Site Rengi

DOLAR 32,6563
EURO 34,8392
ALTIN 2.510,19
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 25°C

Hocalı Soykırımı 26. Yıl Dönümünde Eskişehir’de Anıldı

15.08.2019
A+
A-

 ‘Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Soykırımı’ konferans ve fotoğraf sergisi, Taşbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 
Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği ve İNDEX teşkilatı işbirliğiyle düzenlenen sergide Hocalı’da vahşice katledilmiş Azerbaycan Türkleri’nin fotoğrafları sergilendi. Konferans öncesi başta Hocalı'da hayatını kaybeden Azerbaycanlılar olmak üzere, tüm Türk Dünyası şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı ve Azerbaycan Devlet Himni okundu.
Türkiyeli şair Haşim Kalender'in Hocalı şiirini seslendiren Cansu Çalı, dinleyicilere duygusal anlar yaşattı. Daha sonra sahneye konferansın konuşmacısı Bütöv Azerbaycan Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Agil Semedbeyli davet edildi. Semedbeyli, yaptığı konuşmada Hocalı'da yaşanan olayların Birleşmiş Milletlerin çıkarmış olduğu 5 maddelik ‘Soykırım Yasasına’ bire bir uyduğunu, bu nedenle doğru tanımlamayı kullanmanın önemli olduğunu vurguladı. Semedbeyli, “Ermeniler tarih boyunca, Türklüğe karşı soykırım yapma psikolojisinde büyüdükleri için Hocalı ve benzeri vahşice eylemleri çok rahatlıkla yapabilmekteler” şeklinde konuştu.
Yabancı ve Ermeni kaynaklarından verdiği örneklerle izleyicilere soykırımı anlatan Semedbeyli; "Hocalı, Karabağ'ın işgali sırasında önemli bir stratejiye sahipti. Ermeni birlikleri Karabağ'da bulunan Rus birliklerinin , özellikle 366. Motorize birliğin desteğini alarak Hocalı'da, 25 Şubat'ı 26'a bağlayan gece, Türklüğe karşı uzun daha önceki dönemlerde de yapmış oldukları Soykırım siyasetini devam ettirdiler. Azerbaycan Devleti; Karabağ'ı, istediği an savaş yoluyla geri alabileceğini, 3 gün süren Nisan ayı savaşında gösterdi. Temennimiz Karabağ'ın bir an önce işgalden kurtulması ve Hocalı'da bu soykırımı gerçekleştirenlerin bir an önce Uluslararası mahkemelerce cezalandırılmasıdır" şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Kapanış konuşması yapan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın, konferansa katılarak destek veren siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve tüm izleyicilere teşekkür etti. Aydın, ''Bu gibi konferansların her ne olursa olsun yapılmasının önemine değindi. Çünkü bir asır boyunca defalarca Ermeni mezalimiyle karşı karşıya kalan Azerbaycan Türkleri unuttukları için, bu tarihi olayların tekrarlandığını'' dile getirdi. 
Konferansın sonunda Başkan Cavid Aydın, konuşmacı Agil Semedbeyli'ye gecenin anısına plaket takdim etti. Konferansa bir çok siyasi parti yöneticisi, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda dinleyici katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.