Site Rengi

DOLAR 32,3212
EURO 35,0652
ALTIN 2.306,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

“İstatistiklerle Ankara 2017” çalışması yayınlandı

15.08.2019
A+
A-

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışması yayınlandı.
‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışmasında Ankara’ya ilişkin kapsamlı veriler; Ankara’da Yaşamak, Ankara’da Çalışmak ve Ankara’da Çevre ve Enerji başlıkları altında sunuldu. Kalkınmayı ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla bir bütün halinde ele alan yayında, çeşitli kurumlardan elde edilen resmi veriler, il ve ilçe düzeylerinde aktarıldı. Ankara’ya dair veriler yıllar itibarıyla verilirken, sunulan bilgiler zengin tablo ve grafiklerle desteklendi.
Ankara’da sosyal kalkınmayla ilgili verilerin paylaşıldığı bu bölümde; nüfus ve demografi, göç, sosyal hizmetler, sivil toplum, sağlık, eğitim, konut ve barınma, ulaşım, haberleşme ve kültür sanat gibi konular ele alındı. Öne çıkan göstergelere bakıldığında, 5.34 milyon nüfusa sahip olan Ankara’nın, Türkiye nüfusunun %6,7’sini barındırdığı görülüyor. İlçelerdeki nüfus değerlendirildiğinde Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Etimesgut, Sincan ve Altındağ, Ankara nüfusunun büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan ilçeler olarak öne çıkıyor.
Beşeri sermayenin oldukça güçlü olduğu Ankara’da, yüksekokul veya fakülte mezunlarının oranı yüzde 21.3 ile yüzde 14.06 olan Türkiye ortalamasının hayli üstünde seyrediyor. 19 yükseköğretim kurumunun bulunduğu Ankara’da lisans ve ön lisans düzeyinde toplam 217 bin 584 öğrenci ile 19 bin 390 öğretim elemanı yaşıyor. Öte yandan, Ankara’da 6 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 2,6’sının okuma yazma bilmediği, bu oranın kadınlarda yüzde 4,4, erkeklerde ise yüzde 0,7 olduğu görülüyor.
Göç göstergeleri incelendiğinde, Ankara’nın en çok 20-24 yaş grubunda göç aldığı ve verdiği anlaşılıyor. Ankara son beş yılda en çok İstanbul, Çorum ve Yozgat illerinden göç alırken; İstanbul, İzmir ve Konya illerine göç veriyor. Sağlık alanında yüz bin kişi başına 344 yatağın düştüğü Ankara’da, yüz bin kişi başına 371 hekim düşüyor.
Çalışmaya göre, havayolu taşımacılığında özellikle yeni açılan uluslararası doğrudan uçuş noktalarıyla giderek artan bir trafik hacmine sahip olan Ankara, artan rekabet ile birlikte yolcular için daha cazip hale geldi. Havayolu toplam yolcu trafiğinde İzmir’in ilerisinde seyreden Ankara, İstanbul’un gerisinde kaldı. Dış hatlar yolcu sayısında ise 2015 yılına kıyasla düşüş yaşandığı görüldü.

Ankara’da Çalışmak
Ankara’da ekonomik hayatı gözler önüne seren bu bölümde temel ekonomik göstergeler, dış ticaret, gelir dağılımı ve yoksulluk, istihdam, yatırım ve teşvikler, Ar-Ge ve yenilikçilik gibi konuların yanı sıra tarım ve turizm sektörleri ele alındı. Bölgelere göre Gayrı Safi Katma Değer (GSKD) üretiminde Türkiye’nin 2. büyük kenti olan Ankara’da, bölge GSKD’sinde hizmetler sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve tarım sektörünün yüzde 2,8 oranında payı bulunduğu görüldü.
Ankara’nın son 5 yılda en fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, Çin, Irak, Almanya ve İtalya olarak sıralandı. Son 5 yılda en fazla ithalat yapılan ülkelerin ise ABD, Çin, Güney Kore, Almanya, İtalya olduğu görüldü.
Ankara’nın 19 üniversitesi, 8 teknoparkı, 12 OSB’si ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğu görüldü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksleri Sıralamasında ilk 5 üniversitenin 3’ü Ankara üniversiteleriyken, devlet desteklerinde de yine Ankara’nın ağırlığı dikkat çekti.

Ankara’da Çevre ve Enerji
Bu bölüm altında Ankara’da çevre ve enerji temel değerler, petrol ve doğalgaz, su ve elektrik gibi konular işlendi. 5.34 milyonluk nüfusa sahip Ankara’da kişi başına yaklaşık 19 metrekare yeşil alan düştüğü belirlendi.
Ankara’da kent içi ulaşım altyapısı incelendiğinde çevre dostu taşıma olanaklarının gün içerisinde yapılan yolculuklardaki payının sınırlı olduğu görüldü. Son yıllarda yapılan raylı sistem yatırımları ile bu tablo kısmen değişse de 2016 yılı itibarıyla toplam yolcu trafiğinin yüzde 56,5’i toplu taşıma ile gerçekleşirken, raylı sistemlerin bu tablodaki payı yüzde 7,3’te sınırlı kaldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.