Site Rengi

DOLAR 32,4945
EURO 34,9060
ALTIN 2.435,64
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Kalp Pili Hayata Döndürdü

15.08.2019
A+
A-

Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Özcan Yücel, Şükrü Oytan'ın yaşadığı sağlık durumu hakkında Mavi Radyo ve Haber Ötesi'nde Saadet Yörükçü'nün canlı yayında sorularını cevapladı.

Yaklaşık 15 yıldır Anadolu Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Özcan Yücel, Şükrü Oytan'ın sağlık durumu hakkında açıklama yaptı.

Oytan'ın canlı yayında yaşadığı olayın kalp krizi değil kalp durması olduğunu vurgulayan  Yücel, "Şükrü bey yaklaşık 10 gün kadar önce ayakta kalp krizi geçirdi. Kalp krizi geçirdikten bir kaç gün sonra bize geldi. Yaptığımız ilk değerlendirmelerde kendisinin kalbine stent yapılması gerekiyordu. Anjiyo işlemi sırasında kendisine başarılı bir şekilde stent impilant ettik. Daha sonra hastanın yapmış olduğumuz ritim kontrollerinde hem zayıf olduğunu hem de tehlikeli ritim bozukluklarının olduğunu fark ettik. Kendisine taburcu olmadan bir gün önce kalp pili taktık ve şifayla taburcu etmiştik."

'Yaşanan Olay Eğitim Videosu Olarak Gösterilebilir'

"Şükrü Bey'in canlı yayında çok nadiren yakalanan bir durumla karşılaştık. Kendisinin ani kalp durma riski olduğu için, kalp durmasına karşı önlem alabileceğimiz bir kalp pili seçtik kendisine. Çok başarılı bir şekilde kalp pili görevini yaptı. Videoda da izlediğimiz gibi, hastamızın kalbi önce çok hızlı bir çarpıntıya girdi. Arkasından cihaz bunu şok şeklinde tedavi yaptı. Hastaların bir kısmı pil takmayı reddediyor. Pil takıp takmama konusunda da biz çok tereddüt ediyoruz bazen. Hiç tereddüt etmediğimiz hasta gurupları var. Bu tür hastalarda pil takılmasında fayda var. Pilin hayat kurtarıcı bir müdahale olduğunu görmüş olduk. Çok çok nadir yakalanan bir durumdur bu. Bizler bile çok sık görmüyoruz. Canlı yayında olmasından dolayı tıp fakültelerinde eğitim videosu olarak gösterilebilecek bir video. Videonun kalan kısmında hasta kendine geliyor, o sersemlik üzerinden kalkıyor. Oldukça başarılı bir müdahale oldu. Kendisi gayet iyi durumda. Olduk.a başarılı bir tedavi uygulandı. İnşallah aksi bir durum olmazsa yarın taburcu etmeyi planlıyoruz. Ben hekim olarak kalp pilini icat eden hekimlerle Amerika'da tanıştım, yemek yedim. Gerçekten insanlık adına çok büyük bir hizmet gerçekleştirdi bu hocalarımız. Gerekli durumlarda eğer hekiminiz ısrar ediyorsa bu tür pillerin takılmasında hiçbir sakınca yoktur. Çünkü ritim bozuklukları geriye dönüşü olmayan bozukluklardır. Bu tür bozukluklarda ancak şok tedavisine ihtiyaç duyabiliriz. Bu şok tedavisi en geç 3-5 dakika içerisinde yapılması lazım. Ambulansların hastaya intikal etme süresinin bile altında bir süre. Bu noktada bir şok cihazı hayat kurtarabilir."

"Kalp pili kalbimizi ölçer, dinler, anormal bir durum varsa kayıtlarını oluşturur ve saklar, çok daha anormal bir durum varsa bizzat müdahale eder.  Oldukça gelişmiş programlar var. Kalp piller gerçekten çok iyi ilerledi. Bu tür piller 1990'larda takılmaya başladı. Ancak çok büyük tereddütler vardı."

'Yaşam Sisteminizi Düzeltmelisiniz'

"Mevsimsel değişikliklerin kalp krizi ile ilgili oluşturabileceği durumlar konusunda net bir şey söylememiz çok zor. Dünyada 4 ölümden bir tanesi kalpten kaynaklanıyor. Tedavi ve başarı oranlarımız yükseldi. Hastanın bize ulaşmasıyla gerçekleşen ölüm oranları çok azaldı. Eskiden kalp krizi ile gelip, kurtaramadığımız hasta sayısı çok fazlaydı. Maalesef kalp krizlerinin sadece yarısı bize ulaşıyor. Hastalık önemini korumaya devam ediyor. Dolayısı ile kalp krizi olmamanın yollarını aramamız lazım. Yaşam sistemimizi düzeltmemiz gerekiyor. Sigarayı bırakmamız gerekiyor. Aşırı şekerli gıdalar tüketmememiz gerekiyor. Karbonhidrattan zengin gıdalar yemememiz gerekiyor. Yediğimiz yağlara dikkat etmemiz gerekiyor. Trans yağlardan ve hazır  yiyeceklerden uzak kalmamız gerekiyor. Doğal gıdaları tercih etmemiz gerekiyor. Çeşitli çevresel faktörler gerçekten çok etkili. Bunlara dikkat edersek kalp krizi oranlarını azaltabiliriz."

"Şükrü Bey gayet iyi durumda. Yakın çevresi ile görüştürüyoruz. Yarın normal hayata geri dönecektir. İnşallah bu şekilde kalır." diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.