Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

İl Sağlık Müdürlüğü ve ESOGÜ’den Ortaklaşa ‘Beyin Ölümü Tanısı ve Donör Bakımı’ Toplantısı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği işbirliğiyle hazırlanan “Beyin Ölümü Tanısı ve Donör Bakımı” konulu toplantı, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi toplantı salonunda İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Uğur Bilge’nin, konuşmacı olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinden Dekan Yardımcısı, aynı zamanda Aneztezi ve Reanimasyon ABD Başkanlığını yürüten Prof.Dr.Birgül Yelken, Anestezi ve ve Reanimasyon ABD’da görevli Doç.Dr.Serdar Ekemen ve Genel Cerrahi ABD’nda görevli Prof.Dr.Bülent Ünal ile Türk Yoğun Bakım Derneği adına Yeditepe Üniversitesinde Yoğun Bakım Uzmanı olarak görev yapmakta olan Doç.Dr.Tuğhan UTKU’nunda katılımları ile toplantı başladı.

İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Uğur Bilge yapmış olduğu konuşmada: "Bilindiği üzere tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Son dönem organ yetmezlikleri için en iyi tedavi yöntemi organ naklidir. Ancak organ bulmakta yaşanan zorluklar maalesef hepimizin malumudur. Ülkemizdeki nakillerin %80' ni canlıdan, %20'si kadavradan nakil iken yurt dışında bu oran yaklaşık olarak %80'i kadavradan “%20'si canlıdan nakil şeklindedir. Bu oranları değerlendirdiğimizde ülke olarak kadavra yapılan nakil sayısını artırmaya ihtiyacımız olduğu açıkça görülmektedir. Bakanlığımızın konu ile ilgili genelgesinde de ventilatörlü her yoğun bakım yatağı başına yılda en az bir beyin ölüm bildirimi yapılması zorunludur. Bunu da yoğun bakımlarda bulunan hastaların takiplerini en iyi şekilde yaparak, beyin ölümü tanısını doğru şekilde koyarak gerçekleştirebiliriz. Donör bakımını sonuna kadar en doğru şekilde yapmak âile bireyleri ile iyi iletişim kurmak, konu ile ilgili mevzuata hakim olmak kadavradan bağışı artıran önemli faktörlerdir. Aile bireyleri ile görüşürken hastaların hastanede kaldığı süre zarfında en iyi şekilde bakıldığını, hastane ekibinin elinden gelenin en iyisini yaptığını anlatması, bu amaçla hastanelerde Kardiyoloji, Nöroloji, Beyin Cerrahi, Anestezi ve Reanimasyon, Yoğun Bakım Uzmanı gibi hekim arkadaşların, yoğun bakımlarda çalışan sağlık personelimizin ve hastane koordinatörlerimizin irtibat halinde olması gerekmektedir. Bu bağlamda; organ nakli ve bağışı konusunda hedeflerimize ulaşmak için “donör bakımı”. “beyin ölümü tanısı” süreçlerinin etkin şekilde yönetilmesinin yanı sıra vaka tartışmaları ile karşılıklı bilgi paylaşımının da faydalı olacaktır." dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.