Site Rengi

DOLAR 32,5882
EURO 34,7786
ALTIN 2.505,69
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den ‘Maske ve El Hijyeni’ Uyarısı

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den ‘Maske ve El Hijyeni’ Uyarısı
01.06.2020
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, yeni normalleşme sürecinde doğru maske kullanımının önemine dikkat çekti.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, 1 Haziran’da ülke genelinde başlayan yeni normalleşme döneminde kurallara riayet etmenin yeni tıp Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile mücadelede önemli olduğuna değinerek, tedbiri elden bırakmamanın eski normal hayatımıza geçişi hızlandıracağını vurguladı.

Hastalık hakkında bilgiler aktaran müdür Bilge: “İlk olarak Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), daha çok solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı), tat duyusunda azalma ile ortaya çıkan, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan bir hastalıktır. Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmediğini, hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir” dedi.

Maskeyi nasıl kullanmalıyız?

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge: “Ülke olarak koronavirüs salgınına karşı “yeni normalleşme” olarak adlandırdığımız yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bu dönemde en önemli kuralımız sosyal yaşantımıza devam ederken tedbiri elden bırakmamaktır. El hijyeni, 1,5 metrelik sosyal mesafe ve maske kullanımı en önemli tedbir unsurlarımızdır. Maskenin fayda sağlaması için bazı kurallara uymak gereklidir.

Maskeyi takmadan önce eller en az 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalıdır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır. Maske burun, ağız ve çeneyi tamamen kapatacak, kenarlardan hava geçişine izin vermeyecek şekilde takılır. Sadece ağzı kapatıp burnu açıkta bırakacak şekilde maske takılması fayda sağlamamaktadır. Maske kullanırken gerekmedikçe çıkarılmamalı maskeler cebe konup, çene altında veya alında bekletilip tekrar kullanılmamalıdır.

Maskenin burun, ağız ve çeneyi içerisine alan ön kısmına hiçbir zaman dokunulmamalıdır. Maskenin ön yüzünde birikmiş olan mikroorganizmalar elimiz ile çevremize yayılabilir, Kazara dokunuldu ise eller 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalı veya alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır. Maske burun, ağız ve çeneyi içine alan, yoğun kirlenmenin gerçekleştiği ön kısmına dokunulmadan kulak arkasındaki lastiklerden tutarak çıkarılmalıdır. Çıkarılan maske lastiklerinden tutularak çöpe atılmalıdır. Maskeyi çıkardıktan sonra eller en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkanır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Maske kullanım sırasında kirlenir, nemlenir veya yırtılır ise mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir. Maskeler hiçbir zaman ortak kullanılmamalıdır.

Bez maske olarak; yüzünüze uygun ölçüde ve rahat nefes alıp vermenizi sağlayan pamuklu kumaştan yapılmış bir maske kullanılmalıdır. Kullanıp çıkarılan bez maskeler su ve deterjan ile yıkanmalıdır. Maskeleri yıkadıktan sonra kuruması beklenip, kullanmadan önce sıcak ve kuru ütülenmelidir” dedi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge: “Yeni normalleşme döneminde kurallara riayet eder, tedbiri elden bırakmazsak eski normal hayatımıza geçiş o kadar hızlı ve kolay olacaktır. Sosyal mesafe + Maske + El hijyeni” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.