Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Karacan Merak Edilenleri Açıkladı

15.08.2019
A+
A-

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan Eskişehir Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğuydu. Siyasetten, aileye, özel hayattan, ülke gündemine kadar pek çok konunun konuşulduğu söyleşide Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Gazeteci Saâdet Yörükçü'nün sorularını yanıtladı. Harun Karacan'ın Babası Ali Karacan evinin kapılarını açtığı ekibimize baba-oğul çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Saâdet Yörükçü: Çok eski dönemlerde ticaretle başladınız, siyasetle devam ettiniz. Harun Bey'in hem siyaset hem ticaret hayatında büyük rol oynadığınızı düşünüyoruz. Bu konuda ne demek istersiniz?
Ali Karacan: 1959 yılından sonra iş hayatına başladım. Bu ticari hayatımız bugüne kadar devam etti. Bugünlere geldi çok şükür.

Saâdet Yörükçü: Siyaset dönemini anlatır mısınız?
Ali Karacan: Siyasi dönemim Necmettin Erbakan ile başladı. Bu gidişattan rahatsız olduğum için istifa ettim. Böyle günlerden de geçtik ama siyasete devam ettim. Turgut Özal ile siyasete yeniden başladım. 10 yıl koşturdum. Partinin her kademesinde görev yaptım.

Saâdet Yörükçü: Bize biraz Harun Karacan'dan bahsedebilir misiniz?
Ali Karacan: 40 yıl boyunca kum-hafriyat işi yaptım. Eskişehir'in dörtte birinin kumunu çektik. O dönemde Harun, lojmanlarda okuyordu. Okuldan çıkar çıkmaz hemen orman dairesinin önüne gelirdi. Kamyonlara binip kimsenin haberi yokken kum ocağına giderdi. Kepçe kullanırdı, kamyon kullanırdı ve bu durumdan dolayı gözleri rahatsızlandı. Bugünlere öyle geldi. Davar sürümüz var, toprağı bırakmadık. Onlarla da kârlı zararlı uğraşıyoruz. Bulunduğumuz yerden arka tarafta kızıma parsel aldım. Harun'u gezmeye getirdiğimde de yanındaki parseli de bizim hanıma alıver dedi. Öylelikle almıştık. Buraya çok emek verdik. 40 kamyon toprak çektirdim.

Saâdet Yörükçü: Aile yuvasına davet ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Eskişehir, Harun Karacan'ı uzun yıllar iş adamı olarak tanıdı. Bize iş adamlığından, ETO başkanlığına ve siyasete gelen süreci anlatır mısınız?
Harun Karacan: Şahsım babadan gelen bir esnaflık ve iş adamlığı var. Birden sanayici olmadım. Babam öğretti. Kendisine her zaman şükranlarımı sunarım. Ufak yaştan itibaren aile olmayı, komşuluğu, mahalle komşuluğunu, iş komşuluğunu, hayırseverliği öğretti. Benim ustam babamdır. Annem de bizi bütün hepimizi sarmaladı, kucakladı ve kardeşlerimizle aile bütünlüğünü yaşattı. Bu da bizi başarılı kıldı. Ne iş yaparsanız yapın, en iyisini yapın. Ticari ve esnaflık terbiyesi de hayatın içindeki dokunuşlarını da elde etti. İnsan biriktirmek çok önemli. Mümkün olduğu kadar insan biriktirmeye çalıştım. Her şey ticaret, esnaflık değil. Bunlar olacak elbette ama bunun dışında toplumda gördüğün eksiklikleri giderebileceksin ki bunları tamamlaman gerekiyor. Yıllar boyunca değişik kurum ve kuruluşlarda çalıştık. Esnaflıktan tüccarlığa geçtik. Babadan gelen bir emek var. Bizim için en önemli rol model babamdır. Bu yaşın içinde tecrübe, yaşanmışlık, birikim var. Her zaman minnettarım. Sadece şahsımla ilgili değil. Çevresinde de çok sevilir. Kol, kanat gerer ve önderlik yapar. İnsanlarla bulunan irtibatımız çeşitli şekilde kurumlara itti. Ticaret Odası Başkanlığı’na da ailemin müsaadesini isteyerek çıkmışımdır. Ben aday olmak istediğimi bile babamla paylaşmıştım. Başkanlığa seçildiğinde odasındaki buzdolabını boşalttırdım. Kendi paramla aldığım içecekleri koydurdum. Daha sonra siyasetle yolumuz kesişti. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili bir adaylık söz konusu oldu.

