Site Rengi

DOLAR 32,4997
EURO 34,9321
ALTIN 2.433,52
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C

İklim Değişikliğinden En Çok Tarım ve Turizm Etkilenecek

15.08.2019
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından "Küresel iklim değişiklikleri ve farklı sektörle olası etkileri" başlıklı panel gerçekleştirildi. 
Öğrenci Merkezi Salon 2009’da düzenlenen ve Moderatörlüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun yaptığı panele konuşması olarak Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Çabuk, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kaplan, Çevre Bilimcisi ve Yazar Dr. Uygar Özesmi, Ziraat Mühendisi Mithat Ekici ve Ziraat Mühendisi Hüdaverdi Gürkan katıldı. Konuşmacılar, salondaki katılımcılara iklim değişikliklerinin olası etkileri ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 

"İklim ile ilişkili tarım ve turizm sektörü daha çok etkilenecek" 
Panelde iklim değişikliği sektörel etkileri ve uyum politikaları konusunda konuşma gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Mithat Ekici, iklim değişikliklerinin doğrudan insan sağlığına etkilerinin olacağını dile getirdi. En çok etkilenecek iki sektörün tarım ve turizm olduğuna dikkat çeken Ekici, "Küresel ısınmaya bağlı bir iklim değişikliği var. Küresel ısınma, her yer kavrulacak demek değil. Bazı yerler de donabilir. Özellikle sel, taşkın ve aşırı sıcaklarda bulaşıcı hastalıkların çeşitliliğinde de artışlar söz konusu olacak ne yazık ki. İklim değişikliğinden etkilenmesi beklenen başlıca sektörler içme ve kullanma suyu, tarım, sanayi, ekosistem ve turizm. İklim değişikliğine maruz kalan ülkeler kaynaklarını bu zararları bertaraf etmek ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için kullandıkça alternatif maliyetler ortaya çıkacaktır. İklim değişikliği ekonomideki birçok sektörü de farklı yönlerde etkileyecektir. İklim değişikliğinden en çok iklim ile doğrudan ilişkili olan tarım ve turizm sektörünün diğer sektörlere nazaran daha çok etkilenmesi beklenmektedir. Küresel iklim değişiklikleri tarımsal faaliyetlerde, hayvan ve bitkilerin doğal yaşam alanlarında çoğunlukla olumsuz değişikliklere neden olacaktır. Tarımın en önemli unsuru olan su kaynakları açısından da önemli sorunlara neden olması beklenmektedir. İklim değişikliği sonucu tropikal ve subtropikal bölgelerdeki tarımsal faaliyetler sıra dışı sel ve kuraklıktan olumsuz yönde etkilenirken, ılıman bölgelerdeki ürün yetiştirme sezonunun uzaması sonucu tarımsal üretimin daha fazla olması beklenmektedir" dedi. 

"Kıyı şeritleri olumsuz etkilenecek" 
Turizmin de bu değişiklikten nasibini alacağını aktaran Ziraat Mühendisi Mithat Ekici, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Turizme muhtemel etkileri; yapılan bilimsel çalışmalar özellikle 21. Yüzyılın ortasından itibaren turizmde bölge tercihlerinde önemli değişimler beklenmektedir. Kutuplardaki buzulların erimesine neden olması beklenen sıcaklık artışları, deniz seviyesini yaklaşık 1 metre yükseltecektir. Bu durum ülkemizin turizm kentleri olan kıyı şehirlerini olumsuz etkileyecektir." 
Panel, diğer konuşmacıların sunumlarını yapması ve soru cevap kısmının ardından sona erdi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.