Site Rengi

DOLAR 32,3484
EURO 35,0098
ALTIN 2.329,81
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

İyi Parti’den ‘Urumçi’ Açıklaması

15.08.2019
A+
A-

İyi Parti Eskişehir Seçim İşleri, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Aşkın Ergün, 'Urumçi Katliamı'nın 10.yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Ergün, açıklamasında:
"Bugün 05 Temmuz Urumçi Katliamının 10. yıl dönümü.
Çin hükümetinin uyguladığı politikalar sebebiyle Uygur Türklerinin maruz kaldığı İnsanlık dışı uygulamalara, Ülkemizde dâhil tüm Dünya kamuoyunun sessiz kaldığına dikkatinizi çekmek isterim.

Çin yönetimi 1949’da Doğu Türkistan’ı işgal ettikten sonra bölgede başlatmış olduğu sözde devrimlerle din ve vicdan hürriyeti başta olmak üzere eğitim, sosyo-kültürel, ekonomik alanlardan çevre ve ekolojik dengeye varıncaya dek her alanda büyük yıkım gerçekleştirmiştir. İşgalle birlikte ne kadar siyasi önder, aydın, bilim adamı, din adamı, zengin, kanaat önderi varsa tutuklanmıştır. Sözde halk mahkemelerinde savunma hakları elinden alınan insanların birçoğu kurşuna dizilerek öldürülmüştür. Birçoğu da ağır cezalarla hapislerde çürümüştür. Çin, öndersiz kalan halkı istediği gibi yönetme imkânı bulmuştur.

05 Temmuz 2009 Tarihinde Urumçi’de Çin devleti bütün Dünya'nın gözünün içine bakarak Müslüman Uygur Türklerini katletmiş, basın ve iletişimi karartarak Dünya'nın bilgi almasına engel olmuş ve kendilerini haklı çıkaracak argümanlara başvurmuşlardır. O dönem Çin medyasına göre çıkan çatışmalarda 197 kişi hayatını kaybetmiş, 1680 kişi yaralanmış, 1434 kişi tutuklanmıştır. Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir ise Washington’da yaptığı açıklamada: "Edindiğimiz bilgilere göre ölü sayısı 1000’ in üzerinde, kimileri de 3000 rakamını telaffuz ediyor“ diyerek korkunç bilançoyu ortaya koydu.

Çin’in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaklaşık bir milyon Müslüman Uygur Türkü, devletin “Eğitim Kampı“ adını verdiği tesislerde tutuluyor. BBC’nin özel izinle girdiği bu tesislerden elde edilen görüntüler ve yapılan röportajlar, kurulan sistemin aslında “cezaevine daha yakın olduğunu“  gösteriyor. G-20 Liderler zirvesine ev sahipliği yapan Japonya’ nın Osaka kentinde, Pekin hükümetini protesto yürüyüşüne Uygurlar, Tibetliler ve bazı muhalif Çin’ lilerle birlikte Japonlarında büyük ölçüde destek verdiğini gördük. Ne yazıktır ki orada bulunan Türk yetkilileri, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere bu yürüyüşe kayıtsız kaldılar.
Biz Yüce Türk Milletinin bireyleri olarak, zalim Çin hükümetini şiddetle kınıyor, insanlık dışı bu uygulamalara bir an evvel son verilmesi için hükümetimizden şu adımları atmasını bekliyoruz:
Başta Dışişleri Bakanlığımız, Büyükelçilerimiz ve Devlet olarak Çin’in Doğu Türkistan'da yaptığı işkence ve katliamları en az Filistin kadar Dünya kamuoyuyla paylaşılmalı ve Çin hükümeti baskı altına alınmalıdır. Bu zulümlere karşı sert bir tavır koyup arkasında durmalarıdır. Devlet olarak Çin ile yapılan anlaşmalar gözden geçirilmeli, Müslüman Uygur Türkleri, “ticaret“e kurban verilmemelidir.

Urumçi Katliamı’nda şehit olan soydaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.