Site Rengi

DOLAR 32,5777
EURO 34,8293
ALTIN 2.419,06
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 31°C
Az Bulutlu
Eskişehir
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 26°C
Cts 28°C

Köy Seyirlik Oyunu “Kıskanç” Yeniden Hayat Buldu

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi, Anadolu’nun Közleri Halk Dansları Topluluğu dansçıları tarafından sahneye konulan ‘’Kıskanç’’ adlı köy seyirlik oyunu, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi 2016 salonunda izleyicilerin karşısına çıktı. 
Köy seyirlik oyunlarının, halk tiyatrosu geleneğinin günümüze kadar ulaşabilen mirası olduğunu anlatan oyunculardan Av. Hüseyin Akçar, ‘’Kıskanç’’ın Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkbilim Merkezi’nde yeniden hayat bulduğunu belirtti. Akçar, "Bu oyunlar tarih boyunca göçlerden, çeşitli kültürlerden ve halkın birikimlerinden etkilenerek oluşmuştur. “Kıskanç” da düğün ve ramazan eğlencesi olarak ortaya çıkan unutulmaya yüz tutmuş köy seyirli oyunlarımızdandır. Çoğunlukla Eskişehir ve Mersin yöresinde oynanan bu oyun güldürmeye dayalı oyunlardandır. Anadolu Üniversitesi Halkbilim Merkezinde de aslına uygun canlandırılan oyunda erkek oyuncu olarak yer aldık. Oyuncuların 2’si erkek rolünü üstlenirken, 3'ncü oyuncu kadın kılığında izleyicinin karşısına çıktı. Kostüm olarak, oyuncuların vücutlarının göğüs bölgesine makyajla kaş, göz, dudaklar, erkek için bıyık yapılıyor, kadın oyuncuya kadın kıyafeti giydiriliyor. Kollar başın üzerinde toplanarak kocaman bir başlıkla oyuncuların baş ve kolları kapatılıyor. Karın hareketleriyle makyajla oluşturulan suratta, yüz mimikleri verilerek müzik eşliğinde oynanan oyunda, iki erkek ve bir kadın arasında geçen kıskançlık canlandırılmaya çalışılıyor. Oyuna “Kıskançlık” adı verilmesinin nedeni de budur. Bu oyunu, Anadolu Üniversitesi Halkbilim Merkezi dansçıları olarak 3 erkek sahneledik. Oyunculardan biri ben kadın rolünü canlandırırken; Cihangir Şehirli ve Recep Başkut ise erkek rolünü canlandırdılar” diye ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.