Site Rengi

DOLAR 32,5671
EURO 34,9928
ALTIN 2.421,67
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 22°C

ESTRAM Eskişehir Halkını Canından Bezdirdi

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’e trafiği rahatlatmak için çözüm olarak getirilen tramvay, Eskişehir halkını isyan ettirdi.

Tramvay duraklarında sorunlarını dinlediğimiz vatandaşlar; tramvay seferlerinin azlığından, bundan kaynaklanan sorun olarak tramvaya binememek, binince de aşırı sıkışıklık nedeni ile yaşanan kavgalardan şikayetçi oldular.

Eskişehir’de hayata geçirildiği ilk dönemde kent içi ulaşım sisteminin omurgası olarak planlanan ve aynı güzergahta hizmet veren otobüs ve minibüs hatları devre dışına çıkarılarak, vatandaşlar ulaşımda tramvay hattını kullanmaya yönlendirildi. Çok uzun süre Emek, Şirintepe ve Tepebaşı gibi yerlerde ikamet eden vatandaşlar aktarma yaparak yolculuk etmek zorunda bırakıldı. Özellikle iş saati çıkışlarında evlerine vaktinde gidemeyen halk, bu duruma birbirleri ile kavga ederek tepki gösteriyor. “Sen önce bindin, bir kişilik yer yok mu, biraz ilerleseniz!" ile başlayan cümleler yerini kavgaya bırakıyor.

Örneğin; Tramvayda engelliler ve bebek arabaları için ayrılan alanı işgal eden 3 kişiyi, bebek arabasıyla binen aileye yer vermeleri için uyaran yolcu, çıkan tartışmada bıçaklanarak yaralandı.

Ve bir yaralama daha! Yer isteme nedeniyle çıkan tartışmada bir kişi yaralandı.

Çok yakın bir zaman diliminde; bu sistemi geliştirmek için yeni vagonlar eklenip, yeni mahallelere seferler koyuldu. Bunların arasında yoğun olmayan, rahat ulaşım sağlanan durak sayısı yok denecek kadar az.

Yoğunluk devam edince ve kamuoyu tepkisi gelmeye devam edince alternatif çözümler arandı. Tramvaylara ek vagon takılması gündeme geldi ve konu meclise gitti. Gerekli borçlanma ve ek vagonlar alımı için meclis onayı verdi. Ancak bu şekilde bir çalışma tüm tramvay duraklarının da yeniden yapılması ve onların da uzatılması gibi bir zorunluluğa neden olacağı gibi, trafikle çok fazla noktada kesişen tramvayın trafikteki olumsuz etkisini de artıracaktı. Onaylar alındığı halde bu çözüm yöntemi rafa kaldırıldı ve tekrar gündeme gelmedi.

Bu arada 4 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu ulaşımı kullanmasının sorun teşkil ettiğini belirten belediye yetkililerinin söylemlerinin aksine, 2012 yılında da benzer sorunların olduğu ve yine 2014 öncesinde pek çok kez bu konuda gelen vatandaş şikayetlerinin kamuoyuna yansıdığı da biliniyor. Yani bu durumun 65 yaş üstü vatandaşlar ile ilgili olmadığı aşikar görünüyor. Şimdi duraklarda mağdur olan halk, tramvay ulaşım konusuna bir çözüm bekliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.