Site Rengi

DOLAR 32,5671
EURO 34,9928
ALTIN 2.421,67
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Eskişehir’de Muhammed Mursi için Gıyabi Cenaze Namazı Kılınacak

15.08.2019
A+
A-

Mahkeme salonunda kalp krizi sonucu vefat eden Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Eskişehir'de tüm camilerden sela okundu. Bugün Reşadiye Camii nde öğle namazı sonrası Gıyabi cenaze namazı kılınacak.

Mısır’da şu anda yasaklı olan Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi, ülkenin demokratik kanallarla işbaşına gelen ilk lideriydi. İktidarının ilk yılında kitlesel gösterilerin hedefi olan Mursi, dönemin Genelkurmay Başkanı, bugünün Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin başını çektiği askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldı ve tutuklandı. Mısır’da 2014’ten bu yana darbeyle yönetime gelen Sisi iktidarda bulunuyor.

Mursi, başkent Kahire’de Hamas ile temaslarına ilişkin casusluk suçlamasıyla hâkim karşısındaydı.

Yetkililere göre; diğer sanıklarla birlikte tutulduğu ses geçirmez kafesten jüriye hitap etmek için izin isteyen Mursi, yaklaşık beş dakika konuştu. Dakikalar sonra ise duruşmaya ara verildiği sırada bayıldı.

Mısır Başsavcılığı, hastaneye kaldırılan Mursi’nin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini açıkladı. Yetkililer, Mursi’nin ölümüne ilişkin otopsi talimatı verirken, bedeninde yeni, görülebilir yaralanma bulunmadığını savundu. Mısır devlet televizyonu ölüm nedeni olarak “kalp krizi” bilgisini verdi.

Üç farklı yargılamada hüküm giyen ve onlarca yıl hapse mahkûm edilen Mursi’nin hakkında verilen bir idam cezası temyiz mahkemesi tarafından bozulmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, Mursi’nin ölüm haberinin duyulması üzerine Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Korkunç ve TAMAMEN öngörülebilir bir ölüm” açıklaması yaptı.

Kahire Yönetimi’ni Mursi’nin yeterli tıbbi tedaviye ulaşmasını engellemekle suçlayan Whitson, daha sonra yaptığı açıklamada da şu ifadelere yer verdi: “Eski Cumhurbaşkanı Mursi’nin ölümü, hükümetin yıllarca süren kötü muamelesi, uzun tecrit hapsi, yetersiz tıbbi tedavi ve aile ziyaretlerine ve avukatlara erişimine yönelik mahrumiyetin ardından yaşandı.” İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler’e (BM), bağımsız ve tarafsız soruşturma çağrısı yaptı.

Af Örgütü, Mursi’nin altı yıllık tecrit hapsi süresince ailesiyle sadece üç kez görüşmesine izin verildiğini ve avukatları ve doktorlarıyla görüşmesine müsaade edilmediğini açıkladı. Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Özgürlük ve Adalet Partisi, Mursi’nin ölümünü “suikast” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, darbesi Sisi’yi suçlayarak, Mursi’yi şehit olarak andı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Mursi’nin ölümü üzerinde derin üzüntülerini bildirdi. Geçen yıl Mursi’nin tecrit koşullarına ilişkin uyarıda bulunan heyete başkanlık eden İngiliz parlamenter Crispin Blunt, “güvenilir, uluslararası bağımsız bir soruşturma” çağrısında bulundu. Anadolu Ajansı (AA), Mursi’nin cenazesinin Kahire bu sabaha karşı yerel saatle 05.00’te toprağa verildiğini duyurdu.

AA’ya göre; kentin doğusundaki Medinet Nasr semtinde bulunan mezarlıktaki defin işlemi sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, cenazeye Mursi’nin ailesi ve avukatları dışında kimsenin katılmasına izin verilmedi. Muhammed Mursi, 1970’li yıllarda Kahire Üniversitesi’nde mühendislik okudu ve sonrasında ABD’ye giderek doktora yaptı. Mısır’a dönüşünde Zagazig Üniversitesi’nin mühendislik bölümünün başına geçti. Bilim kariyeri ile paralel olarak hızla Müslüman Kardeşler hareketinde de yükseldi. 2000-2005 döneminde harekete bağlı bağımsız milletvekili olarak Mısır Meclisi’nde görev yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.