Site Rengi

DOLAR 32,5963
EURO 34,8549
ALTIN 2.496,68
BIST 9.633,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

İşte Merakla Beklenen ‘İmar Barışı’

15.08.2019
A+
A-

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca planlanan 'İmar Barışı' için bir bilgilendirme borşürü düzenlendi. İmar Barışı hakkında merak edilen her şeye cevap verildiği bu bilgilendirme broşüründe, düzenlemeden faydalanmak isteyen her vatandaşa tatmin edici cevaplar taşıyor. 

İşte İmar Barışı hakkında merak edilen sorular ve çözümleri:

İmar Barışı nedir?
İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek ‘yapı kayıt belgesi ‘ le vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesidir.

İmar Barışı’nda Hedef:
Hedefimiz; vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır.

İmar Barışına Neden İhtiyaç Duyuldu?
Ülkemizdeki imara aykırı yapıların % 50’nin üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabul etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak hedeflemiştir. yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Vatandaş ve belediyeler arasında ortaya çıkan imar kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştirilememektedir.

Vatandaşlar bu ihtilaflaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğalgaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya  teminat olarak gösterilememektedir.

İmar Barışından Hangi Yapılar Faydalanacak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar ‘İmar Barışı’ kapsamındadır. Sadece Boğaziçi Sahil Şeridi, İstanbul Tarihi Yarımada’nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışındadır. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez.

İmar Barışı Kapsamında Kat Mülkiyetine Geçiş Olacak mı?

İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda ‘yapı kayıt belgesi’ alındıktan sonra aşağıdaki koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. ‘Yapı kayıt belgesi‘ alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapı ile ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda daha önce ‘yapı kayıt belgesi’ bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir. Bu işlemlerin sonucunda  kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecektir. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir.

Hazine Taşınmazı Üzerindeki Yapıların Durumu?
Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da ‘yapı kayıt belgesi’ verilebilecektir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri ‘yapı kayıt belgesi’ aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabileceklerdir.

İmar Barışının Sağlayacağı Yararlar Nelerdir?
İmar barışından faydalanan ve ‘yapı kayıt belgesi’ alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecektir.
'Yapı kayıt belgesi' alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri, malikleri alacaklardır. İmar kanuna göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi Mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.

Müracatlar Nasıl Yapılacak?

Vatandaşları kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara  başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden  takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır.

Müracatlar İçin Son Tarih Nedir?
Başvurular 2018 yılı haziran ayı içerisinde başlayacak olup 31.10.2018 tarihine kadar devam edecektir.

‘Yapı Kayıt Belgesi’ Bedeli Nasıl Hesaplanacak?
'Yapı kayıt belgesi’ başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda ise %5 olacak şekilde hesaplanacaktır.

Son Ödeme Tarihi Nedir?
‘Yapı kayıt belgesi’ bedeli en son 31.12.2018 tarihine kadar yatırılabilecektir. Gerek görülmesi halinde başvuru süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecektir.

Elde Edilen Gelir Nerede Kullanılacak?
‘Yapı kayıt belgesi’nden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecektir. Bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere %100 yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde, sıfır faizli kredi imkânı sağlanacaktır.

‘Yapı kayıt belgesi’ Alan Yapı Yenilenebilecek mi?
Alınacak ‘yapı kayıt belgesi’, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacaktır. ‘Yapı kayıt belgesi’ düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır ve düzenlenen ‘yapı kayıt belgesi’ imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlanmaz, mükteseb oluşturmaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.