Site Rengi

DOLAR 32,3605
EURO 34,9640
ALTIN 2.325,39
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

‘İçinde Yatır Bulunan Evimi Park Yapmak İçin Yıkmak İstiyorlar’ iddiası

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir'in Odunpazarı bölgesinde yaşayan Mustafa Yanık, yapım tarihi 200 yılı aşan ve içinde yatır bulunduğunu öne sürdüğü evinin Büyükşehir Belediyesi tarafından park yapmak için yıkılmak istendiğini iddia etti. Büyükşehir Belediyesi ise Uygulama İmar Planında meydana isabet eden ve resmi kayıtlarda gecekondu türündeki taşınmazın bitim tarihinin 1941 yılında olduğunun tespit edildiğini, söz konusu binanın belirlenmiş bir “tescil” özelliği taşımadığını bildirdi.
Akcami mahallesi Özdenli sokakta 200 yılı aşan tarihi bir evi bulunan Mustafa Yanık, içinde yatır bulunan ve şimdiye kadar restorasyon yapılmasını izin verilmeyen evinin istimlak edilerek yıkılmak istenmesine tepki göstererek restorasyon izni istediğini anlattı. 72 yaşındaki Mustafa Yankı’nın evi Odunpazarı bölgesinde bulunan tarihi evler arasında en eski evlerden biri olma özelliğini taşıyor. Bölgede bulunan çoğu ev restore edilirken Mustafa Yankı da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yatır bulunan evini park yapmak için istimlak etmek istediğini iddia etti. Yankı, “Babam '200 senelik bu ev varken diğer evler yoktu, buraları Macarlar yaptı' derdi. Bize tarihi ev diyerek bu zamana kadar bir tane çivi bile çaktırmadılar. Şimdi de istimlak ediyorlar. Tarih nasıl istimlak ediliyor. Ben onu anlamış değilim. Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Odunpazarı tarihi yer diyorlar tarihi de yok ediyorlar. Anlamış değilim. 250-300 senelik ev. Ben belediyeye bir şey diyecek değilim. Belediye kendine göre düzenleme yapıyor. Şimdiye kadar 'tarihi yer burası, bir çivi çakamazsın, şekil değiştiremezsin” dediler. Bir sürü belediye geldi geçti. Kimi idare etti tamir ettirdik. Çatıyı dahi açtırmadılar. Tarihin kaybolmaması için restore hakkı versinler. Ziyanı yok ben kendi bütçem ile aslına uygun bir şekilde, işçiliğini bozmadan tamir ettireyim” dedi.

“Evde yatır var”
İstimlak edilmek istenilen evinin tarihi olduğunu ve içinde yatır olduğunu ileri süren Yankı, “Yatır var. Özellikle içki içtiğim zaman rahatsız oluyorum. Eve sokmuyor beni. Kapılar kendi kendine kapanıyor. Rahmetli halam da ona alt evde ibrikle su koyardı. Abdestini alırdı. Öyle bir mazisi var. Çocukken aksakallı birini gördüm. Bağırdım, kayboldu gitti. Gece girerken ayaklarım titriyor. Rahatsız ediyor. Eskiden alkol alıyordum. Kapı kendi kendine açılıp kapanıyor. Buradaki taşı bir pazarcı kendisini rahatsız ettiği için kendi evine götürmüş. Ondan sonra pazarcıyı 'taşı getir' diye rahatsız ediyorlar. O da yarısı kırılmış vaziyette taşı geri getiriyor. Bunlar yaşanmış gerçekler” diye konuştu.

"Söz konusu bina belirlenmiş bir “tescil” özelliği taşımamaktadır" 
Bu arada Büyükşehir Belediyesi, iddialarla ilgili soru üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 'Yatır' iddiasına bir cevap verilmezken, "Eskişehir ili, Odunpazarı ilçesi, Akcami mahallesi, 12899 ada 3 parsel 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında meydana isabet etmekte olup, Büyükşehir Belediye Encümeninin 2 Ağustos 2017 tarih ve 1292 sayılı kararı ile kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Söz konusu taşınmaz için İlçe Belediyesi olan Odunpazarı Belediyesi’nden 8 Ağustos 2017 tarihinde alınan Feriha Erenoğlu adına düzenlenen Emlak Vergisi Beyan Bildiriminde, binanın inşaat türünün gecekondu, inşaatın sınıfının basit ve inşaat bitim tarihinin 1 Ocak 1941 olduğu tespit edilmiştir. Akcami mahallesi, 12899 ada 3 parsel sayılı taşınmazda tapu kayıtlarında Abdullah Yamki, Ayşe Yamki, Fatma Yamki, Kadir Yamki olarak görünen hissedarların, varislerine Satın Alma Davetiyeleri gönderilmiş olup, 2942/4650 sayılı Kamulaştırma Kanununun 8. maddesi gereğince pazarlıkla satın alma işlemlerinin görüşülmesi için Daire Başkanlığımıza herhangi bir başvuruda bulunulmamıştır. Yukarıda açıklanan bilgiler doğrultusunda Belediyemiz tarafından 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2017/398 E. sayılı dosyasıyla 'Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tapuya Tesciline' ilişkin dava açılmış olup, dava sürecine ilişkin iş ve işlemler devam etmektedir. Söz konusu bina Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca belirlenmiş bir 'tescil' özelliği taşımamaktadır" denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.