Site Rengi

DOLAR 32,5963
EURO 34,8549
ALTIN 2.496,68
BIST 9.633,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Gırtlak Kanseri Ses Kısıklığı ile Sinyal Veriyor

15.08.2019
A+
A-

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Rıza Dündar, gırtlak kanserinin habercisi olan ses kısıklığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ses tellerinde oluşan ödem ve enflamasyon sonucu görülen ses kısıklığı, genellikle üst solunum enfeksiyonları nedeniyle baş gösteriyor. Gırtlak kanserinin ön belirtileri arasında yer alan ses kısıklığına ses telinde nodül, polip oluşması, reflü, sesin kötü kullanımına bağlı oluşan ses teli ödemi veya ses tellerini uyaran sinirde felç olması da neden olabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Rıza Dündar, gırtlak kanserinin habercisi olan ses kısıklığını 15-20 günden fazla sürmesi halinde mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Dündar, "Reflü, ses tellerini uyaran sinirde felç gibi durumlarda ses kısıklığı birtakım ses terapileri veya ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Ancak ses tellerinde vokal nodül, polip veya ödem oluşması ile kanserli hücrelerle karşılaşılması gibi durumlar çoğunlukla ameliyat gerektiriyor. 15-20 günden fazla süren ses kısıklığı durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Bu geçici bir durum olabileceği gibi gırtlak kanserinin ön habercisi de olabiliyor. Gırtlak kanseri özellikle sigara içen kişilerde görülüyor. Bunun yanı sıra genetik yatkınlık, alkol kullanımı, çeşitli toksinlere maruziyet, kötü beslenme ve HPV gibi bazı virüsler de gırtlak kanseri oluşumunda katkıda bulunuyor" diye konuştu.

"Kan tükürme veya nefes darlığı eşlik ediyorsa dikkat"
Sigara tüketiminin özellikle altını çizen Doç. Dr. Dündar, içilen sigara sayısı veya sigaranın filtreli olup olmamasının sonucu değiştirmeyeceğini vurguladı. Erken tanının her kanser türünde olduğu gibi gırtlak kanserinde de hayat kurtarıcı olabileceğini belirten Doç. Dr. Rıza Dündar, "Gırtlak kanserinin erken teşhis edildiği kişiler ameliyat sonrasında normal hayatlarına devam ederken, geç teşhislerde tedavi daha da zorlaşıyor. Kişilerin ses kısıklığı, kan tükürme, nefes darlığı, boyunda şişlik gibi belirtilerden herhangi birinin olması durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor. Gırtlak kanserinde tedavi genellikle ameliyat ile oluyor. Bu ameliyatlardan sonra kişiler ilk yıl içinde her ay, daha sonraki yıllarda ise değişen sürelerde kontrol ediliyor. Ameliyat sonrasında yaşam süreleri uzayan ve hayat kaliteleri artan kişilerde başka bir sağlık sorunu bulunmadığı takdirde beslenme konusunda serbest bırakılıyor. Ancak sigara ve alkol alımı kesinlikle önerilmiyor" dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.