Saâdet Yörükçü: Ticaret Odası Başkanlığı ve siyasi duruşunuzu değerlendirirsek, şu anda memnun musunuz?
Harun Karacan: En önemli şey halka hizmet etmek, insana hizmet etmek. Ticaret Odası Başkanı iken belli bir kesime hizmet ediyorduk. Ben memnundum. Bir vatandaş olarak dahi bu şehre hizmet etmek onurdur. Biz siyasete başladığımızda tüm şehrin her noktasına hizmet ile ilgili konum üstlendik. Siyaset hizmet etmenin en üst seviyesi. Çünkü kanun yapıcı var, yasa çıkarıcı var ve irade var. Yani hüküm etme, hükümet. Böyle olunca şehrin her konusuna milletin vekili olarak yansıtıyorsun. Yaklaşık 1 yıldır genel başkan yardımcısı olarak görev yapıyorum. Bunlar siyasetin hizmet etme noktasındaki en güzel işler. Bu farklı bir duygu. İstersen 4 yılda 4 kişiye, 5 yılda 5 kişiye samimi bir şekilde derdine ve sıkıntısına fayda sağlayabiliyorsanız hiçbir mevkiye değişmem. Makamlar mevkiler hepsi gelip geçici. Asıl olan hoş bir seda bırakmak. İlk ticaret odası başkanlığı adaylığımda gezerken "Sen Ali Karacan'ın oğlu musun" derlerdi. Ben babamın ektiklerini biçtim. Er Lakabından anılırmış. Hep yaptığın işten feyiz alarak yapmak mutlu eder.

Saâdet Yörükçü: Başkanlık döneminde de çok yoğun çalıştınız. Bu kadar yoğun hayatınızda ailenize ve sosyal hayatınıza zaman ayırmak konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?
Harun Karacan: Yaşanmıyor dersek yalan olur. Kurumsal yapı ile ticaretimiz devam ediyor. Kendinin başında olmuş olman da etki eder. Bir taraftan biz de halka hizmet ediyoruz. Her şey ticaret değil. Her şey üretim, sanayi, esnaflık değil. Halktan aldıklarınızı şehir için geri vermeniz gerekiyor. Kazandıklarınızın bir kısmını da vermeniz gerekiyor. Kimi hizmet noktasında, kimi hayır noktasında, kimi farklı noktalarda olur, bizlerde babamızdan aldığımız düsturla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir işi severek yaparsan mutlaka başarı elde ediyorsun. Ailem zaman zaman serzenişte bulunmuyor değiller. Hakları da var. Özellikle annem. Çıktığımızda bazen 3 haftada döndüğümüz oluyor. "Oğlum televizyonlardan gördük çok şükür" diye sitem ettiği de oluyor. Sevdikleri ve yaptığımız işi bildikleri için anlayış gösteriyorlar.

Saâdet Yörükçü: 2014 seçimlerindeki süreçte biraz bahseder misiniz? Bir hüzün oldu mu?
Harun Karacan: Kazanırsın ya da kaybedersin. Mücadele eder, yoluna devam edersin. Tecrübenin yanı sıra inanmışlık olur. Biz, bu şehrin gelişimi için, bu şehrin büyükşehir belediye başkanlığına talibiz dedik. Halkımız belli bir seviyeye kadar destek verdi. Vermedi değil. 12 ilçenin 10'unu aldık. En doğru şey, halkın kararıdır. Halk öyle takdir etmiş. Eyvallah dedik, ticaretimize döndük ve halktan hiç kopmadık. Yine sokaktaydık. Düğündür, dernektir, cenazedir, yine halkla birlikteydik. 2015 yılının Kasım ayında milletvekili olduk. Komisyon başkan vekili olduk, sonra MKYK üyeliğimiz oldu. Daha sonra genel başkan yardımcısı olduk. 2,5 yıllık sürece neler neler sığdırdım. İstediğin zaman hayatın küçük bir silimine çok şey sıkıştırabiliyorsun. Koca 50-60 yıllık hayata hiçbir şey sıkıştıramadığında oluyor. Mühim olan insana hizmet etmek.

