Site Rengi

DOLAR 32,5273
EURO 34,6828
ALTIN 2.488,84
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 25°C

ESGİAD’dan ‘Konkordato İlanları’na Yönelik Basın Açıklaması

15.08.2019
A+
A-

ESGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Toparlar son günlerde peş peşe konkordato ilanlarının piyasa için risk oluşturduğuna dikkat çekerek bir işletmenin iflasını engellemek için diğer işletmeleri iflasa sürüklememek gerekir, konkordato kararı için bazı detaylar yeniden gözden geçirilmeli değerlendirmesinde bulundu.

Konkordato piyasa için risk

ESGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Toparlar iş dünyasının konkordato ile ilgili endişe ve beklentilerini içeren bir açıklama yaptı. Mahkemelerin ilan kararlarında daha dikkatli olmasını isteyen Toparlar, sürenin ise 6 aya çekilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toparlar iş dünyası adına yaptığı açıklamada şunlara değindi:
"Ülkemiz son dönemlerde büyük bir ekonomik buhran yaşıyor. Bu darboğaz ortamını atlatmak için iş insanları olarak topyekün seferberlik halindeyiz. Ancak karşımıza çıkan en büyük risklerden biri peş peşe gelen konkordata ilanları. Bildiğiniz gibi OHAL’in ilanı ile birlikte iflas erteleme yürürlükten kalktı ve yerine konkordato uygulaması geldi. Ancak OHAL’in sona ermesine rağmen konkordato uygulamasına devam edildi. Konkordato demek anlaşmalı iflas demek. Bir şirket konkordato ilan ettiğinde mahkeme atayacağı bir komiser ile borçlarını ödemeyen bir şirketi haciz ve icralara karşı koruyor. Yine komiser vasıtasıyla yapılması zaruri işlerin, nakit girdi ve çıktılarının kontrolünü gerçekleştiriyor. Bu süreç 3 ila 23 ay arasında değişirken, süre zarfında konkordato ilan eden şirkete hiçbir şekilde icra takibi yapılamıyor.

Yasalarımıza göre alacak toplamının 3’de 2’sini temsil eden kişi ve kurumlar onlara sunulan teklifi kabul ederse mahkeme konkordato kararı alabiliyor. Ancak bugüne kadar ki uygulamalarda bu karara tam uyulmadığıyla ilgili ciddi iddialar kamu vicdanı ve iş dünyasını tedirgin ediyor. Piyasalar için ciddi risk olan bu durumda 2 hafta içinde verilen konkordato kararlarıyla yirmi şirket batabiliyor, haliyle alacaklarını tahsil edemeyen diğer şirketlerde bir anda borçlu konumuna düşerek konkordato ilan etmeye mecbur kalabiliyor. Birbiriyle yoğun alışveriş içinde olan iş dünyasında bu domino etkisiyle ne denli büyük ve ciddi bir risk oluştuğunun farkındayız. Ekonomik buhranı atlatmanın ve iflasları engellemenin yolunun bu olmadığı kanaatindeyiz. Bu metodla iflasların daha da yaygınlaşacağını öngördüğümüz için endişeliyiz. Alacaklara hukuk eliyle el koymak ama bunu fiilen hukuksuz bir şekilde yapmak piyasayı üretimden, işlem yapmadan alıkoymak demektir. Ne yazık ki bu durumu etik dışı kullanan sahte fatura kesip şirketini konkordato ilan edilebilir duruma getiren firmalar tespit edilip yakalanmaya başladı. Ancak iş dünyasında bu durumu kötü niyetlerle kullanan ve tespiti henüz yapılmayan şirketlerin olduğunu da düşünüyoruz. Bu konuda mahkemelerin daha dikkatli ve titiz bir inceleme yapmasını arzu ediyoruz.

Konkordato ilanları bu kadar kolay olmamalı ve mahkeme tarafından atanacak komiserlere yapılacak ödeme ve işler konusunda ayrıca hassasiyet gösterilmesini talep ediyoruz. Topyekun seferberlik içindeysek bir firmayı korurken bütün alacaklılarına zarar verilmemeli ve en önemlisi konkordato sürelerinin altı aya çekilmesi talebinin ivedilikle değerlendirilmesi gerekiyor."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.