Site Rengi

DOLAR 32,4899
EURO 34,7691
ALTIN 2.470,68
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 22°C

Erdoğan Tekgöz: ‘Mevcut ETO Yönetiminde Öncelikler Doğru Tespit Edilmiyor’

15.08.2019
A+
A-

Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğumuz Ticaret Odası Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz oldu.

Erdoğan Tekgöz konuşmasında: “Seçim süreci bizim üyelerimizle olan diyaloğumuzu artırdı. Onların sorunlarını dinlemeyi -demeyelim- onların sorunlarını biliyoruz. Onların sadece nasıl yanlarında olduğumuzu ve o sorunlara nasıl çözüm üretebileceğimizi üyelerimize anlatıyoruz. Belli bir kesimin değil, tümünün kucaklandığı bir ETO hayalini onlara anlattığımızda, onlarda çok samimi bir şekilde bize kucak açıp bağırlarına basıyorlar. Ticarî işlerde yaşanılan genel anlamda çok büyük sıkıntılar yok.” diyerek sözlerine başladı ve sonra kendisini tanıtarak devam etti.

“Öncelikle ticaretin içinden gelen biriyim. 52 yıllık ticarî hayatımda, ben bu yolun tozunu toprağını, sıfırdan başlayarak adım adım, üstüne taş koyarak, merdivenleri çıka çıka buralara ulaşmış biriyim. Her kademede, çok değişik işlerde girişimcilikle kendimce iyi işler yaparak çalıştım. 52 yıl sonra dedim ki: ‘Yeter. Bundan sonra kendim için değil, herkes için çalışacağım. Ben bundan sonra 16.500 üyeme, yeni aileme hizmet edeceğim.’

‘Adaylık süreci nasıl başladı ve neden ETO?’

Öncelikle ben bir ticaret adamıyım. Sanayici olsaydım sanayi odasına aday olurdum. Ben bir ticaret adamı olduğum için, herkesin bildiği işi yapmasının taraftarı olduğum için doğal olarak tercihim ETO oldu. Ticareti iyi bildiğime inanıyorum ve iyi şeyler yapabileceğimi biliyorum. Doğru işlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ticaret odası üyelerinin sorunlarının hasır altı edilmesi yerine, çözülmesi taraftarıyım. ETO’nun, üyelerini sadece aidat kaynağı olarak gören yönetimden çıkması gerekir. Ticaret odasının senede bir ajanda gönderen bir kurum, cenaze aracı gönderen bir kurum olmasından öte hizmetlerinin olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu yola baş koyduk.

‘Mevcut ETO yönetiminde öncelikler doğru tespit edilmiyor’

Muhakkak herkes iyi bir şeyler yapmak için yola çıkıyor. Allah herkesin yollarını açık etsin. Önceliklerin doğru tespit edilmediğini görüyorum. Bu kadar yoğun bir sıkıntı ortamında, Eskişehir’de küçük esnafımıza yatırım yapılmadığını görüyorum. Birincisi, üyeler ile komiteler tüm meclis arasında hiçbir şekilde diyalog kurulmamış. Sloganımız; “Değişim seninle başlar” ama görüyoruz ki 7 nisana kalmadı değişim. Değişim bizim adaylığımızla başladı.

Üyelerimiz şunu söylüyor: “Biz 4 yıldır hatırlanmamıştık, sayenizde hatırlanır olduk. Yemeklere, toplantılara çağırır oldular. Bizi sizin sayenizde hatırlar oldular” diye bize teşekkür ettiler. Onun ötesinde odamızın doğru yönetilmesi adına, ticaret erbâbımıza, sanayicimize tüccarımıza yapılacak çok işlerimiz var. Bunların her birinin yapılması için de bu 4 yıllık süreci çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Doğru yatırımlar yapmamız lazım.

Bizim projelerimiz içerisinde sunduğumuz birçok konuyla ilgili çözümlerimiz var. Şehir çevresinde yaşayan bütün üyelerimiz evrak almak için merkeze geliyor. Otopark sorunu, şehir içinde trafiğin keşmekeşliğini yaşıyorlar. Daha sonra odadan randevu almak için sıra bekliyorlar. Bütün bunları yaparken en değerli şey olan zamanlarını kaybediyorlar. İletişimin bu kadar hızlandığı yerde bunları çözmemek çok ayıp. Şu anda bizim ETO’nun yapamadığını, başka ilçelerde, illerde yapıyorlar. Bizim önceliğimiz, dediğimiz olay bu; ondan biz değişim istiyoruz. Bir tek tuşla çözüm getirmek istiyoruz. Tek tuşla alamayan üyelerimizin ayağına kurye ile ulaştıracağız. En güzeli de şu: bunlardan ücret almayacağız. Ekstra ilave evrak almak için verilen paraları kaldıracağız.

