Site Rengi

DOLAR 32,5882
EURO 34,7786
ALTIN 2.505,69
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Eskişehir Döviz ve Kuyumculuk Mağaza Müdürü Öztürk "Ülkemiz İçin Dövizinizi Bozdurun"

15.08.2019
A+
A-

S: Şehrin nabzını tutmak için Eskişehir sokaklarına indik. Tabii ki Döviz piyasalarındaki son günlerdeki istikrarsız yükselişi bir uzman ağzından bilgilendirmeyi gerektiğini düşünüyoruz. Biz şu anda Emre beyin yanındayız. Eskişehir Döviz ve kuyumculuk bürosunun yanındayız. Eskişehir Döviz ve Kuyumculuk Mağaza Müdürü Emre Öztürk. Emre bey öncelikle piyasayla ilgili biraz uzman gözüyle sizden bilgi alabilir miyiz?

E: "Tabii ki. Aslında çok öncesinden mi başlasak, çok sonrasından mı başlasak bilmiyorum ama piyasalardaki hareketlilik çok öncesine dayanıyor. Bunun aslında hem temelleri atıldı, hem de bir gelişme devam etti. Bu gelişmeyle beraber de özellikle hepsinin üst üste gelmesi, bütün ekonomik olaylar, işte Türkiye’nin düzelme çabaları, ekonomik krizler, ülkeler arası savaşlar, çıkan özellikle savaş durumları, hepsi tabii ki etkiledi. Bu durumda Türkiye’yi yüzde kırk olumsuz etkilemeye başladı. Bu devam ederek yükseldi ve şu anda yüzde altmış yüzde yetmiş seviyelerinde Türkiye’yi etkiler seviyeye düştü. Bu tabii ki bizim özellikle ilk olarak TL kurundaki düşüşe sebep oluyor. Çünkü gelişmekte olan ülkeler arasında şu anda Dolar ve Euro’ya karşı TL özellikle çok büyük değer kaybetmiş durumda ve bunun sebebi de tabii ki tamamen ekonomik gelişmeler ve dış politikanın bize birazcık daha uyumsuzluğu oldu. Bunu düzeltme çabaları birazcık daha geç kaldı ve ekonomik bir krize yönelmiş oldu. Tabii ki aslında daha öncesine bakarsak şu anda Dolar yedi, Euro sekiz kurunun olması çok büyük bir devalüasyon demesi gerekiyordu, öyle dememiz gerekiyordu ama piyasanın güçlü olması bundan birazcık daha yararlı seviyeye döndü diyebiliriz. O yüzden yedi ve sekiz olması Türkiye’yi çok az etkiledi. Yani etkiledi tabii etkilemedi değil ama o kurlarda normalde çok büyük bir etkilenmeler, çalkalanmalar yaşamamız gerekiyordu ama bunların hiç birisini yaşamadık. Herhangi bir şeye çok büyük faizli zamlar gelmedi. O yüzden suni dalgalanma gerçekten bir sunu dalgalanma yaşıyoruz, devletler tarafından. Onun sebebiyle de Dolar ve Euro’da yükseliş devam etti. Şu anda yedi seviyelerinde ama dolar kuru, tabii ki özellikle Cumhurbaşkanı’mızın da tepkisinden sonra bozdurma olayları çok fazla gerçekleşti. Yaklaşık olarak iki gündür yüzde doksan seviyelerinde biz alım yapıyoruz Döviz olarak, özellikle Euro ve Dolar’da. Bunun sebebiyle de birazcık gerileme yaşanıyor diyebilirim."

S: Peki Emre bey önümüzde bir bayram tatili var, uzunca bir süre sürecek bir bayram tatili, peki bu piyasaları nasıl etkileyecek olumlu veya olumsuz yönünde? Sizin fikirlerinizi alabilir miyiz?

