Site Rengi

DOLAR 32,5671
EURO 35,0146
ALTIN 2.428,17
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Günümüzdeki Salgın Hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Yaşar Akarca’ya Sorduk

15.08.2019
A+
A-

Uzm. Dr. Mehmet Yaşar Akarca Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda eksiklerimizi ve hastalıklarla mücadele yönetmelerini bizlere anlattı. Özel Ümit Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Mehmet Yaşar Akarca, Eskişehir’de çok sevilen ve en çok hastası olan doktorlar arasında yer alıyor. Çocukların AKARCA amcası olarak nitelendirilen Yaşar Akarca Haber ÖTESİ’ne konuştu.

Gazeteler, dergiler sağlık köşeleri, televizyon kanalları “doktorunuza sorunuz” programları yapar. İçeriklerinde ise “kirazın sapını kaynatıverin bir şeyciğiniz kalmaz” türünden tavsiyeler ya da tümüyle anlaşılmaz tıbbi öneriler yer alır. Tabi bir kısım insan bunların da çözüm olmadığına inanır. Herkesin kafasında günümüzdeki salgınlar ve ilaç kullanımı noktasında soru işaretleri var.

Bizler de işi Uzmanına soralım istedik. Bu bağlamda Uzman Dr. Mehmet Yaşar Akarca’ya sorduk.

  • Dr. Mehmet Yaşar Akarca’yı bize kısaca tanıtır mısınız?

35 Yıldır Eskişehir'de çocuk doktoru olarak görev yapmaktayım. Çeşitli yerlerde görevler aldım. Evli ve 2 çocuk babasıyım, bir tane de 3,5 yaşında torunum var.

  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip aynı şeyler midir? Değilse hangisi nedir?

Soğuk algınlığı, nezle, grip aynı şeyler değildir.

Soğuk algınlığı, nezle; bazı hafif virüsler ile tetiklenen, hava değişimlerinin de etkilediği hafif hastalıklardır.

Grip; genellikle ateş, kırgınlık, halsizlik ve iştahsızlıklara neden olur, bazen de ağır seyreden virüs hastalığıdır. Çoğunda sebep Hemofilus İnfluenza A ve B' dir.

  • Nezle ilaçla bir haftada, ilaçsız yedi günde geçer sözü ne kadar doğrudur? Bu durum grip için de geçerli midir?

Nezle bazen birkaç günde de geçebilir. Grip, vücut direnci düşükse daha uzun ve ağır geçebilir.

  • Grip için kullanılan ve “anti-gribal” diye satışı yapılan çok sayıda ilaç var. Bu ilaçlar kullanılmalı mı, kullanılması durumunda hangi yaş gruplarında nelerle dikkat etmek gerekir?K

Doğal bitki çayları, istirahat genellikle yetmektedir. yüksek ateşte; ateş düşürücü, ağrı kesici, bazı nefes açıcı hafif ilaçlar kullanılabilir.

  • Soğuk algınlığı ve Gripte Antibiyotik kullanmalı mıyız?

Grip ağır geçip; kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıklara meylederse uygun dozlarda antibiyotikler gerekli olabilir.

  • Grip, günümüzde insanlar arasında oldukça yaygınlaşmış olan ve birçok insanın en büyük problemlerinden biri olan sorunlardan biri haline gelmiştir. Çocuklarımızın Sık sık grip olmasının nedenleri neler olabilir?

Soğuk havalarda, kalabalık kapalı mekanlarda hızlı bulaşmalar olduğu için sık yayılmaktadır. Uygun giysilere ve beslenmelere dikkat edilmelidir.

  • Sık grip olmak kansere sebep olabilir mi?

Sık grip olmak kanser yapacak diye bir şey yoktur. Dengeli iyi beslenme, iyi uyku, stresten uzak bir hayat yaşanırsa grip çok daha rahat atlatılabilir.

  • Soğuk algınlığı ve Grip tedavisinde ilaçlara ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için aileler çocuklarına neler kullanabilir?

Kahvaltı ve öğün yemeklerinden sonra öğün aralarında doğal bitki çayları; ıhlamur, kekik, hatmi çiçeği, melisa, papatya gibi çaylar faydalı olmaktadır.

Bir yaşından büyük büyük çocuklarda bal, zencefil, limon karışımları verilebilir. Taze mevsim meyvelerin püreleri verilmelidir. Kış çorbası olarak bilinen, gribe iyi gelen sebze çorbaları, tavuk suyu çorbası içine zencefil, zerdeçal, pirinç, limon koyulabilir. Bunlar faydaları kanıtlanmış gıdalardır."diye konuştu.

Yoğun iş gününüzde Haber Ötesi ajansına vakit ayırdınız için teşekkür ediyoruz.

Ben teşekkür ederim. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.