Saâdet Yörükçü: Siyasette Harun Karacan dersek? Yaptığınız mühim işlerden bahseder misiniz?
Harun Karacan: Bu şehrin insanına hizmet etme noktasında kısmetimiz varmış, çok şükür. Eskişehir halkına hizmet etmek onur verici. İnşallah bu dönemde de yolumuza devam ederiz. Türkiye gezi eylemleri, mit tırları, 15 temmuz darbesi, şimdide ekonomik olarak ülkenin üzerinde dış güçler tarafından oyunlar oynanıyor. Bunların hepsini atlatacağımıza inanıyorum. Türk milleti hepsini atlatır. Yeni bir dönem başlıyor. Farklı bir dönem olacak. İlk defa iki seçim yapacağız. İlk defa ittifakları olan bir seçim yaşayacağız. AK Parti ile başlayan büyüme sürecini devam ettireceğimize inanıyorum. Halkımıza güveniyoruz. Özellikle cumhurbaşkanımızın arkasında tüm ülke arkasında.

Saâdet Yörükçü: Sayın Başkanım, ETO Başkanlığı döneminizde üyelerinize, ailelerine ve hatta tanıdıklarına bile dokunduğunuza şahit olduk. Siyaset işin içine girince her şey farklılaştı gibi düşünülmeye başlandı. Eskisi gibi ilgili olmayacağınıza dair söylemler var. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?
Harun Karacan: Eskişehir'in milletvekiliyiz. Hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin tamamıyla ilgilenmek zorundayız. Elbette eksiklerimiz vardır. Ama kimseyi ayırmamışızdır. Herkese elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Halkımızın bir kişisel istekleri oluyor, bir de şehrimizi ilgilendiren istekleri. Devamlı burada kalan bir milletvekili olarak bunların hepsine sahip çıkmamız gerekiyor. Herkes gider, ben yine burada kalırım. Ben yine o insanlarla karşılaşacağım. Bir yere gittiğimiz yok.

Saâdet Yörükçü: Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan 24 Haziran Genel seçimleri ile ilgili ne söylemek istersiniz?  
Harun Karacan: Hiç şüphe yok ki sonuç iyi olacak. İlk defa böyle bir seçim olacak ve ülkemiz için dönüm noktası. 

Saâdet Yörükçü: Siyasi döneme geçtiğinizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklerini aldınız. Bu dönemde de Cumhurbaşkanımızın sizinle ilgili sizinle paylaştığı düşüncelerinden bahseder misiniz?
Harun Karacan: Sayın Cumhurbaşkanımızla 2013 yılından bu yana gelen bir yol arkadaşlığımız var. 2015 yılında pekişti. Bu benim için onur verici. Hem Cumhurbaşkanı hem de siyasi bir partinin genel başkanının yardımcılığını yapmak benim için bir onur ve siyasi tecrübedir. Biz hem cumhurbaşkanımızdan aldığımız düsturla yol haritamızı belirliyoruz hem de siyasi yolumuza devam ediyoruz. Çok onurlu çok güzel bir görev. Çok mutlu edici bir görev. Türkiye'deki gelmiş geçmiş son yılların en iyi liderlerindendir. Türkiye'nin gelişmesine vesile olacak kişidir. Sadece Türkiye değil, İslam coğrafyasına da Türkiye'nin gücünü gösterebilmede en büyük etkendir. Öyle bir insanla aynı ortamda yol arkadaşlığı yapmak, karar alıcıları arasında olmak gerçekten hayat bakış açıma da yoluma da çok etkendir. Çok dua alıyor. Milletin duası olduğu müddetçe daha da güçlenir ve yoluna devam eder.

Saâdet Yörükçü: Eskişehir'e mesaj vermek isteseniz ne söylemek isterdiniz?
Harun Karacan: Eskişehir her zaman bizi bağrına basmıştır. Beni bir evlatları olarak gördüler. Hem evlatları hem de vekilleri olarak… ‘Vakit Türkiye vakti, vakit Eskişehir vakti’ Desteklerini istiyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.