Site Rengi

DOLAR 32,3675
EURO 34,9594
ALTIN 2.325,20
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

15.08.2019
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Seçim oldu inşallah hükümet kurulur biz de KKTC ile atacağımız adımları atarız ve müzakerelerle ilgili alacağımız kararı birlikte vermemiz gerekiyor. 2018 bu açıdan kritik olabilir" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dışişleri Komisyonu’nda milletvekillerine dış politika ile ilgili sunum yaptı. Bakan Çavuşoğlu, FETÖ ile mücadeleyle ilgili olarak, "FETÖ terör örgütü ile mücadelede önceliklerimiz devam etti. Uluslararası örgütlerdeki bağını kopardık: AGİT’teki bazı toplantılara katılan FETÖ’nün bağını da keseceğiz. Birçok FETÖ mensubunu Türkiye’ye getirdik, yargıya teslim ettik. Okullar ya devredildi ya kapatıldı. Bu ülkelere de her türlü desteği veriyoruz ama ABD temaslarında maalesef olumlu gelişme olmadı. İade ve geçici tutuklama taleplerimiz tarafsız soruşturma talebimiz karşılanmadı. YPG’ye silah vermenin yanı sıra ilişkileri zehirleyen diğer konu FETÖ’nün taleplerimizin yerine gelmemesidir" ifadelerini kullandı.
Suriye’de siyasi çözüme önem verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "2017’de Suriye’de siyasi çözüm için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya ile ilişkilerimiz ve İran’ı da içine katmamız ve Astana sürecini başlatmamız nedeniyle sahada ateşkes bölgelerinin oluşması, tutukluların karşılıklı takası hastaların tedavi edilmesi 2016 yılına göre Suriye’de çatışmaları büyük oranda durdurduk. Dün İran ve Rusya temsilcilerini çağırdık ve gerekli uyarıları yaptık. İhlallerin yapılmaması konusunda rejimin garantörü İran ve Rusya muhaliflerin garantörü de biziz. İhlallerin yüzde 10’u muhalefet ya da değişik yerlerdeki terör örgütlerinin ihlalleridir. Soçi sürecinde bunların durdurulması gerekiyor. Buradaki amaç rejimle muhalifleri bir araya getirmek. Bizim burada YPG katılmaması konusunda hassasiyetimiz var, İran da buna katılıyor. Ortak deklarasyonda da üç ülke katılacaklara birlikte karar verir maddesi koyduk. Ama önemli olan siyasi çözüm siyasi çözümde de Astana ve Soçi’yi nasıl entegre edebiliriz. Biz hiçbir ülkeyi dışlamadık, Soçi zirvesi sonrasında da bizzat Cumhurbaşkanı birçok lideri arayarak Soçi’de ne konuşuldu bilgi verdi" şeklinde konuştu.
Kuzey Irak referandumun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Biz Irak’la ilişkileri geliştirdik. Başika kampı nedeniyle gerginlik olmuştu ama sonra aşıldı, güçlü komşulukmuş ilişkisi kuruldu. 21 Ocak’ta Bağdat’ı ziyaret edeceğim" diye konuştu.
Kıbrıs konusunda ise Çavuşoğlu, "Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için çaba sarf ettik. KKTC seçimlerini bekledik. Seçim oldu inşallah hükümet kurulur biz de KKTC ile atacağımız adımları atarız ve müzakerelerle ilgili alacağımız kararı birlikte vermemiz gerekiyor. 2018 bu açıdan kritik olabilir" değerlendirmesini yaptı.
Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkilerin normalleşmesi için çabalara işaret eden Çavuşoğlu, 25 Ocak’ta Büyükada’da eşi ile birlikte Avusturya Dışişleri Bakanı’nı ağırlayacağını belirtti. Çavuşoğlu, "Karşılıklı adımlar Avrupa ile ilişkilerimizi olumlu hale getirmeye başladı. Rum kesiminin bloke ettiği fasıllar var. Birlikte adım atılması gereken konular var. Mesela Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gibi. İnşallah bu konuda müzakereler başlayacak" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.