Site Rengi

DOLAR 32,5496
EURO 34,8904
ALTIN 2.432,22
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 31°C
Az Bulutlu
Eskişehir
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 26°C
Cts 28°C

Dr. Özdemir’den Covid ile Mücadelede Çözüm Önerileri

Dr. Özdemir’den Covid ile Mücadelede Çözüm Önerileri
20.11.2020
A+
A-

Özel Gürlife Hastanesi Başhekimi ve yöneticisi Dr. Ali Özdemir, Eskişehir’de yeni tip koronavirüs Covid-19 ile mücadeledeki aksaklıklar ve çözüm önerileri hususunda açıklamalarda bulundu.

”Bir hekim ve hastane yöneticisi olarak pandemi süresince sahada yaşanan birtakım problemleri kamuoyu ile paylaşmak gereği hissetim.” diyen Dr. Özdemir: “Hastaların acil servislere başvurularında toplu taşıma araçlarını kullandıklarını, daha sonra hastanede Covid teşhisi alan hastaların izole olabilmek için evine giderken de tekrar toplu taşımayı kullanmak zorunda kaldığını gözlemliyoruz. Hal böyle olunca hastaneye gelişte 20-30, dönüşte 20-30 kişi ile temas eden hastalar toplam da yaklaşık 40-50 kişi ile temas etmiş oluyor.

Pozitif saptadığımız bir aile bireyini evde izolasyon önerisiyle evine gönderdiğimizde, kişinin “eşim ve çocuklarım ne olacak? Onlar hasta değilse ben bulaştırır mıyım, bulaştırmaz mıyım?” sorusu karşısında sahada sağlık çalışanları olarak bîçareyiz. Doğal olarak aynı yaşam ortamına gönderdiğimiz pozitif bir vaka ile diğer aile bireyleri risk altına girmektedirler veya diğer aile bireylerinin risk altına girmeyeceklerini taahüt edemeyiz.

Toplum olarak maske takmayı beceremediğimiz gibi maske takanların da uygun maske takmadığını gözlemlemekteyiz. Bu da maske takan ile takmayan arasında bir farkın olmadığını göstermektedir. Durum böyle olunca bu konu ile ilgili çözüm önerilerinin neler olabileceğini düşünecek çok vaktimiz oldu.

Öncelikle evde izolasyon önerdiğimiz hastalarımızı önlem alınmış, kamu araçları ile evlerine götürülmesi sağlanmalı, hatta okulların tatil olduğu, yurtlarımızın boş olduğu bu dönemde bu hastalar evlerine değil, yurtlara yerleştirilmesi gerekir. Bu şekilde pozitif olmayan ev halkı koruma altına alınmış olur. Böylelikle pandemi gibi bir halk sağlığı probleminin insiyatifi kişilere bırakılmamış olur. Kişiler komtrol altına alınmış olur.

Maske konusunda ise sokakta kolluk kuvvetlerinin vatandaşı denetlediği kadar maske üreticilerinin denetlemesi gerektiğini düşünmekteyim. Birçok maskenin ara katında olması gereken Meltblown bulunmamasından dolayı korunduğunu düşünen ama korunamadığı için Covid-19 hastalığına yakalanan birçok vatandaşımız olduğunu düşünmekteyim.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.