Site Rengi

DOLAR 32,3638
EURO 35,0383
ALTIN 2.324,23
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

ESO’da Devir Teslim Gerçekleşti

15.08.2019
A+
A-

4 Nisan’da 2018 de yapılan seçimle başkanlığa seçilen Celallettin Kesikbaş, 30 yıldır oda başkanlığı yürüten Savaş Özaydemir’den görevi devraldı.

ESO Meclis Salonu’nda gerçekleşen törende konuşan eski başkan Özaydemir: “45 yaşındayken başkan olmuştum, şimdi 75 yaşındayım. Odayla ilk girişim 1975 yılında başladı. Organize Sanayi Bölgesinin birinci etabının yaptım. Çok çabuk yükseldim. Çıraklığım 6-7 sene sürdü. Rakip çıktı ama kazanan olmadı bugüne kadar geldik. Geçen mayıs ayında bırakacağımı söz verdim ve sözümde de durdum. Büyük yarış başladı. Bu yarışta birileri kazanacaktı. Bu sanayi odası Türkiye’nin en büyük sanayi odası. Başardı ve bu seviyelere geldi. Çok büyük icraatlar ve katılımlar yaptık. Re’sen hiç kimseyi üye yapmadık. İngiltere bana güdümlü kanunla yapılan kuruluşunuz dediler. Hiç kimseyi kulağından tutup üye  yapmadık. İhtiyac duyan üye olmuştur. Bundan sonra bilmiyorum nasıl yaparsınız. Çok temiz, saygın olan bir odayı devrediyoruz. ESO olarak fikirler öğrettik, katılımda bulunduk. Sanayicinin geleceğini bizler şekillendiriyoruz. Eğer fikir götürmezseniz masa başında istedikleri gibi yapıyorlar. Kasasında 10 milyon TL lira devrediyoruz. Hükümetle iyiydik ama siyasetçi etkisini odaya sokmadık. Bundan sonra ne yaparsınız bilemem. Kaç tane başbakan kaç tane cumhurbaşkanı geçti. Birkaç tavsiyem olacak. Gençlere sahip çıkın. Gençler başka sahalara yöneliyorlar. Hizmet sektörüne yöneliyorlar. Sanayiye yetişkin eleman bulamıyoruz. Çok istedik okul yapalım diye engel olundu. Projeleri hazır. Eğitimler veriyorduk, vermeye devam etmeyi öneririm. Sanayiciyi 4.0’a doğru ittirin, mecbur bırakın, zorlayın. Orta seviyede, ortanın altındaki sanayiciler dikkat etsiler. Kendimizi geliştirmemiz lazım. Kucaklayıcı ve işbirlikçi olmasını öneriyorum. İşbirliği şart olmazsa sıkıntı olur. Damızın daha üst seviyeye taşınması ne büyük dileğimiz. Ben de bunu görme fırsatı yakalarım. Yeni yönetime başarılar diliyorum. Mesai arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.” 

Savaş Özaydemir konuşmasının ardından odanın mührünü Kesikbaş’a devir etti. Mühür takdim esnasında Özaydemir’in ‘mühür kimdeyse Süleyman odur’ sözü gülüşmelere sebep oldu. 

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Bu bir bayrak yarışı. Bir emanet aldık, bu emaneti daha yukarı  taşımak en büyük hedefimiz. Savaş Bey sağ olsunlar,  30 yıldır yaptıkları hizmetler için kendilerine minnettarız. Çok değerli sanayici ağabeylerimiz burada. Dijital bir çağdan geçiyoruz hepimiz bir dijital göç yaşıyoruz. Kurumlarımızı nitelik anlamında sahip çıkmak ve geleceğe taşımak gerekiyor. Bu anlamda bilişim teknolojileri hem sosyolojik hem kültürel, zamanı yakalamamız gerekiyor. 21. yüzyıldayız, çağımızı talepleri çok farklı. Teknolojinin geçmişte bıraktığı izleri alıp geleceği taşımak gerekiyor. Yenilenmek gerekiyor. Eğitimlerle, çalışanlarımızla, kurumlarla geleceğe farklı bir bakmalıyız ve arkasından üretim, üretim, üretim yapmak gerekiyor. Zor çok kazançlı değil ama üretmediğiniz zaman her türlü esaret bizi bekliyor. Eskişehir olarak bir potansiyelimiz var bunu değerlendirmemiz gerekiyor. İşte burası tam yeri. Sanayiciler daha çok bir araya gelmeliyiz. Bu bizi çok güçlü kılacak. Sanayi odasından başka bir örgütümüz yok. Altın bir anahtara sahip, mührü de aldık. Çok güçlü bir anahtar sahibiz bu anahtarı hem şirketlerimiz için kullanacağız hem  iş ve aş getirebilmek adına kullanacağız. Çok itibarlı bir odayız ama iş getiren, aş getiren, eğitim veren, gençleri yönlendiren sanayi politikaların oluşturulduğu bir yer haline getirmemiz gerekiyor. İhracat ile ilgili ESO’nun çok ciddi çalışmaları olacak. Eğitimle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Sanayicilerimiz bu konuda çok eğimli. Okul yaptırmak isteyen sanayici dostlarımız var. Bunları bir araya getirmemiz gerekiyor. Gençleri yetiştirmemiz gerekiyor. Ar-Ge, inovasyonu geliştirecek projeler üretmeliyiz ESO’nun çatısı altında her türlü desteği alarak bir olarak bunları yapmak zorundayız. Hep birlikte buları yapmak istiyoruz, güçlerimizin birleşmesi istiyoruz. Tartışacağız, istişare edeceğiz ve doğru yolu bulacağız. Bu idealleri birlikte kazandıran sanayi olması en büyük hedefimiz. 3 tane temel projemiz var büyüyen sanayi ihracatta büyüyecek, geçleri meslek edindireceği. Sanayi 4.0 ile tanışacaklar. Ürün üretecekler ve bununla birlikte insan üretmek çok önemli. Ürettiğimiz malları yüksek fiyatla satabilmek bu da Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor” dedi.

Konuşmaların ardından 30 yıldır başkanlık görevini yürüten Savaş  katkıları nedeniyle yeni başkan Celalettin Kesikbaş tarafından plaket verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.