Site Rengi

DOLAR 32,3651
EURO 35,0159
ALTIN 2.325,89
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Çöplerden Elektrik Enerjisi Üretimi Ve Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi Hizmete Açıldı

15.08.2019
A+
A-

Büyükşehir Belediyesi’nin yapımı 2 yıl süren projesi hizmete alındı. Projeyle, şehirden toplanan çöplerden katı atıklar ayrıştırılacak, kalan kısmından elde edilecek metan gazı da elektriğe dönüştürülecek. Projenin maliyetiyse 70 Milyon Türk Lirası.

Çağdaş teknoloji eseri tesiste, çöplerden katı atıklar ayrıştırıldıktan sonra kalan kısım, fermantasyonla çürütülecek, ortaya çıkan metan gazı 36 metre çapındaki balonda toplanacak ve 8 dizel motor aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2004-2009 yılları arasındaki dönemde, Başkan Büyükerşen ve o günkü Büyükşehir Meclis üyelerinin ciddi çalışmaları projenin temelini oluşturuyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen hizmete sundukları tesis ile ilgili olarak şunları söyledi:

“2 gün önce, Dünya Çevre Günü’ydü. Böyle önemli bir günün hemen sonrasında Eskişehir’e böyle bir tesisi kazandırmak çok anlamlı. Bu tesis, gözlerden ırak olsa da, hem çevrenin korunması ve geliştirilmesi hem de enerji ihtiyacımızın doğaya zarar vermeden karşılanmasını sağlayacak. Seyitgazi yolundaki eski “Vahşi Çöp Atık Alanı” ile yakınında istimlak edilen yerlerde, ITC firması tarafından yoldan gözükmeyecek şekilde kurulan tesiste, her biri 1.4 Megawatt elektrik üreten devasa 8 dizel motor, çöplerden elde edilen gazı yakarak, günlük toplam 11.2 Megawatt elektrik üretecek. Bu miktar, 55 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak miktardır. Tesisin yapımını gerçekleştiren ve 9 yıl işleticiliğini yapacak olan firma, belediyeye 1 Milyon 375 Bin TL kira ödemesi yapacak ve sözleşme sonunda tesiste kullanacağı tüm iş makinalarını da Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacak.

Tesiste ayrıca 2000 metre karelik modern sera yapılmış olup, bu seralarda da Büyükşehir Belediyemiz Park Bahçeler Müdürlüğü şehrimizin muhtelif yerlerinde kullanılmak üzere, çiçek ve süs bitkisi üretecek.

Vahşi çöplükte daha önce çalıştırılan iş makinaları ve personel kadrolarına, Büyükşehir Belediyemiz yılda 5 Milyon TL ödemekteyken, şimdi bu miktar da belediyemiz bütçesinde tasarruf edilmiş olacaktır.

Böylece Büyükşehir Belediyemiz, Eskişehir’de vahşi depolamaya son vererek, herhangi bir koku ve çevre kirliliği yaratmayan, çevre ve insan sağlığı açısından tehlike ve zarar arz etmeyen örnek bir yatırımı daha gerçekleştirmiş bulunuyor.

Bu arada Eskişehirli hemşehrilerime vermek istediğim iki mesajım var:

Birincisi şu;

Eskişehir’de bir takım çevreler ile bazı beslemeler, sırf siyaset yapmak adına, sırf beni eleştirmek ve bu yolla yıpratacakları düşüncesiyle yıllardır, Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı, verimli ve yenilenebilir enerji üretimi konusunda hiçbir şey yapmadığımızı, Eskişehir’e yapacağım yeni projelerim olmadığını söyleyip, yazıp çizip dururlar. Ancak bir kere de olsun, bana ya da çalışma arkadaşlarıma bu yönde yaptığımız bir şeylerin olup olmadığını açıp sormadılar. Çünkü bilirler ki, o zaman aldıkları cevap karşısında konuşacak, yazıp çizecek bir şeyleri kalmayacak…

Sanırım bu tesis hepimizden çok bu arkadaşları sevindirecektir. Aslında, sevindirir mi, üzer mi pek emin değilim…

Asıl vurgulamak istediğim mesele ise şu;

Biliyorsunuz yaklaşık 8-10 aydır Eskişehir’in başına sarılan bir TERMİK SANTRAL belası var.

Bakanlar Kurulu kararıyla tarım alanı ilan edilmiş, üzerinde tarımdan başka hiçbir iş yapılamaz denilmiş, bu bölgenin ve Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Alpu Ovamıza, kömürle çalışacak bir termik santral kurulması için süren çalışmalar var. Yetkililer, bütün bir şehir halkı topyekün karşı olmasına rağmen hiçbir şeye, hiç kimseye aldırmadan bu santrali kurmak için ısrarlarını sürdürüyorlar.

İşte toprağımızı ve tarımımızı tamamen yok edecek böyle bir projenin karşısında aklın, bilimin ve teknolojinin olanaklarını kullanarak böyle bir tesis kuruyoruz.

Bir zamanlar Eskişehir’in en büyük sorunlarından biri olan vahşi çöplükte bugün elektrik üretiyoruz. Parklarımızın, bahçelerimizin, yollarımızın güzelliklerine güzellik katan çiçekleri yetiştiriyoruz.

İsi dumanı yok…

Çevreye hiçbir zararı yok.

Bilhassa çevre temizliğine önemli katkı sağlıyoruz.

Bu vesileyle tüm hemşehrilerimizin Ramazan Bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.