‘E-ticaret ile tüm üyelerimizin ürünlerini tüm dünyaya tanıtacağız’

E-ticaret ile Eskişehir ETO bünyesinde kurulan bir site kanalıyla bütün üyelerimiz dünyaya açılma fırsatı bulacak. Bunun için de hiçbir ödeme yapmayacaklar. ETO güvencesinde olduğunda, ürettiği ürünleri satacağı pazarı rahatça bulacak. ETO bünyesinde bir siteden müşteriye ulaşmak çok daha kolay olacak. Projelerimizden bir tanesi de yaşam merkezi projesi… Bunca yıl çalışmış, yaşlanmış üyelerimizin veya şu anda ticari hayatını sürdüren üyelerimizin, ETO bünyesinde barınıp, vakit geçirebilecekleri bir yerleri yok. 2019’da biz bu yaşam merkezinin temellerini atmış olacağız ve 4 yılda da inşallah tamamlamış olacağız. Hobi bahçelerinden tutun da, lüks otellerde olan tüm hizmetlerin içinde bulunacağı çok farklı bir proje olacağına inanıyorum.

Fuar ve kongre merkezi

Dünyada fuarcılığın gittiği yer belli. Kongre turizmi, Antalya gibi bir yerde %60 geriledi. Eskişehir’e fuar merkezi yaptık; elbette yapalım ancak, doğru yatırımlarla doğru zamanda yapalım. Bir fuar alanı bizim önceliğimiz olmamalı. Biz ne diyoruz? Eskişehir öğrenci kenti. Eskişehir sanayi kenti. Benim birçok yerde söylediğim bir şey var. Buraya 5 bin/6 bin öğrencili, TOBB’a bağlı teknoloji üniversitesi gerçekleştirilip yapılmış olsaydı, 5 bin öğrencinin bu şehir ekonomisine katacağı 120 milyon harcama, en minimum da 120 milyon kayıt ücreti, toplama aldığımızda 240 milyon getiri bu şehre kalacak olurdu. Öğrenci velilerinin şehre gelmesinin katkılarını katmadan bu rakamı çıkarıyoruz. Öğrenci küçük esnafa fayda sağlıyor. Havaalanı olmayan, sanayisi ve nüfusu belli bir ilde öncelikli yatırımları iyi düşünmeliyiz. Doğrudur, yanlıştır yapmışlar; biz bunu en faydalı şekilde işletmeye çalışacağız.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler

Tüm sektörlerdeki sorunlarımızı biz belirledik ve önümüzdeki günlerde bunları oluşturduğumuz platformlarda konuşacağız. Şehir merkezlerinde inşaat malzemeleri satan arkadaşlarımız ile ilgili bir alan tahsisi için ETO’nun bir talebi olmadı. Mermerciler çok zor şartlarda çalışıyorlar. Dar alanlarda ve sıkıntılı şartlarda hizmet üretmeye çalışıyorlar. Bunun gibi birçok sektörde sorunlar var. Öncelikle bunların düzeltilmesi ve çözüme kavuşturulması lazım. Bunların ürünlerinin tanıtımı ve satımı için eğitim ve reklam desteklerinin verilmesi lazım. Bedellerin ETO tarafından karşılanması lazım. Bu fuara gezmeye giden bütün üyelerimiz alan değil, satan olacaklar.

Şehrin esnafının önünü açacak projelerimiz

Şehirdeki ticareti artırmak için belli caddelerdeki otopark ve kaldırım sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Belli günlerde, belli saatlerde oralarda festivaller düzenleyerek oraları hareketlendireceğiz. Belli caddelerde daha güzel ışıklandırma ile daha şık cazibe merkezleri yapacağız. İş yerlerinin sorunlarının çözümü için danışmanlarımız olacak. Bu danışmanlar tüm üyelerimizin yanında olacak. Artık ETO’nun gücünü üyemiz hissedecek. Hiçbir meslek grubunu atlamadan hepsinin sorunu bizimle paylaşabilecekleri komiteler oluşturduk. Ayda bir ana komitelerimizi toplayacağız. Eğitim burslarımız ile ilgili ihtiyaç sahibi olan her üyemizin çoluğu çocuğu artık burs peşinden koşmayacak. Şu anda verilen burs sayısı çok az ve miktarı çok düşük. Verilen burs sayısını 20.000’e, 30.000’e çıkaracağız.

‘Ticaret odasından geldik’ deyince esnafımızın tüyleri diken diken oluyor! Para isteyeceğiz sanıyorlar. Bu beni çok yaralıyor. Bundan sonra ETO ile kucaklaşacaklar.” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.