Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

ESKİ’den ‘Kalabak Suyu’ Açıklaması

15.08.2019
A+
A-

Dün açıklanan Kalabak Su'ya ocak ayı yapılan zam ile birlikte toplamda % 40 oranında zam ile fiyatlar 2,75 tl'den 3,50'ye çıkarılmıştı. Bu zam açıklamasından sonra ise Eskişehirliler ve sivil toplum kuruluşları büyük tepki göstermişti. Bu durum üzerine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESKİ Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Artan dolar ve euro fiyatlarını öne süren ESKİ, fiyat artışlarının normâl olduğunu, piyasadaki diğer su fiyatlarından düşük olduğunu öne sürdü. TL/Dolar oranı seçimler öncesinde 4,94'e kadar yükseldiğinde su ile ilgili hiçbir zam/ilave yapılmaması göz önünde bulundurulurken, seçimin sonunda dolar 4, 94'ün çok, çok altında 4,54'e gerilemiş olması ile suya gelen zam arasındaki ilişki ise halkı tatmin etmiş görünmüyor.

İşte ESKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama:
"Kalabak Suyu’na yapılan fiyat artışı ile ilgili olarak kamuoyunun bilgisine;

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) yönetim kurulu tarafından alınan karar ile 12 litrelik Kalabak damacana suyun fiyatı 2,75 TL’den 3,50 TL’ye yükseltilmiştir. Aradaki 75 kuruşluk artış Dolar ve Euro’daki yükselişe bağlı olarak, damacana üretiminde kullanılan ham madde fiyatları ile personel ücret artışlarının, üretim maliyetlerine olan etkisi nedeniyle yapılmıştır. 

Son bir yılda Dolar yüzde 32, Euro yüzde 36, personel harcamaları yüzde 30, akaryakıt yüzde 32, damacana su üretiminde kullanılan (kapak, damacana, güvenlik vb) hammadde ise yüzde 40 oranında zamlanmıştır. 

Bu nedenle 2,75 TL kuruş olan 12 litrelik damacana su, sürdürülebilir fiyat olmaktan çıkmıştır.  Üretimin sürdürülebilirliği, gerekli yatırımların yapılabilmesi ve hizmet kalitesinden taviz verilmemesi için 75 kuruşluk fiyat artışı zorunlu hale gelmiştir.

Kaldı ki Eskişehir piyasasında 19 litrelik damacana su fiyatları incelendiğinde; fiyatların 8 TL ile 13,5 TL arasında değiştiği görülmektedir. Bu durumda piyasadaki en ucuz suyun litre fiyatı 42 kuruştur. Kalabak suyumuzun litre fiyatı ise bu fiyat artışından sonra bile 29 kuruş olmuştur. Diğer bir deyişle, suyumuz diğerlerine göre çok daha ucuzdur.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; Kalabak Suyumuz Türkiye’deki doğal kaynak suları arasında kalite açısından ikinci sırada yer almaktadır. Bu durumda en sağlıklı ve ucuz su, Eskişehir ilimizde üretilen Kalabak Su olduğu açıkça görülmektedir.

Eskişehirli hemşerilerimizin bu fiyat artışını anlayışla karşılayacağını ümit ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.