özelleştirilmesinin sonucunu bugün kâğıt krizi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gazete kâğıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle 4 kat arttı. Gazeteler yayımlarına ayırması gereken zamanı ve emeği, gazetelerin ihtiyaçlarının temini için harcamak zorunda kaldı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Habertürk ve Vatan gazeteleri kapandı, Aydınlık gazetesi yayınına üç gün ara verdi. Sözcü gazetesi, ekini kapattı, Millî Gazete sayfa sayısını düşürdü; Dünya, Sözcü, BirGün, Posta ve Cumhuriyet zam yapmak durumunda kaldı. Resmî ilanlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmî ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. İzmir'de 7 gazete artık hafta sonları çıkmıyor. Aydın'da, Kastamonu'da az önce arkadaşımız söyledi; gazeteler artık haftalık çıkma kararı alıyor. Karar gazetesi geçtiğimiz günlerde bir başyazı yayımladı ve reklam vermek isteyen şirketlerin hem kamu şirketleri, hem özel şirketlerin engellendiğini, ilan ambargosu olduğunu dile getirdi.

Reklamlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor. Birçok gazete resmî ilanlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün Basın İlan Kurumu toplantısı vardı. Basın İlan Kurumundan resmî ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek. Resmî ilanlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmî ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. İzmir'de 7 gazete artık hafta sonları çıkmıyor. Reklamlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor” diye konuştu.

'Basın ilan kurumu enflasyonu dikkate almalı'

Basın İlan Kurumu’nun gerçekleştirdiği toplantıya da dikkat çeken Çakırözer, “Basın İlan Kurumundan resmî ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek” dedi.

'Kağıt stratejik ürün olmalı'

Yaşanan kağıt krizi karşısında gazetelerin iflas noktasına geldiğini belirten Çakırözer, Cumhurbaşkanı ve Bakanlara çağrıda bulunarak, talep ve beklentileri sıraladı:

Kağıt temini bir devlet politikası olması, kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı.

Yerli kağıt üretimi konusunda kapsamlı altyapı yatırımları gündeme alınmalı.

Döviz kuru gazeteler ve yayıncılık sektörü için sabitlenmeli.

Kağıt ithalatı için ödenen kdv vergisi yüzde 8’den yüzde 1’e, baskı malzemeleri için kdv oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmeli, yazar ve çevirmenlerden alınan %17 gelir vergisi ve %18 kdc vergisi kaldırılmalı.

Yayıncıların 2 milyarı aşan bekleyen kdv alacaklarını yayınevlerinin ayakta kalması için hızlıca ödenmeli.

Medya ve yayıncılık sektörünün devamlılığı için devlet, kâğıtta vergi ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamalıdır.

Küçük ve orta işletmelere kredi sağlanması konusunda teşvik verilmeli.

İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu bu alanda gazetelerin işçi çıkarmasının önlenmesi için vergi ve sigorta primi ödemeleri belirli bir tarihe kadar ertelenmeli.

Basın ilan kurumu ilan fiyatlarını, kağıdın artan maliyetlerini ve artan enflasyonu da dikkate alarak en az yüzde 50 oranında zam yapmalı, cumhurbaşkanı bu zammı hızlıca onaylamalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.