Site Rengi

DOLAR 32,6013
EURO 34,8092
ALTIN 2.492,47
BIST 9.508,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

ESAHED’den Sert Tepki

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Aile Hekimleri Derneği (ESAHED) 23 Temmuz 2018 tarihinde Giresun’da gerçekleşen olay ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Olay neticesinde 82 yaşında bir şahsın vefat ettiğini sosyal medya, görsel ve yazılı basından üzüntüyle öğrenmiş bulunduklarını açıklayan dernek üyeleri, "Sağlıkta şiddet ve şiddetin nedenlerinin tartışıldığı bu günlerde bu şiddet sarmalının hastalarımızı da olumsuz etkileyeceğini dile getirirken, gündemimize giren istenmeyen bu olay ile ilgili değerlendirme yapabilmek için süreci o noktaya getiren olaylar zincirine bakmak gerektiğini düşünüyoruz.
Biz Aile Hekimleri görev ve yetkilerimizi kanun, ilgili yönetmelikler ve bakanlığımızın talimatları çerçevesinde uygulama gayretindeyiz.
Sağlık Bakanlığı 08 Temmuz 2011 tarih ve 29851 sayılı yazısında “Sağlık kurumlarına başvuran hastanın genel durumunun değerlendirilmesi, tetkiklerinin istenmesi, teşhisin konulması ve gerekli görülmesi halinde ilaç reçete edilmesi, tedavi sürecinin aşamaları olup, bu süreçte hastanın hekim tarafından görülmesi zorunludur. Sürekli ilaç kullanımı ve ilaç muafiyet raporu bulunan hastalar için de aynı işlemler geçerlidir. Bu nedenle uygulamada istismara mahal vermemek bakımından, hekimin hastayı görmeden işlem yapması uygun değildir” diyerek, hastanın görülmeden ilaç yazılmasının suç teşkil ettiğini açıkça belirtmiştir.
SGK tarafından da konunun çözülmesi cihetine gidilmemiş, birçok hekim arkadaşımız hastayı görmeden reçete düzenledikleri gerekçesiyle ağır ceza mahkemelerinde çete üyeliği,  resmi evrakta sahtecilik ve devleti zarara uğratma iddiasıyla, 2-5 yıl hapisle yargılanmışlardır.  
Konuya dönecek olur isek; öğrendiğimiz kadarıyla, Giresun’a il dışından gelmiş olan hasta yakını o anda orada olmayan hastasının ilaçlarını yazdırmaya çalışmış, bunu gerekçeleriyle reddeden doktor hanıma ısrarını sürdürmüş “Sen benim kim olduğumu biliyor musun? bu ilaçları yazacaksın" diyerek doktor hanımın masasını yumruklamış, şiddet ve tehdit içeren hareket ve sözlerinin haricinde poliklinik odasından çıkmayı reddetmek suretiyle, o esnada hizmet almak için bekleyen hastaların muayene olmalarına engel olmuş. Sözlü tüm ikna çabaları da sonuçsuz kalınca doktor hanım “Beyaz Kod” vermek suretiyle şikâyet hakkını kullanmış,  hasta yakını, Beyaz Kod neticesinde olay yerine gelen polislere de mukavemet göstermiş, hatta silahlarını almaya çalışmıştır. Olaylar neticesinde kalp krizi geçirerek vefat etmiş, vefat sonrası soruşturmanın selameti açısından polisler ve hekim arkadaşımız açığa alınmıştır.
Sağlık çalışanları hizmet sunumları esnasında her gün sözel ve fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı sağlık personeline uygulanan şiddeti Beyaz kod yapılanması ile bir anlamda yargıya taşıma mekanizmalarını başlatmak için kurmuştur. Hekim arkadaşımız hastaya bir müdahalede bulunmamış, sadece beyaz kod vererek bir şiddet girişimini yetkililere iletmiştir. Rahmetli olan şahsın polise de mukavemet göstermesi süreç hakkında fikir vermektedir. Bu nedenle hekim arkadaşımızın açığa alınması hem hukuken hem de ahlaken yanlıştır. Bu yanlıştan bir an önce geri dönüleceğini düşünüyoruz.
Bakanlığımızdan en büyük beklentimiz sağlık okuryazarlığı konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesidir. Aksi takdirde önümüzde ki günler ne yazık ki daha da vahim olaylara gebe olacaktır. Ayrıca aile hekimliği sisteminin en büyük sorunu olan kanunsuz ilaç talepleri, hastanın gelmeden raporlu ilaçlarının yazılmasının istenmesi, ev ziyaret hastalarının sorunları, uygunsuz rapor talepleri konularının ivedilikle çözülmesi gerekmektedir." diye konuştu. 
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.