Site Rengi

DOLAR 32,5976
EURO 34,7516
ALTIN 2.491,67
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 22°C

Geleneksel Yöntem, Teknolojiye Yenilmedi

15.08.2019
A+
A-

Teknolojinin gelişmesiyle son dönemde ortaya çıkan e-kitap kültürünün, geleneksel kitap okuma yöntemine olumsuz bir etki yapmadığını belirten kitap satıcıları, ilerleyen yıllarda da bunun böyle devam etmesini umduklarını ifade ettiler.   

Elektronik ortamda yayınlanmış ya da elektronik ortama aktarılmış olan ve uyumlu bilgisayarlar ile izlenebilen metin, resim, film ve sesleri barındıran bir medya formatı olan e-kitaplar, geçen süreçte, geleneksel olarak kitap satışı yapan mağazaların müşteri potansiyelini düşüremedi. 
Eskişehir 'de, özel bir kitap mağazasında müşteri temsilcisi olarak görev yapan Haluk Akkaya, e-kitabın, ilk çıktığı dönemlerde kitapçılar için bir tehdit olarak görüldüğünü, ama zamanla bunun yanlış bir ön yargı olduğunun anlaşıldığını belirtti. Kitaba dokunmanın ayrı bir haz olduğunu ve bunun teknolojik araçlarla karşılanamadığını vurgulayan Akkaya, "Biz hala geleneksel olarak kitap satışı yapıyoruz. Teknolojik mecralarda e-kitap satışımız yok. Çünkü toplumdan böyle bir talep yok. E-kitap, kitapçıları çok da fazla etkilemedi. Çünkü insanlar kitabı hissetmek isterler, dokunmak, koklamak isterler. Bu ayrı bir hazdır. Yatmadan önce o kitapla zaman geçirmek isterler. Bu gereksinimi teknolojik ortamlarda gerçekleştirmek pek mümkün değil. Müşteri potansiyelimizde hiçbir azalış yok. Ben 20 yıldır bu sektörün içindeyim. Aksine geleneksel kitap okumaya yönelik talep arttı bile diyebilirim. İlerleyen yıllarda da kitapçılık sektörünün teknolojiye direneceğine inanıyorum. Teknoloji, çoğu şeyi ezdi geçti ama kitap sektörü bambaşka bir dünya" şeklinde konuştu.

"Kitap fiyatları pahalı" 
Kitapçıların ciddi sorunları olduğunu ve bunun başında yüksek kitap fiyatlarının geldiğini aktaran Akkaya, konuyla ilgili şunları kaydetti: 
"Teknolojiye karşı olumsuz bir duruma düşmedik ama bizim de tabii ki ciddi problemlerimiz var. Bunların başında kitap fiyatları geliyor. Vatandaşlarımız da bunu söylüyorlar zaten. Yeni çıkan bir kitabı 40 liradan satışta görebiliyorsunuz. Türkiye şartlarında kolay değil. Ancak bu konuda kitap mağazaları da çaresizler. Yayın evleri indirim konusunda kolay kolay taviz vermiyor. Bu da dolaylı olarak müşterilere yansıyor. Umarım bu konuda bir şeyler olur ve bir çözüm yolu bulunur. Toplumumuza daha ucuza daha fazla kitap okutmayı elbette bizler de çok isteriz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.