Site Rengi

DOLAR 32,3295
EURO 35,0781
ALTIN 2.306,99
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Gizemli Mağara Keşfedilmeyi Bekliyor

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir'de bulunan Düden Mağarası, doğal güzelliğiyle keşfedilmeyi bekliyor. 
Sarıcakaya doğal güzellikleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Bu güzellikler içerisinde yer alan ve gizemiyle adeta göz kamaştıran Düden Mağarası, Düden Deresi'nin oluşturduğu küçük bir vadinin içerisinde yer alıyor. Yatay gelişmiş yarı aktif bir mağara olan Düden, 425 metre uzunluğa sahip. Eşine az rastlanır şekilde Düden Mağarasının iki ucu da açıkken, içinde yer altı deresi, yer yer göller ve damlataşlar bulunuyor. Düden Mağarası'nın varlığından bir çok Eskişehirlinin haberi yokken, Sarıcakaya Belediyesi son zamanlarda yaptığı girişimlerle mağarayı turizme kazandırmak adına çabalıyor. 

""

"Engelsiz mağara olarak turizme açılmasını sağlayacağız"
Mağaranın turizme açılması için çabaladıklarını belirten Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, bunun için izlenilecek yolları anlattı. Düden Mağarası'nın özelliklerinden de bahseden Başkan Güler, "Düden Mağaramız, Sarıcakaya ilçemizin Beyyayla Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Ama bu mağaranın daha önce gruplandırması yapılmadığı için şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın envanterinde böyle bir mağaranın kayıtları yok. Yani bu da şu anlama geliyor; bakanlığımızın envanterinde böyle bir mağaranın gerçekliği şu anda mümkün değil. Dolayısıyla bizim önce buradan hareket etmemiz gerekiyordu. 2 yıldır bu mağaranın tescili ile alakalı uğraşılar verdik. Gruplandırması MTA tarafından yapılacak ve inşallah mağaramız Kültür ve Turizm Bakanlığımız envanterine alınacak. Mağaramız 425 metre uzunluğunda ve mahallemizden 2 kilometre dışarıda kalıyor. Mağaraya giden bu yolun inşallah yapılan projeler kapsamında 'Engelsiz mağara' olarak turizme açılmasını sağlayacağız. Mağaramız 3. derecede arkeolojik sit alanında bulunuyor. En yüksek alanı 36 metre, en güzel yanı ise bakir bir mağara olması" dedi.

""

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.