Site Rengi

DOLAR 32,3151
EURO 35,1407
ALTIN 2.294,85
BIST 9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Esnaf Kışın Gülemedi Yazdan Umutlu

15.08.2019
A+
A-

Kış mevsiminin soğuk geçmemesi kışlık ürünlerin elde kalmasına neden olurken, esnaf bu zararını yazım telafi etmeyi umuyor. 
Eskişehir’in kış aylarını sert geçirmesinden dolayı esnaf, son bahar aylarında depolarını buna göre doldurdu. Ancak beklenen kadar soğuk hava bu yıl Eskişehir'de yaşanmadı. Kar yağışının da az olması esnafın satış umudunu her geçen gün azalttı. Kış aylarına yönelik alınan ürünlerin bir çoğu esnafın elinde kaldı. Esnaf yaşanan zararı yaz aylarında yapacakları satışla kapatmayı planlıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Seyyar Tuhafiye ve İşportacılar Esnaf Odası (ETS) Başkanı Ali Safa Şen, esnafın kışlık ürün satışından beklentilerinin karşılanmadığını belirtti. Eskişehir’de yaşanan ayazın herkesçe bilindiğini söyleyen Şen, “Esnafımız, kışlık ürünlerini Eskişehir’deki kışların çok sert geçtiğini bilerek tedarik etti ama küresel ısınmadan mı diyelim mevsimsel geçişlerden mi diyelim, bu sene beklediğimiz kışı bulamadık. Gerçekten kışın büyük bir bölümünde havalar 10 derece ve üzerinde geçti. Dolayısıyla halkımız da ihtiyaç duyabilecekleri kışlık ürünleri tercih etmediler. Daha önceden elinde olanlarla mevsimi geçiştirmeye çalıştılar çünkü ihtiyaç duymadılar, esnafımızın elinde olan kışlık ürünleri de tercih etmediler” diyerek esnafın yaşadığı sorunu dile getirdi. 

“Bu kış ciddi manada esnafın büyük bir bölümü istediği ticareti yapamadı” 
Esnafın elinde ciddi miktarda kışlık ürün kaldığını vurgulayan Başkan Şen, “Bu seneye özel havalar böyle iyi gitti diyebiliriz. Önümüzdeki yıl kış daha sert geçebilir. Bu sene satamadıkları, depolarına kaldırdıkları kışlık ürünleri önümüzdeki yıllarda çıkartıp tezgahlarına koyabilirler. Kendimiz de ticaret yapıyoruz, kendi işlerimizden de biliyoruz ama bu kış ciddi manada esnafın büyük bir bölümü istediği ticareti yapamadı. Bu iklimi değiştirme ya da bununla ilgili bi tedbir alma durumumuz yok” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’nin üzerinde de ciddi manada ekonomik baskı var” 
Eskişehir esnafının kültür seviyesi yüksek ve nitelikli olduğunu sözlerine ekleyen Şen, “Dünyada yaşanan bir ekonomik kriz var. Türkiye’nin üzerinde de ciddi manada ekonomik baskı var. Dolayısıyla halkımız bütçesini bu ekonomik sürece göre ayarlamaya çalışıyor. Ülkemizin içinden geçtiği durumlar gerçekten sıkıntılı. Kış alışverişinde bir nebze de olsa bunun etkisi olmuş olabilir” şeklinde konuştu.

“Esnafımız düğünlerde ve bayramlarda çok ciddi manalarda paralar kazanabiliyor” 
Esnafın umudun önümüzdeki mevsimlere taşıdığını belirten Şen, “İlkbaharda inşallah esnafımız umduğu işi yapar. Biliyorsunuz bizim örfümüzde adetimizde önemli olan düğünlerimiz genelde yazın oluyor. Gerek evlenme düğünleri gerek sünnet düğünleri ve bayramlar bir hareket getiriyor. Bizim beklentimiz daha önceki yazlarda olduğu halkımızın düğünlerini daha rahat yapabilmeleri, alışverişlerini daha rahat yapabilmeleri. Esnafımız düğünlerde ve bayramlarda çok ciddi manalarda paralar kazanabiliyor. Bizim esnafımız bu ülkenin orta direği, devletine yükümlülüklerini yerine getiren çok ciddi bir grup. Beklentilerimiz çok fazla” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.