Site Rengi

DOLAR 32,4753
EURO 34,9656
ALTIN 2.436,39
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Dede Korkut ve Türk Kültürü Hayatı Konferansı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tarih ve Gençlik Kulübü ve Eskişehir Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa ‘’Dede Korkut ve Türk Kültürü Hayatı’’ konulu bir konferans düzenlendi. 
Dernek salonundaki konferansın açılış konuşmasını yapan Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Doğanses, kültürün bir milleti ayakta tutan temel yapı taşları olduğunu belirtti. Doğanses, "Biz de kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmayı, yaşamayı ve yaşatmayı hedef tutmaktayız’’ dedi. 
ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Öncül ise verdiği konferansta, ‘’Dede Korkut Hikayelerinin; Dede Korkut dilinden hareketle Türklerin Hazar Denizi’nin doğusundan, Anadolu’nun fethine geçiş sürecindeki maceraları barındırdığını anlattı. Bu sürecin aynı zamanda; Türklerin İslamlaşma serüvenine yönelik bireysel, toplumsal değişim ve dönüşümün de izlerini taşıdığını söyleyen Öncül, "Bir yanıyla Alp tipinin ve bozkır kültürünün sosyo – kültürel yaşantısını gösterirken, diğer yandan Dede Korkut aracılığıyla, veli tipinin Alp tipine olan galibiyetini yansıtır. Edebi bir metnin kültür tarihi açısından önemine, kültür tarihçilerinin bu açıdan bakması ve yorumlaması gerekir. Kültürel kodlarımızın barındırdığı hususlara ait öğeleri taşıyan Dede Korkut ve benzeri eserler, dünden hareketle bugüne yön veren tarihleri aşıp gelen eserler olarak değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır’’ diye ifade etti.

Konferansın sonunda; Türk Halk Müziği türküleri seslendirildi ve dinletisi gerçekleştirildi. Sanatçı Tuğrul Açık tarafından da kabak kemane dinletisi sunuldu. Program sonunda; Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Doğanses ve ESOGÜ Tarih ve Gençlik Kulübü Başkanı Orhan Köksal tarafından, Doç. Dr. Kürşat Öncül’e ‘Teşekkür Belgesi’’ taktim edildi. Program; çiğbörek ve ayran ikramından sonra sona erdi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.