E: "Aslında şöyle bir şey, geçmiş dönemlere bakarsak bundan her zaman biz olumsuz etkilendik. Yani çünkü piyasanın kapalı olması demek, özellikle dış piyasalarda açık olması demek Türkiye’yi çok olumsuz etkiledi diyebiliriz. Bunun sebebinde e şu anda önümüzdeki dokuz günlük, on günlük bir bayram tatili demek Türkiye’yi yine olumsuz yönde etkilemesi öngörülebilir diyebilirim. Çünkü aslında çok güzel bir gerilemeye başlamışken, özellikle bugünden itibaren, ayın on dördünden itibaren bir gerilemeye başlamışken, cumaya kadar inşallah bunu sürdürürüz ve bu seviyelerde tutmaya çalışırız. Çünkü bayram tatilinde gerçekten olumsuz bir durum bizi bekliyor diyebilirim aslında."

S: Peki Emre bey şu an itibariyle Döviz ve altın fiyatları versek buradan canlı canlı, merak eden vatandaşları da bilgilendiririz diye düşünüyorum.

E: "Tabii ki, tabii ki. Şu anda Dolar kur üzerinde altı bin beş yüz ve altı bin yedi yüz seviyeleri arasında seyrediyor, Euro’da da şu anda yedi bin üç yüz yedi bin beş yüz seviyeleri arasında seyrediyor. Düşüş beklentisi birazcık daha şu anda olumlu yönde. Aslında yaklaşık olarak altı bin seviyelerini beş dokuz yüz seviyelerini belki bugün içerisinde veya yarın içerisinde görme ihtimalimiz olabilir. Ama tabii ki bunda devletimizin tutumu çok çok önemli. Hani düşüş devam ederken farklı bir açıklamayla veya farklı bir politikayla devam ederseler düşüşün birazcık daha hızlanabileceğini ve gerçekten iyi rakamları yakalayabileceğimizi düşünüyorum ama dediğim gibi tamamen bayram tatili bizim için çok olumsuz bir durum oluşturacak. İnşallah o seviyeyi güzel bir şekilde atlatırsak bayram sonrasında tekrardan Dolar ve Euro’nun düşüşünü seyrediyor olabiliriz."

S: Peki buradan vatandaşlara, özellikle elinde altın ve Döviz bulunduran vatandaşlara, siz bir uzman olarak ne tavsiye edersiniz?

E: "Aslında tasarruf tamamen kendilerine ait ama biz sadece şunu önerebiliriz; Dolar ve Euro’su olan müşterilerimize bozdurmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü gerçekten bu hem devletimiz için, hem kendileri için, hem herkes için çok çok önemli. Bunda yarar sağlamak, Döviz’in yükselmesi demek, yani çünkü şöyle bir şey var, müşterilerimiz zannediyorlar ki bizim Dolar’ımız olduğunda biz kurtuluruz veya bizim Euro’muz olduğunda biz kurtuluruz. Hayır, öyle bir şey yok. Yani dünyanın neresine giderseniz, farklı bir ülkesine de kaçarsanız, yani inşallah öyle bir şeyler yaşamayalım ama Dolar’la ilgili hiçbir işlem yapamazsınız. Yani Dolar’ı hiç kimseye satamazsınız, böyle bir şey yok. Yani tamam altın alırsınız, altın satarsınız ona bir şey demiyorum, dünyanın her yerinde geçerlidir ama farklı bir ülkeye giderseniz o Dolar’ı bozdurma şansınız yok. Müşterilerimize biz bunu anlatmaya çalışıyoruz ama tabii ki bazı kısım anlayabiliyor, bazı kısım hala kendi bildiğini yapmak istiyor. Ama bizim ilk önce tavsiyemiz şuan Dolar’larını Döviz’lerini Euro’larını bozdurmaları yönünde ve gerçekten bunun da onlara yarar sağlayacağını biz onlara tavsiye ediyoruz."

S: Çok teşekkür ediyoruz.

E: "Rica ederim."

S: Ağzınıza sağlık. Size kolaylıklar diliyoruz. Evet Mavi Radyo ve Haber Ötesi’nde Döviz piyasalarının nabzını tutmak için biz sokağa indik. İnşallah buradan Emre beyin söylediği bilgiler özellikle vatandaşları bilgilendirmiştir. Tekrar başka bir canlı yayında görüşmek üzere hoşça kalın, esen kalın.     

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.