Site Rengi

DOLAR 32,5706
EURO 34,7604
ALTIN 2.491,29
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Enflasyonla Mücadeleye TÜMSİAD’dan Topyekûn Destek

15.08.2019
A+
A-

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz'in yaptığı açıklamada; enflasyonla mücadelenin sağlıklı bir ekonomi için önemli olduğunu ifâde etti. Enflasyonla topyekûn mücadele yolunu desteklediklerini açıklayan TÜMSİAD, "Türkiye ürettikçe ekonomisi daha da güçlenecektir" dedi.

Genel ekonomik gidişatın değerlendirmesi ve önceki alınan tedbirlerin değerlendirmesi ile başlayan ve enflasyonla topyekûn mücadele planın açıklanması ile devam eden programda yeni bir dengeleme sürecine girileceği ve kurdaki yüksek hareketlilik döneminin geride bırakıldığı açıklandı. Kar arttırma amacıyla atılacak adımlar konusunda iş dünyasını uyaran Bakan Berat Albayrak, daha büyük yanlışlara izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Berat Albayrak’ın 81 milyonun omuz vermesi gereken bir süreçten geçildiğini açıklaması üzerine ise ilk yanıt TÜMSİAD’dan geldi. Tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim, doğalgaz ve elektriğe yönelik zam yapmama kararı, kredi faizlerine yönelik yüzde 10 indirim ve sürecin iletişimini kolaylaştırıcı tüm tedbirlerin sektörü rahatlatacağını ifade eden TÜMSİAD, enflasyonla mücadelenin sağlıklı bir ekonomi için önemli olduğunu vurguladı.

TÜMSİAD Başkanı Engiz, “Gıda ürünlerinde hayata geçirilen yüzde 10 indirim, KOSGEB borçlarının Eylül ayına kadar ertelenmesi, makine teçhizat yatırımlarına yüzde 25 ilave destek, ihracatı artıracak ürünlere gelen Ar-Ge ve inovasyon destekleri, 1 buçuk milyar TL'yi bulacak yerli yatırım destekleri enflasyonla mücadelemizde en büyük öncüler olacaktır. Finansman maliyetlerinin düşürülmesi, belgelendirme ve tescil işlemlerinde indirimler, girdi ve yatırım maliyetlerini düşürerek ithalatı azaltıcı yerli üretimi teşvik etmek enflasyonla kalıcı mücadelenin temel ayakları olacaktır. Sosyal güvenlik sisteminde sağlanan mali gelişmeler hem işçi hem de işvereni düşünerek ekonomiyi güçlendirecek reformları hayata geçirmektedir. Yapısal reformlarla çalışma hayatına sağlanacak katma değer enflasyonla mücadelede önemli adımlar olmaktadır.” dedi.

Kurdaki yüksek dalgalanma sürecinin de durdurulduğunu ifade eden Engiz: “Yakın süreçte atılan adımlarla birlikte dengelenme süreci başlayacak ve kurdaki oynaklık ortadan kalkacaktır. Şu an kurdaki dalgalanmanın da azaldığını görüyoruz. Bu dalgalanmaların ortadan kaldırılmasıyla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen enflasyon oranlarının da düşeceğini göreceğiz. Topyekûn mücadele planının, milletimizle birlikte çalışarak başarıya ulaşacağındanşüphe duymuyoruz. Merkez Bankası’nın döviz ve repo piyasalarındaki düzenlemeleri, enflasyon üzerinde oluşabilecek baskıları da minimize edecektir. Elektrik ve doğalgaza zam yapılmaması da piyasayı rahatlatacaktır. KDV iadelerinin de yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek olması enflasyonla mücadelemizde işletmelerimize büyük katkı sağlayacaktır. İstihdam kaybını önleyecek kredi ödemelerindeki geciktirmeler ve kredilerdeki %10 indirimler, bankacılık sektörünün de enflasyona desteğini ortaya sermektedir.” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.