Site Rengi

DOLAR 32,3228
EURO 35,0703
ALTIN 2.306,75
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Kenya’da Aysel ve Şerif Fındıkkaya Külliyesi’ne TİKA desteği

15.08.2019
A+
A-

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya’nın Somali sınırındaki Garissa Eyaleti’nin Dadaab bölgesindeki kamplarında faaliyete geçen Aysel ve Şerif Fındıkkaya Külliyesi’ne donanım desteğinde bulunuldu.
Kenya’da eğitim alanında birçok projeye imza atan TİKA, Kenya’nın Somali sınırındaki Garissa Eyaleti’nin Dadaab bölgesindeki kamplarında faaliyete geçen Aysel ve Şerif Fındıkkaya Külliyesi’ne donanım desteğinde bulundu. Kenya’da eğitimde yaşanan zorlukları azaltmak için, özellikle de Kenya’nın kırılgan bölgelerinden biri olarak kabul edilen Garissa’nın Dadaab bölgesinde hem göçmen kampındaki öğrencilere hem de bu bölgede yaşayan halkın hizmetine giren hayırsever bir vatandaşımızın bağışlarıyla yaptırılan Aysel ve Şerif Fındıkkaya Yatılı Entegre İlköğretim Okulu’nun açılışı gerçekleştirildi.
30 dönüm arazi üzerine yapılan yerleşkede, 180 yatılı öğrencinin yanı sıra toplamda 256 öğrenci ilk ve ortaokulda müfredata uygun eğitim görecek. TİKA katkılarıyla donatılan okulun açılışına Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz, Hayırsever İşadamı Mehmet Fındıkkaya, TİKA Kenya Koordinatörü Emre Yüksek, Dadaab Milletvekili Dr. Dahiye Mohamed, öğrenciler ve bölge halkı katıldı. Hayırsever Mehmet Fındıkkaya tarafından anne ve babası adına inşa ettirilen okulun 6 yatakhanesinin, 6 sınıfının, idari bina ve misafirhaneleri ile bilgisayar odalarının donanımı TİKA tarafından sağlanarak hizmete sunuldu.
Halkın ve eyalet yöneticilerinin katıldığı etkinlikte bölgede bu tip eğitim kurumlarına olan ihtiyacın varlığı bir kez daha yenilendi. Özellikle bölgede okullaşma oranlarının oldukça sınırlı olduğuna dikkat çeken TİKA Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek, Türkiye olarak aklı ve vicdanı hür nesillerin yetişmesine katkı sağlayacak özellikle çatışma ve terörün zarar verdiği coğrafyalarda sağduyunun öncüsü olacak nesillerin yetişmesine destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Yeni nesillerin alacakları kaliteli eğitim sayesinde bölgede aşırılıklarla ve teröre karşı kalıcı ve etkin bir mücadelenin sürdürülebileceğine vurgu yapan Yüksek, bölgede maddi imkansızlıkları istismar eden zararlı ideolojilerin zemin kazanmaya çalıştığı yasadışı eğitim kurumlarının önüne geçilebileceğini ifade etti.
Dadaab bölgesindeki köylerde yaşayan çoğunluğu yetim öğrencilerin oluşturduğu çocuklar okullarına kavuşmalarının heyecanını yaşadı. Ellerindeki Türk bayrakları ile sık sık ‘Teşekkürler Türkiye’ diye bağıran öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sevgilerini de gösterdi. Açılışa katılan Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz, yetimhanede 180 yatılı çocuğun kalacağını, toplamda ise 256 öğrencinin eğitim göreceğini aktardı. Okulu yaptıran hayırsever işadamı Fındıkkaya, külliyenin kuruluş amacının Somali’deki iç savaştan, kıtlık ve kuraklıktan kaçarak Kenya’ya gelen ailelerin yetim çocuklarına sahip çıkmak olduğunu anlattı. Çocuklara Türkçe de öğretileceğini söyleyen Fındıkkaya, “Buradan mezun olan yetim yavrularımız inşallah Türkiye’nin ve Türk milletinin dostu ve fahri elçileri olacaklar” diye konuştu.
TİKA 2011 yılından bu yana hem Somali’de hem de Kenya’daki Somalili göçmenlere ve geri dönen topluklara yönelik birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdi ve birçok projeyi de halihazırda devam ettiriyor. Birleşmiş Milletler Çocuk ve Yardım Fonunun (UNICEF) 2016 raporuna göre Kenya’da 2,6 milyon yetim çocuk bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.